Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
25. juni 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Overnattingsguider
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv
ANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring
NB: Sommertid på Pilegrimskontoret:
Åpent kun mandag og torsdag

Møte med
Trifon og
Caroline

       

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


En stor festdag på Borkerud
04.07.2016 11:43
Det er ikke hvert år vi kan overvære vigslingen av et 400 år gammelt kapell på pilegrimsveien. Men en varm og vakker søndag i juni skjedde nettopp det


Stedet var pilegrimsloftet Borkerud i Tretten, kjent som et meget spesielt overnattingssted for pilegrimer.

Når man går gjennom grinden her er det som å reise flere århundre tilbake i tiden.


Furu fra hellige Olavs tid?
Det særdeles nevenyttige pensjonistekteparet Gjertrud og Alv Lillelien har bygd opp et tun med gamle hus i alle varianter og med forskjellig alder. Hvert hus ble plukket fra hverandre der de en gang sto og bygd opp igjen her på Borkerud. De har gjort alt arbeidet selv, med håndmakt - bortsett fra de digre tømmerstokkene i kapellet.

Kapellet ligger like innenfor porten, og det første som slo meg er dimensjonen på stokkene. En furustokk på nærmere 60 cm bredde stammer sannsynligvis fra et tre som var 600 år ved felling. Det betyr altså at disse trærne kanskje var små furuspirer på Olav den helliges tid, og det passer jo godt for et kapell på pilegrimsveien mot Nidaros.


Kapellet er egentlig et eldgammelt fjøs som sto oppe i Bøverdalen. Det var i ferd med å falle sammen, og Alv fikk lov å ta ned bygningen og sette den opp igjen i Borkerud.

Taket var helt ødelagt og måtte skiftes i sin helhet, og det samme med åser og bæringer ifølge Alv, som vet hva han snakker om. Men veggene er stort sett autentiske, og det synes lang vei! Det var pilegrimene selv som etterlyste et kapell eller et stille rom her.  


Siden kirkene langs pilegrimsveien stort sett holdes stengt uttrykte de behov for nettopp dette. 

Alterveggen er dekorert med ikonbilder. Noen av dem er malt av den unge ukrainske pilegrimen Tania Umin, og hun reiste selv hit i fjor for å henge dem opp.

Selv om den høytidelige vigslingen først fant sted nå har kapellet hatt sin funksjon i ett år allerede. Det ble første gang tatt i bruk 3 juli i fjor, under den organiserte langvandringen fra Oslo til Nidaros.  


Den store dagen
Og dette ble virkelig stort! Drøyt 100 fant veien hit i forbindelse med vigsling av dette nye, eldgamle pilegrimskapellet. Jeg hadde kommet kvelden før, var litt med på forberedelsene, og overnattet i den gamle brudesengen på brudeloftet.

Selve vigslingsdagen startet tidlig om morgenen med pilegrimsvandring fra Skåden gård i Øyer, og noen av oss møtte pilegrimsfølget ved Kyrkjehaugen nede ved fylkesveien.

Pilegrimene var ledet av menighetspedagog Trond Klaape, og sokneprest Øyvind Sagedal (bildet) hadde en fin markering ved det gamle kirkestedet før vi gikk i god uorden oppover bakkene til Borkerud. Her var det godt med bygdefolk, og en gruppe konfirmanter deltok både under siste del av vandringen og selve vigslingen på Borkerud

Den høytidelige vigslingen ble gjennomført av soknepresten og biskop Solveig Fiske, og den var innrammet av prosesjoner over tunet både før og etter. Ellers var det klokkeklang, salmesang, herlig sang av Schola Gregoriana og fiolinmusikk av Vibeke Horsberg.

Det ble naturligvis bare plass til en liten del av oss inne i kapellet, og vi andre hadde det helt utmerket ute i det fantastiske sommerværet. Heldigvis for oss ble mye av programmet gjennomført fra døråpningen til kapellet.


Pilegrimer under kjærlighetens blikk
Biskopen minnet oss om at Gud ser oss med kjærlighetens blikk og ønsker at vi skal finne ro og helhet på vår vandring.

Gud vil oss alltid vel, Han ser oss, og vil at vi skal regnes med og høre til Hans flokk.  Dette kapellet skal være et sted for pilegrimer fra fjern og nær som ønsker et sted for stillhet, bønn og nærhet.


Gudstjenesten denne dagen inneholdt flere ledd enn vanlig. Det var mange skriftlesninger, og hva kunne passet bedre enn gregoriansk sang denne dagen?

Og pilegrimstilknytningen var meget tydelig da det viste seg å være utdrag av Thomas-hymnen, skrevet til ære for Canterburys helgen Thomas Becket.  

Etterpå overrakte lederen i det kirkelige fellesrådet en raus gave til pilegrimskapellet, et nattverdssett, kalk og disk, laget av keramiker Johan Mæhlum fra Lillehammer.

I kapellet kan det nå utføres både dåp og vigsler.

Og så var det vigslingsfest på tunet! Vertskapet og mange av bygdas kvinner hadde bakt og smurt kaker av alle slag og smørbrød. For det er klart at vi ble sultne av en slik lang og innholdsrik kapellvigsling. Herlighetene var plassert på store bord inne på låven.

Pilegrimen var også med
Like før programmet startet kom den tyske pilegrimen Wilhelm tilfeldigvis innom. Han var nok ganske forundret over folkemengden som ønsket han så hjertelig velkommen til dette stedet denne varme og stille søndagsmorgenen. Og som en lys levende pilegrim var han jo nærmest en hedersgjest denne dagen.

Litt ekstra stas var det sikkert at han allerede nede i svingen møtte sin landsmann Albert Nachtnebel som hadde plassert seg på den gamle melkerampen, klar til å vise folk den rette veien til Borkerud og det nye, gamle gudshuset.

Jeg møtte igjen Wilhelm for noen dager siden på Pilegrimskontoret i Oslo. Da hadde han mye å fortelle om sin vandring til Nidaros – men det er en annen historie.


Det var imponerende å se hva Gjertrud og Alv har fått til på dette stedet, og spesielt dette nye kapellet - reist og vigslet spesielt med tanke på oss pilegrimer. Det var godt å bli tatt imot med varme som en kjær gjest, og jeg tror at de mange som hadde tatt veien til Borkerud denne dagen opplevde det samme.

Det ser ut til at innflytterne Lillelien har et særdeles godt forhold til både Kirken og folk flest i bygda. Jeg er sikker på at jeg ikke er alene om å rette en varm takk til vårt vertskap for deres innsats og deres gjestfrihet, og ikke minst for denne strålende dagen!

Og så kan vi tilføye at Borkerud er nominert til riksantikvarens kulturminnepris. Ikke dårlig!

ToBe

  


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues


Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.