Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
12. desember 2018


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Pilegrimskontorets åpningstider i juletiden

Nye t-trøyer
for
pilegrimer

         

Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Endelig et nytt nummer av Pilegrimen!
06.10.2016 23:32
Til alle dere som har ventet og ventet, gravd dypt i postkassene etter neste nummer av Pilegrimen, dratt dere i håret og ligget våken og spekulert: Nå er den forferdelige ventetiden snart over!


Bladet er på vei! Og hvis du ikke har mottatt det allerede kan du vente det i løpet av de aller nærmeste dagene.

Hva kan vi by på denne gang? Som vanlig er det stor bredde i det vi presenterer, og noen ganger går vi også litt i dybden.

Siden vi feirer 20 år omtrent på denne tiden har vi tatt med et eksklusivt intervju med vår daglige leder Eivind Luthen som iherdig har gått i bresjen for å få folk ut på pilegrimsveiene.

I tråd med Eivinds beskjedenhet er det ikke noe prangende og storslått, men gled deg til å lese det han har å fortelle! Vi går langt tilbake i tiden - helt til den gangen hvor det knapt fantes noen her i landet som skjønte hva vi mente med ”pilegrim”. Men Eivind hadde fått en visjon som han ville virkeliggjøre, og det klarte han! Sammen med mange andre gode krefter.


Redaktør Eivind har forresten skrevet mye selv også i dette nummeret. Han tar oss med til sin kjære hjemby Tønsberg, til middelalderen og dens kirker, og om byens kopling til Miklagard.

Og så tar han oss med nettopp dit, til denne byen som en gang var så sentral i kultur, politikk og kirkeliv. Han forteller historier fra rundt år 1100 da vi opplevde overgangen fra åsatro til kristentro, og vi blir med Sigurd Jorsalfar til nettopp Miklagard, eller rettere: Konstantinopel.  


Og så har redaktøren vært på vingene, nærmere bestemt med et skikkelig veteranfly, en Dakota fra 1943, til den årlige middelalderfestivalen i Visby på Gotland. Og hvem vet, kanskje det snart blir en pilegrimsflytur med den gamle damen som til daglig bor på Torp flyplass?  

Som vanlig presenterer vi kjente og ukjente pilegrimsmål og pilegrimsveier. Anne-Sissel Bergum og Rigmor Pettersen reiste gjennom Skottland i ruskete vårvær på vei til klosterøya Iona. Der fikk de et sterkt innblikk i keltiske tradisjoner og en kirkehistorie som er nært knyttet til Norge. Anne-Sissel, som er spesielt glad i Selja fant klare koplingspunkter på Iona.   

Som alltid har vi også med stoff om Spania. Bente og Gunnar fra Jakobskontoret i Trondheim har prøvd en av de mange tilkoplingsveiene til Via de la Plata. Denne heter Camino Estrecho og starter på Europas sydligste punkt, som slett ikke er Gibraltar, men Tarifa, litt lenger mot vest.
Tarjei Næss Skrede har vandret Camino Primitivo, og startet helt ute ved kysten, i en liten landsby en dagsmarsj fra Villaviciosa. Så fikk han med seg litt av Camino Norte før han ga seg i kast med den eldste caminoen, som altså starter i Oviedo.

Gry Folge valgte å prøve Camino Portugues, den lange versjonen, altså fra Lisboa. Den er på 60 mil frem til Santiago de Compostela. Hun forteller blant annet at den første delen mellom Lisboa og Porto virker nesten uberørt, og at det ennå ikke er bygget opp en kommersialisert pilegrimsindustri her. Og det er vesentlig færre herberger og færre pilegrimer på denne ruten enn det er fra Porto eller på den franske ruten.

Vi har skrevet flere ganger om pilegrimsveien til Roma, og Eivind Luthen har en påminnelse om denne veien, Via Francigena i dette nummeret. Og så har han vært på øltur til Belgia, og han har vandret langs strendene i Normandie og plukket kamskjell. Slikt blir det noen gode historier av.

En gammel legende knytter laksen til selveste pilegrimsapostelen Jakob. Det fortelles at da Jakob kom sjøveien til Nord-Spania for snart 2000 år siden ble båten eskortert av en laksestim.

Vår redaktør og daglige leder lar ikke en slik troverdig historie gå upåaktet hen, han har nå introdusert Pilegrimslaksen, en aldeles nydelig spekelaks fra Hopsjø på Hitra. Inntil laksen blir å kjøpe i nærbutikken din kan du bestille den på Pilegrimskontoret.


Som alle selvsagt vet arrangerte vår forening denne sommeren en fortsettelse av fjorårets pilegrimsseilas med Mathilde. Vi har tatt med en beretning om den begivenheten, skrevet av Kjersti Marken. Like etterpå startet flere båter fra Bodø med kurs for Trondheim og olsokfeiringen, det var to seilbåter og den 100 år gamle fiskebåten Faxsen.
Signe Mauritzens beretning fra Faxsen har vi lagt ut her på nettsiden, og seilasen med pilegrimsbåten Vågatinden har undertegnede prøvd å gi en sannferdig beretning om i dette nummeret av Pilegrimen.    

Som alle vet feirer Olavsbyen Sarpsborg 1000 år i år. Og som noen vet ble dette markert med både pilegrimsvandring og kirkelig pilegrimskonferanse. Vi har fått en omtale av denne skrevet av konferansens leder Helene Selvik. Vår forening var for øvrig godt representert på konferansen, med egen stand som ble godt besøkt.

Hvert år arrangerer prostidiakonen i Vest-Telemark, Eilev Erikstein, en pilegrimsvandring til Røldal under mottoet Vandring med håp. Noen ganger har han også flere ulike tilbud, og vi snakker om psykiatriske pasienter og andre som drar på tunge belastninger.
Mestring av ulike utfordringer står sentralt, og det viser seg at nettopp pilegrimsvandring er en særdeles god terapi. I år hadde han Astrid Lindgrens kjente historier og figurer som gjennomgangstema, og vi kan følge hans spennende beretning i dette nummeret av Pilegrimen.

Og det var visst alt for denne gang. Fant du noe av interesse? Du kan jo stikke innom Pilegrimskontoret og se om det finnes noen resteksemplarer som du kan kjøpe, eller du kan melde deg inn i Pilegrimsfellesskapet St Jakob, hvis du altså ikke allerede er medlem.

Og hvis du er medlem og ikke har mottatt bladet i løpet av et par uker må du gjerne kontakte Pilegrimskontoret (tlf 22 33 03 11) eller Lisbeth Stigen som er ansvarlig for medlemsarkivet. lisbeth.stigen<>gmail.com (Klammerne angir at du skal sette inn@)

Ha en god fornøyelse i sofakroken med Pilegrimen!

ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.