Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
25. mars 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Husk! Årsmøtet 30 mars


Torsdag 4 april blir en viktig dag i Tønsberg.
Med heldagsseminar på staselige Villa Møllebakken.
Mange har meldt seg på, men det er god plass til flere!
Klikk på bildet under for å se hele programmet
Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Bli kjent med Martin Luther!
26.04.2017 00:42
Velkommen til en ny «dannelsesreise», denne gang til Øst-Tyskland, det tidligere DDR. Men først er du invitert til en Luther-introduksjon på Pilegrimskontoret 3 mai


Vi skal delta i 500 års jubileet for Martin Luther. Vi skal se og lære, oppleve stedene der han bodde og virket, prøve å få med oss noe av atmosfæren.

Vi ønsker å vise en mangfoldig Luther, en mann som overrasket, og overrasker også i dag. Vi har ingen ambisjoner om en dypdykking i teologien eller kirkehistorien. Vi skal selvsagt lære litt mer om reformasjonen og reformatoren, kanskje prøve å forstå litt av hva han tenkte og hvorfor han gjorde det han gjorde.

Men vi skal også ta til oss mange andre spennende sider av Martin Luthers liv, kanskje la oss forundre og blende av hans enorme innsats på områder som få mennesker var opptatt av den gang. Og som mange ikke kjenner til i dag.

           

Vi skal bli kjent med alvorsmannen Martin, men også festmennesket. Den knappe og strenge, men også den rause Martin. En mann med en utrolig arbeidskapasitet, men som også var plaget av tungsinn. Og som hadde lykkelige stunder sammen med familie og venner – som han hadde mange av.

Mannen som holdt en fest med god mat, god drikke og lystig sang før han bega seg inn i løvens hule, ble lyst i bann og måtte gå under jorden. Dvs: Gjemt bort i en celle i borgen Wartburg.

Martin Luther er regnet som den mest betydningsfulle europeer. Han ble hyllet som folkehelt av det kommunistiske regimet som jobbet iherdig for å avkristne DDR. Og han omtales med stor respekt av mennesker som aldri vil sette sine ben i en kirke.
Hvorfor? Kanskje fordi hans innsats for å reformere kirken også hang sammen med hans engasjement for sine medmennesker? Rett og slett hans ønske om at folk flest skulle ha et bedre liv.

Luthers største innsats utenom selve reformasjonsarbeidet var selvsagt at han konstruerte et felles tysk språk.

Før Luther fantes det ingen tysk stat, men en rekke selvstendige fyrstedømmer med hvert sitt språk. Mange av disse var så forskjellige at folk ikke forsto hverandre hvis de krysset grensen.

Luthers utgangspunkt var at folket skulle kunne lese Bibelen på sitt eget språk, men det var ikke mulig siden det ikke fantes noe felles tysk språk. Vel, så laget han likegodt et nytt språk. Et nytt tysk språk - på 11 uker! Samtidig som han oversatte hele Nyetestamentet. Og mange ord og uttrykk som vi også har oversatt til norsk og bruker til daglig her hjemme stammer fra den godeste Martin.

Reformatoren tenkte også nytt og anderledes på mange andre områder. Han var f eks opptatt av betydningen av god utdanning, og at det også gjaldt jenter. Dette var helt uhørt den gang. Og etter at han fikk skrudd igjen kranen for pengestrømmen til avlatskisten ble det plutselig penger tilgjengelig for andre formål. Han omgjorde da avlatskisten til verdens første trygdekasse, og delte ut midler til trengende – dem var det mange av!

Vi skal ikke fortelle hele historien her og nå, mange godbiter venter oss i Lutherbyene Wittenberg, Eisenach med Wartburg-borgen, Erfurt og Eisleben.

Tyskerne i sin grundighet har forberedt dette jubileet og vår ankomst i årevis, og hver av disse byene har naturligvis sitt eget Luthermuseum.

Og hvis du tenker at dette er kjedelige greier så kan du nok vente deg noen gledelige overraskelser. 

Og så skal vi oppleve julemarkedet i Erfurt! Det er desserten!


Blir du med?


Lutherpilegrimer
Og så må vi samtidig nevne at tyskerne nå har feiret 500 års-jubileet i hele 10 år. De har blant annet anlagt et nettverk av pilegrimsveier på hele 240 mil i fem delstater som markerer at Martin Luther var nettopp der.


Åpent hus med Luthen og Luther
Vår daglige leder, religionshistoriker og kunsthistoriker mm Eivind Luthen vil fortelle om Martin Luther på Åpent hus på Pilegrimskontoret onsdag 3 mai kl 18. Her vil vi også få høre mer om turen vår til høsten. Du er selvsagt velkommen denne kvelden selv om du ikke har mulighet til å være med på turen. 

Eivind og undertegnede har nylig besøkt de stedene vi skal besøke sammen med Torgunn Skov fra vår reiseoperatør, Unitas rejserProgram for Lutherturen

30. november - Til Wittenberg

Vi flyr fra Oslo til Berlin om morgenen. Herfra kjører vi med buss til Lutherstadt Wittenberg. Byen ble berømt for det universitet kurfyrste Frederik den vise grunnla i 1502.
Vi sjekker inn på Luther-Hotel Wittenberg som ligger midt i byen. Så er vi klare til å se litt mere på byen. Vi går en tur gjennom hovedgata, Collegienstrasse. Vi begynner ved Luthereika, hvor Martin Luther brant bannbullen i 1520. Deretter besøker vi Bykirken hvor Martin Luther talte mange ganger. Slottskirken ser vi også. Det er her Martin Luther slo opp sine 95 teser på kirkedøren. Inne i kirken er Martin Luther og Phillip Melanchton begravet.
I løpet av ettermiddagen ser vi også Lutherhaus, Augustinerklosteret som Martin Luther fikk af Wittenberg by, og hvor han bodde i mange år sammen med sin familie. I dag er dette verdens største reformasjonshistoriske museum.
Om kvelden spiser vi middag sammen på hotellet.
1. desember
Buss fra Wittenberg til Eisenach og borgen Wartburg (med guidet tur), og litt tid i Eisenach. Videre til Erfurt og overnatting på hotell der. Middag på egen hånd
2. desember
Erfurt hele dagen. Omvisning på Augustinerklosteret om formiddagen, og kanskje en byrundtur. Deretter tid på egen hånd. Det er julemarked, butikker, kirker osv. Middag på egen hånd.

3. desember
Buss fra Erfurt mot Berlin. Stopp ved Panoramamuseum Bad Frankenhausen og i Eisleben. Fly fra Berlin til Oslo.


Pris mm
Prisen for fly, transport, avgifter, 3 overnattinger med frokost og 1 middag er ennå ikke helt avklart, men det anslås til 6000 kr pr person i dobbeltrom.
Reiseoperatør er det danske selskapet Unitas rejser som har spesielt god erfaring med denne typen reiser.

Sjekk under Jakobs reiser for eventuelle endringer, endelig pris osv.

Du kan også lese om vår forberedende studiereise til Lutherbyene.

ToBe


Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.