Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
25. mai 2017


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Overnattingsguider
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
Anbefalt litteraturWeb-kamera
Santiago de Compostela:
Web-kamera på Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela. 
Klikk for større bilde og valg av andre pilegrimsmotiv Spania-magasinet


ANNONSER
Aktiv ferie, på sykkel eller til fots - prøv:

Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Harald Olsen:
Havets pilegrimer

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring
Pilegrimskontoret den "inneklemte" fredagen

Avduking av pilegrimsskulptur
på Toten
Kr himmelfartsdag
Tilbake til nyhetsoversikten
_______________________________________________________________________


Vårvandring langs en bit av Borgleden
12.03.2017 20:46
40 glade pilegrimer vandret glade avgårde med friskt mot i strålende sol. Det ble en fin dag i et spennende landskap med mye historie


Den unge pilegrimsforeningen Sta Maria i Sarpsborg sto som arrangør, og her i Rygge møtte det opp representanter for flere andre pilegrimsforeninger: St Hallvard i Oslo, den nystiftede St Gjertrud i Sandefjord og vår egen forening, St Jakob. Blant annet hadde tre av våre medlemmer i lokallaget i Son tatt turen sørover.  

Vi startet med en minigudstjeneste i Rygge kirke med sokneprest Tor Bjørn Osberg. Han tok seg også god tid til en meget interessant historietime om denne kirken fra midten av 1100-tallet.

Deretter hadde vi en fin vandring fra Rygge kirke til Moss. 40 glade pilegrimer, pent på rekke i veikanten, to og to i strålende sol. Pilegrimsveien brakte oss snart langs stier og skogsveier i et flott landskap. Vi gikk i edelløvskog, noe som ikke var så lett å se på denne årstiden. Og vi fikk gode historier og mye informasjon underveis, først og fremst fra Mariasjefen selv, Øivind Kraft.Tre glade pilegrimer fra Son skinte om kapp med solen


Noen timer senere fikk vi hjertelig mottakelse med rømmegrøt på Kallum Søndre på grensen mellom Rygge og Moss av vertskapet Ann Elizabeth og Karl Otto Molvig. Vi fikk høre litt om denne trivelige gjestegården, og fikk også en kort informasjon om de tre pilegrimsforeningene. Fra vår forening hadde vi med brosjyrer om både Spania og Norge og oss selv til utdeling.


  


Tid for mat og kaffe

Hallvard og Maria på tur


Milly Marmot og Sunniva
Og Sarpsborg-Nidarosvandrer Mona-Elise >>>

Jeg fortalte litt fra pilegrimsprosjektet som Østfold fylke gjennomførte i 2004 og 2005 sammen med Pilegrimsfellesskapet St Jakob. Den gang sendte vi ut over 200 brev til samtlige menigheter i Østfold og Borg bispedømme med tilbud om et foredrag med informasjon om pilegrimsvandring. I mange år har denne pilegrimsveien vært lite kjent, og stort sett bare brukt til dagsvandringer. Men nå har Østfold fylke satset på nytt, og interessen har nærmest eksplodert. Kan det være bedre?

Guideboken for strekningen fra Halden (dvs grensen i Idd) til Oslo kom i 2006. Veien er lagt om enkelte steder etter den gang, spesielt den siste delen inn mot Oslo. Når det gjelder den delen vi gikk på lørdag var det lite nytt. En av endringene gjaldt området ved Værne kloster som altså nå bare ses i det fjerne. Den nye veien her er litt lenger, men den går i et flott landskap. Og så fikk jeg spørsmål om boken vil komme i revidert utgave, og det var jo riktig hyggelig!

Noen av oss har snakket om en ny tur, og da skal Værne kloster og dens fantastiske historie hentes frem. Vi har hatt flere turer ditt, med mye spennende stoff, riddere og munker og reformasjon og litt av hvert.

Og nå som det har dukket frem flere pilegrimer og to nye foreninger i området er det all grunn til å ta en ny tur til Værne. Kanskje vi får et nytt møte med johannitterne?

ToBe
Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Guidebøkene fra Verbum


Santiagobøker


Guidebøker for spanske vandringsveier

Ny norsk guidebok Oslo-Nidaros


Ny engelsk guidebok Oslo-Nidaros


Første norske bok om Via Francigena


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Viktig merknad:

Denne nettsiden administreres på frivillig basis uten noen offentlig støtte. Siden inneholder mange lenker til andre nettsider, og har mye informasjon om vandringer, arrangementer, pilegrimsveier, avstander, herberger med priser og åpningstider osv. Vi tar ikke ansvar for korrekt eller oppdatert informasjon, og tar gjerne imot beskjed hvis noe er feil.Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.