Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
26. april 2017


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Overnattingsguider
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
Anbefalt litteraturWeb-kamera
Santiago de Compostela:
Web-kamera på Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela. 
Klikk for større bilde og valg av andre pilegrimsmotiv Spania-magasinet


ANNONSER
Aktiv ferie, på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Harald Olsen:
Havets pilegrimer

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring
Bli med på dagstur til Hovedøya 7 mai

Luther-jubileet:
Åpent hus 3 mai
og Tysklandstur
30 nov - 3 des
Tilbake til nyhetsoversikten
_______________________________________________________________________


Åpent hus om Vestfold
12.04.2016 11:00
Vår daglige leder Eivind Luthen har alltid mye på hjertet, og det hadde han også sist onsdag. Dessuten fikk vi etablert den nye reiseklubbenPilegrimsveien gjennom Vestfold var tema, men han tok mange og store svinger i historien og geografien før han fikk rodd – eller rettere: seilet – seg tilbake til sin lune havn i Tønsberg.

Pilegrimsveien gjennom Vestfold er spennende, både fordi den fører nordover mot Oslo og videre til Nidaros, og fordi den fører sydover mot kontinentet, for eksempel til Santiago og Roma.  I tillegg representerer denne pilegrimsveien den tetteste samlingen av middelalderkirker i landet vårt. 
 
Men, som sagt, vår daglige leder slapp seg skikkelig løs med mye av det han hadde på hjertet.

 Vestfoldturen tok en sving bortom Kvitsjøen og helt ned til Miklagard – og nesten hjem igjen, vi fulgte en 16 år gammel gutt som gikk som enslig pilegrim, vi besøkte krypten i domkirken i Oslo, vi hørte om de flittige håndverksdamene i Tønsberg, vi lærte litt om den hellige Birgitta, og vi delte Eivinds takk til keisermoren Helena som fikk rustet opp kirker og hellige steder i Det hellige land på 300-tallet, og grunnla de facto den kristne pilegrimsvirksomheten.   

Men Eivind klarte etter hvert å seile tilbake til sitt kjære hjemfylke. Han kunne fortelle at det er etablert en pilegrimsforening i Sandefjord, og han viste oss mye av det særegne ved denne pilegrimsveien. Etter mange års arbeid med Vestfoldveien, ikke minst fra vår forenings side, har nå fylkeskommunen overtatt ansvaret for å føre saken videre.

Han minnet om at man kan vandre her 8-9 måneder i året, det er bra med herberger, og takket være gode tog- og bussforbindelser er det enkelt å legge opp kortere vandringer etter eget ønske.

Eivind brakte også opp igjen en gammel idé: En rundtur, eller en stafett fra Halden til Oslo og videre til Larvik. Eller hvorfor ikke ta ferjen over til Strömstad og finne en vandrevei derfra til Halden? Det skjer også mye spennede på den andre siden av fjorden for tiden.

Og så må vi ikke glemme det viktige poenget: Både Vestfold- og Østfoldveien kan sees som en del av den lange caminoen. Den som går fra Nidaros til Santiago eller Roma. Og motsatt!


Jakobs reiseklubb er i gang
Styret i vår forening la på årsmøtet frem ønsket om å etablere en reiseklubb. Denne klubben skal ha et lite styre, men det er ikke noe medlemskap utover det som allerede er tegnet i Pilegrimsfellesskapet St Jakob. Poenget er at styret i foreningen har mange andre viktige oppgaver enn å legge opp turer, og at vi ikke vil at folk flest skal ha det inntrykk av at dette er det viktigste vi driver med.

Samtidig registrerer vi at turene er populære, og at det er mange ønsker om reisemål. Reiseklubben skal planlegge og organisere disse turene uavhengig av styret, og i samarbeid med godkjente reisebyråer.Denne kvelden i Huitfeldts gate meldte to glade pilegrimer sin interesse for å være med i styret for reiseklubben. Det er Gry Folge og Ingrid Marie Liodden som blir med sammen med Eivind Luthen. Vi kan godt ta med en eller to til, men nå skal altså reiseklubben være etablert, og kan begynne å jobbe! Vi venter bare på at tre travle mennesker skal få tid til å møtes. Og at daglig leder må komme tilbake fra sine reiser.

ToBe

NB: De neste datoene for Åpent hus er 11 mai og 8 juni
Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Guidebøkene fra Verbum


Santiagobøker


Guidebøker for spanske vandringsveier

Ny norsk guidebok Oslo-Nidaros


Ny engelsk guidebok Oslo-Nidaros


Første norske bok om Via Francigena


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Viktig merknad:

Denne nettsiden administreres på frivillig basis uten noen offentlig støtte. Siden inneholder mange lenker til andre nettsider, og har mye informasjon om vandringer, arrangementer, pilegrimsveier, avstander, herberger med priser og åpningstider osv. Vi tar ikke ansvar for korrekt eller oppdatert informasjon, og tar gjerne imot beskjed hvis noe er feil.Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.