Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
25. mars 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Husk! Årsmøtet 30 mars


Torsdag 4 april blir en viktig dag i Tønsberg.
Med heldagsseminar på staselige Villa Møllebakken.
Mange har meldt seg på, men det er god plass til flere!
Klikk på bildet under for å se hele programmet
Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Pilegrimen underveis!
08.04.2017 12:16
Pilegrimen nr 1 er ferdig trykket og underveis til alle medlemmene. Vi håper at alle får bladet før påsken kommer for fullt


Det blir visst aldri slutt på nyheter om pilegrimer og pilegrimsveier. Ei heller stanser behovet for informasjon. Flere pilegrimer betyr økt behov for informasjon, og samtidig skjer det mye når flere begir seg ut på pilegrimsveiene. Vi prøver iherdig å følge med på det meste, få med stoff fra både nært og fjernt, og håper at balansen er rimelig god

Vi har fått mange artikler fra mer eller mindre faste skribenter også denne gang, og det er en styrke for bladet.

Vi kan nevne Bente Berg og Gunnar Hokstad som alltid har meget solide artikler fra Spania, ofte med en overraskende vri. Bente mer rettet mot livet på caminoen, Gunnar ser bakover og deler med seg av sine solide historiekunnskaper.

Denne gangen er det fader Augusto i Triacastela og hans omsorg for pilegrimer, og den gamle romerske byen Hispalis, nå kalt Sevilla, som behandles.

http://ferie.tide.no/upload/images/2016_1024x600/ferie/martinluther/MartinLuther5_1024x600px.jpgSå er det Luther-jubileum i år, og vi er med på feiringen! Hele redaksjonen har for lengst vært på studietur i Luther-land (generøst påspandert av den tyske staten), og forberedt vår egen tur som starter 30 november. Dette har vi skrevet mye om nå, og samtidig forteller vi om alle pilegrimsveiene til Luthers ære, der Lutherweg

250 mil i alt! Noen stusser over dette, men mange går! Og på kirkeveggen utenfor Luthers egen kirke i Wittenberg fant vår observante redaktør en statue av selveste sjefspilegrimen Jakob. Ikke verst! Og apropos Tyskland: Kari Leine Balog har atter en gang deltatt på pilegrimsmesse i Hamburg, og deler av sin begeistring.

Vi har ikke akkurat markert at dette er et temanummer om fisk, men har altså spennende artikler om både klippfisk og hellefisk – og ikke minst om laks. Pilegrimslaks fra Hitra er knyttet til det reviderte prosjektet Kystpilegrimsleia. Her er det spennende koplinger som få ante noe om på forhånd! http://www.hitra-froya.no/pluss/nyheter/article14155649.ece/sjif4q/ALTERNATES/w980-default/eivind%20luthen%20ivarNesset

Når vi først kjenner lukten av saltvann: Siste status for Saga Farmann og planene for vår nære fremtids største pilegrimsferd er selvsagt med, og dessuten forteller Bernt Aanonsen om sommerens planlagte pilegrimsseilaser i Nord.

Og redaktør Luthen slår til med gamle sjøhistorier, knyttet til fisk og seil og munker og dramatikk, samt en artikkel om kirkeskipene. I tillegg har vi med en hyggelig, liten refleksjon fra Kinnakyrkja i havgapet langt der vest, skrevet av en av de frivillige kirkevertene, Svanhild Ask.

Selvsagt må vi ha med noen pilegrimshistorier, fortalt av dem som gikk. Noen korte glimt, noen refleksjoner, og kanskje et lite puff til alle dere som kjenner at det kribler i bena. Vår styreleder Trond Muri har denne gang ikke hatt nesen rettet mot Betlehem, det kommer snart, men nå er det Santiago. Han representerte vår pilegrimsforening under en promoteringsvandring langs en av de korteste pilegrimsveiene, Camino Ingles i høst.

Bent Jul har syklet sydover mot den hellige Frans’ by Assisi, og forteller om denne turen. Vi har også nettopp lagt ut hans reiserute mer i detalj her på nettsiden. Knud Helge Roberstad har tatt oss med litt tilbake i tid, fra hans første famlende skritt på pilegrimsveiene, Ingrid Marie Liodden forteller fra sin langvandring Oslo – Trondheim, og Bente Eliassen tar oss med på siste del av samme strekningen.

Lengst i sør har det vært arrangert vandringer fra Egersund til Stavanger i flere år nå, og Anne Lise Matre forteller om denne vandringen.

Det er 100 år siden tre barn i Fatima i Portugal fikk en stor åpenbaring, og dette er nå et av den kristne verdens mest besøkte pilegrimsmål, og selvsagt verdt en omtale.

Og så har vi en historie om noen trofaste følgesvenner på caminoen, noen vi helst ikke vil ha med oss.

Vi har også valgt å kjøre en repetisjon av Nattens vei – jødenes triste historie i vårt land, og vi har en omtale av den nye stavkirken som snart skal innvies på Lia gård i Østerdalen.

Dette er en pilegrimskirke på Østerdalens eget pilegrimssenter. Vi skal være med på innvielsen, og forteller mer i neste nummer.

Det arrangeres også flere konserter langs pilegrimsveien, den første allerede i mai måned, i anledning pilegrimsveiens 20 års jubileum (se Jakobs primstav), og vi har valgt å gi god spalteplass til Eli Helland som synger seg nordover fra Oslo til Nidaros med tre glade musikanter og hellige Birgittas bønner i juli: Kraften som bærer.
Til slutt må vi ta med at det for tiden utgis så mange pilegrimsbøker at det er nesten umulig å holde seg oppdatert. Men vi har grepet fatt i noen av dem, blant annet Reidar Nørsetts nydelige samling av camino-dikt, med et par smaksprøver. Vi omtaler også den nye guideboken over St Olavsleden fra Sundsvall til Trondheim og en meget spesiell blomst i pilegrimsfloraen: Jasons pilegrimstegneserie «På veien til Santiago»

Og helt til slutt må vi fortelle at vi nå er tre medarbeidere i redaksjonen. Velkommen til vår ivrige vandrer Bente Eliassen, styremedlem i Pilegrimsfellesskapet St Jakob og koordinator for den frivillige betjeningen av Pilegrimskontoret.

Det er fint å ha deg med i redaksjonen, Bente!

Så kan vi jo spørre om det er mulig å treffe blinken hver eneste gang når vi skal skrive om pilegrimer på 48 sider. Vi håper som vanlig at du som leser finner mye av interesse, og hvis du ikke er medlem kan du jo oppsøke Pilegrimskontoret og kjøpe et enkeltnummer og sjekke selv.

Men du kan også gjøre som mange andre gjør nettopp nå, etter at de har hørt rykter om det flotte nummeret av Pilegrimen som er underveis: De melder seg inn, enten ved å oppsøke kontoret vårt i Oslo, eller ved å kontakte Lisbeth Stigen direkte. Hun har ansvaret for medlemslisten. Så sørger vi for at bladet sendes i posten til dere som melder dere inn.


Vi håper at alle medlemmene våre har bladet i hende før påsken ringes inn for alvor. Og hvis du som er medlem ikke har fått bladet en ukes tid etter påske må du gjerne kontakte kontoret eller Lisbeth direkte.

Du finner telefonnummer og e-adresser under "Kontakt oss"  øverst på siden her.

ToBe

Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.