Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. mai 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Advarsel:
Det er nå stor pilegrimstrafikk langs Camino Francés
Forhåndsbestilling av overnatting anbefales!
Eller velg en annen camino!

Velkommen til
pilotvandring på
Helgelandskysten

Dakotatur til Bornholm
23-25 august
Blir du med?


Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


En transilvansk eventyrreise
29.05.2017 21:48
Årets første pilegrimsreise gikk til Romanias nordøstre del, et stort og vakkert område som folk i området kaller Transilvania – Landet bortom skogene


Vi konsentrerte oss om de to områdene Maramures og Bucovina, med utgangspunkt i storbyen Cluj (som uttales omtrent som "klusj").

Pengene her ble kalt lei, og det viste seg overraskende nok at de varte lenge. En festmiddag for 11 på byens beste restaurant kostet ca 1000 kr tilsammen. En vinflaske på bordet kostet 50 kr, en iskrem ute i en av de mange landsbyene kostet 3-4 kroner.

Ann-Mari Ruud har skaffet seg en bunke lei-sedler, og er klar for eventyret

Transilvania_1.jpg - 53.94 KB

Dette var helt greit, så kunne vi bruke leiene til å handle lokale håndarbeidsprodukter. Det var mye vakkert å velge blant.

Transilvania_13.jpg - 44.79 KB

Pilegrimsreisen i Transilvania er i regi av Pilegrimsfellesskapet St Jakob, og dette blir ikke den eneste – i år blir det tre utenlandsturer.

Vi ser kanskje ut som turister, og noen kan kanskje ta feil av oss, siden vi reiser komfortabelt, spiser godt, bor skikkelig og går stort sett kledd som vanlige folk.


Transilvania_11.jpg - 43.79 KBVi besøkte en meget spesiell kirkgård i byen Sapanta. Gravstøttene er skåret ut i tre, alle er blåmalt, og har en historie om den avdøde. Ofte vises et utskåret bilde hva som var dødsårsaken, som her hvor en tre år gammel jente tydeligvis ble drept i trafikkenTransilvania_12.jpg - 44.40 KB

Men vi er likevel pilegrimer, i sjel og sinn. Vi søker hellige mål, og vi finner dem. Vi fylles med gode, sterke, og iblant litt merkelig inntrykk fra kirker og klostre, og fra kirkegårder. Ja, faktisk, gamle graver er alltid et viktig element i våre pilegrimsopplevelser, og denne gang ble vi kjent med transilvanske gravskikker. Vi har ikke som mål å trenge inn i dypet av alt det merkelige og fremmede vi ser og opplever, men vi vil danne oss et inntrykk, utvide vår horisont, stille noen spørsmål.

Slik har det vært i Armenia, Georgia, Russland, Tyrkia, Etiopia og på Cuba. Slik var det om bord på Mathilde, og slik vil det bli på turene til Vadstena og til Lutherbyene. Vi får en mengde inntrykk, vi får vite en hel del, som regel av vår særdeles beleste daglige leder, men noen spørsmål vil vi ta med oss videre. Er ikke dette noe av kjennetegnet på en pilegrim?   
Transilvania_14.jpg - 25.90 KB

Transilvania_18.jpg - 49.76 KBDisse turene legges opp som en reise med buss eller med biler; vandringen er ikke et poeng her, men besøk på hellige steder. Vi skal gløtte inn i kirkehistorien, vi skal prøve å forstå hva kirkekunsten sier oss, vi skal møte lokalbefolkningen, og kanskje forstå litt av det livet de lever.

Transilvania_2.jpg - 35.65 KBTransilvania_10.jpg - 38.60 KB

Vi lærer litt om kultur og historie, vi ser på arkitekturen, og vi smaker maten deres. Og ikke minst: Vi skal ha det hyggelig, og vi skal styrke fellesskapet mellom deltakerne som ristes sammen på disse turene.

Slik ble det også på denne turen til Transilvania en uke i mai. Romania-kjenner Willy Fredriksen hadde planlagt det hele på en fortreffelig måte. Han hadde ordnet med alt, og tydeligvis tenkt på alle detaljer. Han hadde med seg 10 pilegrimer som alle hadde vært på reise før, og alle var begeistret og godt fornøyd med det vi fikk oppleve.

Og som vanlig: Eivind Luthen delte villig av sine kunnskaper, spesielt når det gjaldt kirkekunst.

Atter en gang slo det meg hvordan han klarer å åpne øynene våre slik at vi faktisk ser hva kunstverkene forestiller. Mening og sammenhenger, dybde og bredde som i alle fall ikke jeg ser med et raskt øyekast, åpner seg.

     Transilvania_21.jpg - 42.52 KB

Transilvania_20.jpg - 36.60 KBMye av kunsten er symbolsk på en helt annen måte enn vi tenker i utgangspunktet. Hvordan vil f eks en 1500-talls kunstner fremstille slaget om Istanbul år 626?  Vi så det samme motivet på ytterveggen på tre av de malte klostrene, denne slagscenen fra Istanbul. Brukte de virkelig kanoner i 626? Eller forestilte det kanskje slaget i 1453?

Men nei, fresken var selvsagt malt nesten 1000 år senere, og da hadde de ildvåpen. Kirkene var fullstendig dekket av fresker utvendig og innvendig. Dette var det pedagogiske virkemiddelet, det var ikke den korrekte historien som var viktigst, men historiene og symbolikken.

Transilvania_7.jpg - 58.29 KB

Noen entusiaster hadde gledet seg til turen med Mocanita, damptoget som følger en del av det gamle sporet nordover Vaserdalen i retning mot den ukrainske grensen. Jeg trodde at jeg var toggal, men fant min overmann i form av en kvinne. Gry Folge hadde sitt livs store opplevelse da hun fikk være assisterende fyrbøter på vei nedover – med hovedansvar å betjene fløyta. Transilvania_6.jpg - 34.45 KB

    

Noen spreke hester sprang på sporet foran toget, og hennes oppgave var klar: Få dem vekk! Hun klarte det etter iherdig innsats med fløyta. Eller var det fordi hestene omsider hadde kommet hjem?  

Transilvania_4.jpg - 21.73 KB

Transilvania_5.jpg - 29.73 KBFør togturen fikk vi en natt i egne togkupeer på Den karpatiske ekspress som var parkert for godt på et sidespor. Og før vi inntok kupeene spiste vi et nydelig måltid i spisevognen. Togturen ble innledet med en dram, noe vi opplevde flere steder, som en høflighetsgest.

Det var lokalt produsert plommebrennevin, og det ble nok satt pris på at vi viste en viss anerkjennelse av produktet fra vår side.

Det ble en uke med mange inntrykk, god mat og besøk på flere museer. Vi ble kjent med Eli Wiesel og jødene i Transilvania, vi besøkte eggmuseet, en fantastisk samling av malte egg fra hele verden. Arvid Volden tok på seg rød kappe og lot som han var grev Dracula. Vi ble veldig skremt!

Transilvania_3.jpg - 37.66 KB

Og så feiret vi 17. mai på en stille og verdig måte. Noen av oss hadde med 17 mai-sløyfer, Gry hadde medbrakt norsk flagg og champagne, og dermed ble det nachspiel etter en god restaurantmiddag. Dessverre viste seg at mange var temmelig slitne etter en lang dag, og de fleste har jo passert sin første ungdom.

Transilvania_22.jpg - 21.53 KB

Jeg må også nevne at vi kjørte mange mil i et meget frodig og variert landskap med mye løvskog. Vi passerte gjennom tåkete fjellpass, og vi merket sommerheten i dalstrøkene. Og vi så utrolig mange varianter av bygninger, ofte med spennende arkitektur, friske farver, rare tak, flott dekor. Og vi så utskårne treportaler som nesten tok pusten fra oss. Imponerende!

Noen av oss avsluttet turen med en runde i den botaniske haven i Cluj. Her var det også mye å lære, i alle fall syntes jeg det.

Transilvania_16.jpg - 82.68 KBTransilvania_17.jpg - 45.30 KB


        

Var det noe vi ikke så? Ja, rumenske tiggere.

ToBe
   


Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.