Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. mai 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Advarsel:
Det er nå stor pilegrimstrafikk langs Camino Francés
Forhåndsbestilling av overnatting anbefales!
Eller velg en annen camino!

Velkommen til
pilotvandring på
Helgelandskysten

Dakotatur til Bornholm
23-25 august
Blir du med?


Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


En opplevelsesvandring fra Egersund til Stavanger
20.06.2017 13:15
Årets vandring langs Jærens kyst starter 25 juni. Lene Høigård var med i fjor. Her er hennes historie


Egersund kirke kl 10: 18 personer med og uten pilegrimserfaring møtes til en kort samling i kirken før vandringen starter.  Vi får noen refleksjoner om å være underveis, på vei - samt ønsker om god vandring!

Ute er det lett duskregn. Vi får noen praktiske opplysninger - og vandringsleder Anne Lise Matre gir oss dagens tema:  Takknemlighet.  

http://www.touristphoto.no/images/Rogaland%202004/egersund%20kirke.jpg
 
- Vi skal få et nytt tema for hver dag, som vi kan reflektere over underveis.

Vi har hilst og presentert oss for hverandre - og glemt navnet i neste øyeblikk.  Vi får sekkene på ryggen og følger etter Anne Lise som kjenner veien og nå leder sin femte pilegrimstur langs Jærkysten. Margun skal gå sist - ingen skal bli etterlatt eller glemt. Trygt lederskap!

Det er godt å gå, vi er opplagte og motiverte!  Vi kommer inn på det gamle, nedlagte jernbanesporet, nå turvei, som slynger seg mellom fjellknausene, langsmed tjern og gjennom skogholt, bakke opp og bakke ned.  

Etter noen timer har  vi nådd nedlagte Maurholen stasjon - en stor åpen slette med høye trær omkring - en fin rasteplass.


Etter ytterligere timers gange, en del på asfalt, nærmer vi oss Ogna kirke.  Vi går i stillhet den siste halvtimen.

De fleste har gjort som Anne Lise oppfordret oss til, plukket med seg noe fra naturen som kan symbolisere det vi tenker på med takknemlighet, jfr dagens tema. I kirken skal vi gå én og én opp til alteret og legge fra oss symbolet på vår takk!


I Ogna kirke får pilegrimene en svært vennlig mottagelse. Jeg gløtter på kirkedøren og smetter innenfor. Vakker musikk strømmer mot meg, den viste seg å komme fra en cd-spiller - Chants for Prayer. En god opplevelse!!  Vi har middagsbønn, bibelske salmer synges eller leses i veksling mellom liturg og menighet.  Vi synger en salme som passer til årstiden: Så grønn en drakt, så rik en duft har smykket dal og enger!  Vi har fått utdelt et ark med tekster for morgenbønn, middagsbønn og kveldsbønn, samt salmetekster fra salmeboka.  
Etterpå blir det servert en deilig matbit.  Jeg er takknemlig for alt!  

På Brusand camping fordeles vi i grupper på fine campinghytter. Vi har felles middag i en av hyttene og kveldsbønn før vi går hver til vårt.  Vi er et fellesskap av pilegrimer. Vi er underveis, og dette har vært en god dag!

Andre dags vandring gikk i det nydeligste vær!  Først langs stranden, et langt stykke på sti langs toppen av sanddynene.  

Gnistrende vakre farger i solbelyst landskap!  Til venstre hvitskummende bølger mot den fine sandstranda, blått hav som møter himmelen langt ute, til høyre sommergrønt åkerlandskap som ender i en blånende fjellgard lengst mot øst.  Blå himmel, og masse, masse blomster! særlig disse fiolette, som jeg tror heter knollerteknapp, stråler imot meg. Frydefullt!Vi går som det faller seg, noen ganger i prat med medvandrere, andre ganger for oss selv i stillhet.  Jeg elsker å vandre i natur, har behov for stillhet og å være alene, samtidig som jeg ønsker å være del av et fellesskap. I så måte ble alle mine behov og ønsker oppfylt! Strevsomme og vanskelige ting og tanker var utenfor rekkevidde, det var lett å være til stede her og nå, og det føltes rett og godt.
De fem dagene var for meg spekket med gode opplevelser.  Så godt å vandre gjennom mitt elskede Jærlandskap, langs strendene, på veier langs gulrot- og potetåkrer, over blaute humpete marker med blaute kukaker - beitende kyr helt nedi havkanten.  Tror de var glade, iallfall nysgjerrige på denne lange rekken av vandrere. Først glante de på oss, så hoppet og bykset de forbi oss, til de stanset på en bakketopp og glodde på oss igjen. 

Garborgs rike! - Jeg har en gang lært meg innledningen til Fred av Arne Garborg, nå klarte jeg å memorere denne teksten mens jeg gikk, slik at jeg til slutt våget å fremføre den under det siste kveldssamværet: Utanfor i vest bryt havet på mot ei sju mil lang, låg sandstrand...

Gruppen ga en atmosfære av åpenhet og vennlighet. Det er lett å komme i prat med folk,  men også helt greit og respektert hvis man vil være i fred. Trygghet. Menneskemøter – det er alltid berikende. 

Vi hadde våte vandredager, da regntøyet var på og joggeskoene var klissblaute hele dagen, men ullsokkene holdt oss varme under marsjen. På lang, lang rekke gjennom marehalm i hoftehøyde - svisj, svisj.  Vi går lange stunder på den uendelige sandstranden.

Og så: Overraskelse! Vi skal innom Kjersti sin hytte som ligger rett ved stranden. Våte sandete joggesko kippes av utenfor. Kom inn og få jordbær og leskedrikk!https://res.cloudinary.com/hb0k87zwo/image/upload/w_1600,h_1200,c_limit,b_white,f_auto/yzamsgln4lvpwsjv2xqb.jpgSiste overnattingen var på NMS sitt kurs- og misjonssenter på Sola, Himmel og hav. Fine rom, deilig dusj, hyggelig kveldssamvær og gode hotellsenger!

Den femte og siste dagsvandringen var den absolutt våteste. Etter morgenbønn i Sola Ruinkirke la vi i vei mot Stavanger og Domkirken.  Matpakkene spiste vi i øsregn ved  Sverd i fjell-monumentet ved Hafrsfjord.  Vi drøyde ikke lenger enn nødvendig, vi ble våte og kalde når vi ikke beveget oss. I Mosvannsparken (få kilometer fra målet) ventet  en røslig mann med oljehyre og gul sydvest - den godeste Einar Pettersen sto der og sang:  Bevar meg, min Gud, du som er mitt håp. Du leder meg fram til livet. Hos deg er gledens evige kilde.  Den kunne ikke jeg, og jeg sugde den inn! Utrolig hvor sterkt man kan oppleve sang på et sted hvor man ikke forventer det!  Einar  bød også på moreller og sjokoladebiter.  Veldig koselig!

Så kom vi endelig til stedet hvor vi kunne se målet for vår pilegrimsferd - Domkirken!  I middelalderen pleide pilegrimene å stoppe på dette stedet, som ble kalt Feginsbrekka - gledesbakken! Her nyter de synet av målet, faller på kne og ber og takker for å ha kommet fram - fortalte Margun.  

På mystisk vis satte Domkirkens klokker i gang med å ringe mens vår trøtte pilegrimsflokk sto og nøt synet! 

Vi var så våte da vi ankom vårt mål, at vi måtte gå rett ned i Domkirkekjelleren og få skiftet det våteste med noe mindre vått.. Så gikk vi og satte oss i koret i Domkirken og hadde vår siste middagsbønn. Hvorpå roser og takksigelser ble delt.
http://photonordsjovegen.no/wp-content/uploads/2014/01/20130627_4175-600x901.jpg

Hva er det beste ved pilegrimsferden?
  • Kjenne på gleden og takknemligheten over å kunne vandre på friske bein i vakkert landskap
  • Å kunne være til stede der og da og ta inn alt sammen - la slitsomme og vanskelige ting i hverdagen hvile
  • Møte nye mennesker, se livet med andres perspektiv - og utvide min horisont en smule..
  • Tid til å reflektere over livet
  • Dikt av Åse Marie Nesse: Tileigning - om Jæren, selvsagt!
  • Gå alene i stillhet, og samtidig være del av et fellesskap
  • Uventede musikalske hendelser - Chants for prayer, vakker sang, sommersalmer, salmetoner på blokkfløyte ved havet, Taize-sang for klissvåte vandrere i klissvåte Mosvannsparken
  • Glade kyr som bykser og spretter midt i det grønne og havblå Jæren!
Jeg er takknemlig for alt!

Vennlig hilsen
Lene Høigård

Årets pilegrimsvandring er organisert av NMS og arrangeres i forkant av sommerfest og generalforsamling i Stavanger. Vandringen er åpen for alle. Det er også mulig å gå en kortere vandring over to dager. Les mer om vandringene på NMS' programsider

Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.