Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. mai 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Advarsel:
Det er nå stor pilegrimstrafikk langs Camino Francés
Forhåndsbestilling av overnatting anbefales!
Eller velg en annen camino!

Velkommen til
pilotvandring på
Helgelandskysten

Dakotatur til Bornholm
23-25 august
Blir du med?


Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Første natt i nytt herberge
19.06.2017 12:34
Langvandrerne startet fra Oslo i går. I natt har de innviet køyene på det nye herberget i Skedsmo


Olav Skrøver Aaraas var odelsgutt, og for 6 år siden overtok han slektsgården som femte generasjon sammen med kona si, Margrethe Henden Aaraas.

Gården ligger kloss inntil pilegrimsleden like ved Hellerudsletta i Skedsmo kommune, og har en ypperlig plassering som pilegrimsherberge. 

     

Dette er første stopp fra Oslo på vei nordover gjennom Romerike. Først urbane Groruddalen, så langs de eldgamle stiene over ville og vakre Gjelleråsen, gjennom den nedlagte militærleiren Lahaugmoen, litt asfalt forbi hovedgården til Norges vel på Hellerudsletta og til venstre ved det store messeområdet. Så er det ned en bakke og opp en bakke. Svette og andpustne, slitne og sultne kommer pilegrimene frem til sin første overnatting etter to mils vandring. 

Slik var det i går. Drøyt 20 glade og optimistiske pilegrimer ankom Aaraas gård nesten på minuttet etter dagens plan. Vannkarafler var satt ut, pølser var grillet, og potetsalat og stekte småpoteter var satt frem. Store fat med ferske boller ble brakt ut sammen med kaffen litt senere, og her var det bare å forsyne seg, også for dem av oss som hadde ankommet med bil denne dagen. Det er investert mye i moderne kjøkkenutstyr i forbindelse med selskapelighetene på gården, og dette fikk vi også glede av i går. 

Vertskapet på Aaraas innredet deler av driftsbygningen som selskapslokale kort tid etter at de overtok gården. For tre år siden fikk de spørsmål om de også ville åpne for pilegrimer, og etter kort betenkningstid satte de i gang.

For bare et par dager siden sto alt klart, et soverom og hems med plass til 8 pilegrimer, og et eget oppholdsrom. Døren ved siden av i gjestehuset fører inn til et rom med noe høyere standard for dem som ønsker det. 


Det var mange hyggelige taler og lykkeønskninger med takk til vertskapet, både for dette flotte stedet og for den rause festen. Vandringsleder Roger Jensen understreket behovet for et godt hvilested. Siden det også er med tysktalende pilegrimer holdt han også en del av talen på deres språk. Erling Birkedal fra Borg bispedømme, hvor pilegrimene så vidt er innom akkurat nå på sin vandring nordover, ønsket seg mer himmel på jorden, og der bidrar pilegrimene på en god måte. 

Tidligere pilegrimsprest, nå sokneprest i Nittedal hvor vi nå befant oss, Kjell Skarseterhagen snakket om at pilegrimsvandring er avkopling, frakopling og tilkopling. 

Vertskapet selv takket for gode ord og hadde klare håp om at deres sted skulle være et godt hvilested for pilegrimer i tiden fremover. Vi vil at pilegrimene som kommer hit skal feel good sa Margrethe, men enda bedre er det om de i tillegg skal oppleve feel God her på stedet, og på sin vandring videre. 


De fleste vandrerne som deltok denne første vandringsdagen returnerte hjem etter festen. Fire vandrer videre til Hamar sammen med to ledere. Derfra er det tre som har tenkt seg videre til Trondheim; en sveitser, en tysker og en nordmann. De har nettopp passert over Nitelven, og om 40 dager eller så krysser de en nesten navnebror, Nideleven.  Men da har nok mange flere sluttet seg til. 

Vi sier god vandring til dem, og lykke til som herbergeverter til ekteparet Aaraas!

ToBe

Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.