Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
26. april 2017


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Overnattingsguider
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
Anbefalt litteraturWeb-kamera
Santiago de Compostela:
Web-kamera på Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela. 
Klikk for større bilde og valg av andre pilegrimsmotiv Spania-magasinet


ANNONSER
Aktiv ferie, på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Harald Olsen:
Havets pilegrimer

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring
Bli med på dagstur til Hovedøya 7 mai

Luther-jubileet:
Åpent hus 3 mai
og Tysklandstur
30 nov - 3 des
Tilbake til nyhetsoversikten
_______________________________________________________________________


Drømmen om den STORE pilegrimsseilasen
21.05.2016 08:24
Det er to måter å gå gjennom livet på. Enten kan du gå, eller du kan seile


- hvis vi altså skal tro vår vikingskips-entusiast Eivind Luthen, og han er selv en sterk talsmann for begge deler. Men akkurat nå har han et veldig sterkt fokus på et utrolig spennende prosjekt: En pilegrimsseilas rundt Europa – i bokstavelig forstand!

 
I lengre tid har han hatt noen fantastiske ideer under utvikling! Vi snakker om en ny ferd, mer omfattende enn dem vi kan lese om i historien eller i gamle romaner. Farkosten vår er en kopi av Klåstadskipet, en knarr fra 900-tallet. Turen var først planlagt å gå via Kvitsjøen og de russiske sjøer, elver og kanaler forbi St Petersburg og ut i Østersjøen, men nå er det helt nye planer på gang, og vi snakker om en ferd som er utrolig mye lenger!

Eivind samlet en ivrig gruppe tilhørere på bokandelen Nomaden i Oslo for noen dager siden for å fortelle om sin fantastiske plan. Vi var ikke så mange, men interessen og engasjementet var desto større. Vi fikk høre den første kjente historien om en seilas i Norge: Om Ottar som seilte med en knarr rundt år 900.

Han dro oppover hele vår lange kyst og til Bjarmeland, altså området rundt Kvitsjøen. Og senere, helt opp til vår egen tid, nærmere bestemt den russiske revolusjon, var dette området nært knyttet til vår nordlige landsdel.  

Drømmer og planer
Vår ferd planlegges altså med kopien av Klåstadskipet som nå er under bygging i Tønsberg. Skipet har fått navnet Saga Farmann. Vi snakker om en knarr, et havgående handelsfartøy fra samme tid som Ottars skip, dvs rundt 900-tallet. Skipet var utrustet for lange seilaser, og er mer robust og sjødyktig enn f eks Osebergskipet.

Vi starter fra hjemmehavnen Tønsberg og seiler langs hele norskekysten og videre østover til Kvitsjøen. Der blir det gjensyn med klosterøya Solovetsky, hvis noen av pilegrimene fra 2012 er med på ferden denne gang. Det er i alle fall et imponerende sted med en særdeles sterk historie.


Derfra går ferden på de endeløse elvene sydover gjennom Russland, over Onega og videre til Svartehavet. Her ligger gamle pilegrimsmål og severdigheter som perler på en snor. Kizhi i Onegasjøen er ett av de mange stedene vi skal besøke.

Etter en ubeskrivelig lang ferd når vi frem til Miklagard, men ferden stanser selvfølgelig ikke der! Det fantaseres om en avstikker via Kypros til Det hellige land, kanskje til Akersborg, hvor pilegrimen (eller korsfareren?) Sigurd Jorsalfar landet med 60 skip i år 1110. Kanskje får vi en liten vandretur til historiens viktigste pilegrimsmål Jerusalem, vi er jo pilegrimer!

Deretter kan det passe med en sving innom Alexandria før vi setter seil vestover og sjekker tilstanden hos våre gamle riddervenner på Malta underveis til Spania og den gamle handelsbyen Barcelona. Og dermed er det nesten som å følge den slagne landevei. Først rundt Spania og Portugal, en tur innom to av Europas eldste byer Cadiz og Porto før vi kommer til velkjente la Coruna. Og da kan vi kanskje regne med en liten pilegrimsvandring til Santiago?

Deretter besøker vi Bilbao før seilasen fortsetter nordover langs Frankrikes kyst til Normandie. Der ligger en merkelig, eldgammel tidevannsøy, Mont-Saint-Michel, med en spennende historie. Vi gleder oss allerede nå til å høre Eivind Luthen berette om kong Childebert III, som i år 708 fikk pålegg fra erkeengelen Mikael om å bygge kloster og kirke akkurat her.

Så går vi opp mellom England og Irland, altså gjennom Irskesjøen, og skjærer tvers gjennom Skottland like innenfor klosterøya Iona. Og da finnes det ingen grunn til ikke å besøke det kjente pilegrimsmålet. Vi nærmer oss nå avslutningen på seilasen. Det vil si: Orknøyene er jo alltid verdt et besøk, så vi stikker innom der også.

Og dermed gjenstår Nordsjøen og sjarmøretappen langs Sørlandskysten. Der har vi vært før med den samme skuta, men det er mange år siden nå, så det har vi nesten glemt.

Og snipp og snapp! Så er Klåstadskipet hjemme i Tønsberg og tas imot av store folkemengder, ovasjoner, taler, champagne og vill jubel.


 
Blir drømmen til virkelighet?
Ja, slik er altså drømmen i dag! Den er ikke ferdig drømt, og planleggingen er helt i startfasen. Om noen måneder ser kanskje planene litt annerledes ut. Men det skjer store ting nå om dagen: avtaler er under utarbeidelse, bestemmelser og betingelser sjekkes.

Snart reiser Eivind sammen med en delegasjon til Novgorod for å knytte kontakt med russiske nøkkelpersoner.

500 personer har hittil betalt 500 kroner hver for en aksje i pilegrimsprosjektet. Så er det spennende spørsmålet: Hvem får være med? Og hvor lenge? Hittil er det beregnet at skipet skal seile gjennom fem somre, vinterstid legges den på land, og de sjøfarende pilegrimene kjøper seg en hyreplass for en drømmestrekning før de reiser hjem og prøver å leve et normalt liv.


Dette kommer til å bli utrolig bra! Det er ikke så mange som seiler Europa rundt, og dette må vel være verdens lengste pilegrimsferd i moderne tid! 

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Guidebøkene fra Verbum


Santiagobøker


Guidebøker for spanske vandringsveier

Ny norsk guidebok Oslo-Nidaros


Ny engelsk guidebok Oslo-Nidaros


Første norske bok om Via Francigena


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Viktig merknad:

Denne nettsiden administreres på frivillig basis uten noen offentlig støtte. Siden inneholder mange lenker til andre nettsider, og har mye informasjon om vandringer, arrangementer, pilegrimsveier, avstander, herberger med priser og åpningstider osv. Vi tar ikke ansvar for korrekt eller oppdatert informasjon, og tar gjerne imot beskjed hvis noe er feil.Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.