Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. januar 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB: Fasttelefonen til Pilegrimskontoret er ute av drift.
Bruk mobilnummer 91 36 31 44

Vintervandring i Vestfold,
og nytt
digitalt kart


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Engelske og norske sjøpilegrimer
11.02.2017 00:15
Onsdagens Åpent hus hadde to temaer med et visst slektskap. Begge temaer har røtter som strekker seg langt tilbake, og begge handler om sjøfarende pilegrimer


Britiske pilegrimer
Vi vet jo at middelalderens pilegrimer gjerne brukte sjøveien. Det var tryggest og enklest, men ikke alltid billigst. Pilegrimer fra de britiske øyer var jo også tvunget ut på sjøen om de tok sikte på Roma eller Jerusalem eller et annet europeisk pilegrimsmål. Som f eks Santiago de Compostela.

Når pilegrimene først hadde forlatt de trygge britiske havnene var det like greit for mange av dem å seile hele veien til Spania. Ferden gikk til nordvest-kysten, gjerne til havnebyen A Coruña. Derfra er det bare noen få dagers marsj til Santiago.

Det var selvsagt mange pilegrimer som landet på ulike steder i Frankrike, og de fikk dermed en vandring som var mye, mye lenger. Vi vet også at mange korsfarere gikk i land ved A Coruña.

(Klikk på kartet for å få det i større utgave)


Som følge av engelskmennenes pilegrimsferder med båt fikk pilegrimsveien fra A Coruña til Santiago navnet Camino Ingles. Den er ca 75 km lang, men man kan også velge å starte i Ferrol litt lenger nord. Da blir ruten et par mil lenger.

Vår forening var invitert til Spania for å delta i en promoteringskampanje for Camino Ingles sent i høst, og vår styreleder Trond Muri sa seg villig til å delta.

Bildet viser pilegrimsporten i A Coruña, som de britiske pilegrimene gikk gjennom


Han ble tatt imot med åpne armer og vel så det. En stor internasjonal gruppe vandret og snakket og hørte foredrag og spiste herlige spanske retter. Og de drakk nydelig spansk vin og hadde gruppeoppgaver og snakket med politikere og geistlige. Det er ingen overdrivelse å påstå at Trond var meget glad for at han fikk representere vår Jakobsforening og Norge på dette arrangementet. Og på onsdag fikk vi andre også glede av dette gjennom et interessant foredrag med en serie bilder fra Ingles-konferansen og vandringen til Santiago.


Nordnorske pilegrimer
I vårt land drev vi også med seiling. Utaskjærs og innaskjærs, på salt hav og ferskvann, i storm og rolig vær. Pilegrimer til Nidaros seilte langs kysten, og den ferden gikk både nordfra og sørfra. En del år har det nå vært arbeidet for å få etablert en kystled sørfra langs kysten, og det er arrangert flere seilaser, til dels med meget stor oppslutning.Høsten 2015 startet prosjektet Pilegrim i Nord opp, med presten Bernt Aanonsen som prosjektleder. Det er Sør-Hålogaland bispedømme som står bak dette prosjektet, og det fikk nærmest en pangstart med et flott seilas-program sist sommer.

To båter satte kurs fra Bodø til Trondheim, den ene var 100-åringen Faxsen, en skikkelig museumsbåt med dunk-dunk motor. Den andre var en moderne seilbåt på 46 fot, Vågatinden,  med plass til 8 personer. Dessuten var det flere båter som fulgte med fra Bodø, og en av dem, Sirius II ble med helt til Trondheim.Arvid Volden og jeg var med seilbåten. Han ble med hele veien, jeg fra Brønnøysund, altså halvveis. For oss begge ble dette en fantastisk opplevelse, og læringskurven var utrolig bratt. I alle fall for en landkrabbe fra sentrale strøk på Østlandet.

Bildet viser alle tre båtene ved havn i Brekstad på Ørland

Fra første dag var det oppgaver og ansvar for seil og tauverk, ror og kartverk, matlaging, innkjøp osv. Jo da, vi var pilegrimer, men på et helt annet vis enn vi var vant til. Vi kom frem uten gnagsår, men med like mange sterke opplevelser som vandrerne.
Vi hadde opplevd et sterkt og spesielt fellesskap om bord, og vi hadde fått mange fine møter med folk og steder underveis. Og nå fikk vi være med på den fantastiske olsokfeiringen i Nidarosdomen og Trondheim by. Og vi fikk utlevert våre flotte Olavsbrev.

Prosjektet Pilegrim i Nord lever videre, og denne sommeren blir det en ny seilas. Denne gang med Faxsen med utgangspunkt i Harstad og Trondenes kirke.
Les mer om programmet Pilegrim i Nord 2017

Åpent hus
Alt dette og mye mer snakket vi om sist onsdag. Vi var drøyt 20 til stede, og det var flere nye ansikter å se i forsamlingen. Trond og Arvid og jeg møtte bare vennlighet og entusiasme for det vi hadde å fortelle. Eivind Luthen hadde også mye på hjertet, og vi opplevde at mange av de fremmøtte også hadde ting de ville fortelle eller spørre om. Som vanlig ble det en smakfull servering av fingermat som kunne nytes sammen med beretningene våre.
  Og så fikk vi et par nye medlemmer, ikke dårlig det heller!    


Neste gang møtes vi på en tirsdag, og det er allerede 28 februar. Da er det Arvid som har ansvaret for kvelden, og temaet er Camino del Norte – Nordveien langs kysten mot Biscaya-bukten.

Dette temaet har vi hatt før, men folket har bedt om å få høre mer, og da skal folket få sin vilje. Så vel møtt til en ny vandring mot Santiago de Compostela i Huitfeldts gate!


ToBe


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.