Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. mai 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Advarsel:
Det er nå stor pilegrimstrafikk langs Camino Francés
Forhåndsbestilling av overnatting anbefales!
Eller velg en annen camino!

Velkommen til
pilotvandring på
Helgelandskysten

Dakotatur til Bornholm
23-25 august
Blir du med?


Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Kraften som bærer - langs pilegrimsleden i juli
23.06.2017 00:10
Visa mig vägen och gör mig villig att vandra den. Pilegrimenes pilegrim, den hellige Birgitta (1303 – 1373) viser vei til Trondheim.


De fleste som har vært i kontakt med den hellige Birgitta kjenner den enkle bønnen over. I Vadstena står den skrevet over inngangsdøren til klosterkirken.

På sporet med Birgitta
Sitatet er en del av bønnen O Jesus Guds Son. Denne sommeren kan den og ni andre birgittinske bønner høres sunget i ni kirker langs pilegrimsleden opp Gudbrandsdalen. Selv vandret Birgitta til Nidaros og domen i 1340. Hun gjorde også flere vandringer i sitt liv, både til Santiago de Compostela og senere, med utgangspunkt fra Roma, ruter mot østligere land.

Jeg som skal fremføre hennes bønner er sangerinne, og jeg har tonesatt og arrangert konsertene. Jeg skal vandre fra Gamle Aker kirke i Oslo til Vår Frue kirke i Trondheim sammen med Kristoffer Myre Eng (orgel/piano) og Tore Thorvaldsen Sandbakken (trommer/perkusjon).

Stilarter og tidsepoker møtes, stråler sammen i et felles uttrykk direkte inspirert av en helgen og hennes 700 år gamle bønner.

Hva skjer! Jo, denne rasende, oppkjeftige , utøylelige, envise helgenforklarte kvinne fra 1300-tallet har blitt en sentral figur i mitt liv.

Vi møttes i 1994. I en periode  da jeg opplevde at grunnen gynget litt vel under mine føtter søkte jeg meg til trygge omgivelser og fant frem til klostret Birgittagården utenfor Falun. Omgitt av vennlige nonner, kunne jeg synke inn i egen søken etter mål og mening, innhold og retning.  


Etter noen dager tok jeg turen innom klostrets bibliotek. På et bord der lå en biografi om en viss Birgitta. Jeg hadde knapt hørt om navnemoren til klostret jeg befant seg i før i dette øyeblikk, da jeg åpnet på en vilkårlig side og begynte å lese. Det forandret mitt liv.

Pilegrimsvandring til Roma
I løpet av noen sider ble jeg presentert bildet av en kvinne som på tross av sterke motkrefter i 1349 plukker sammen pikk og pakk og begir seg på vandring til Roma. Gjennom et pestherjet Europa. Jeg får vite at vandringen tar to år. At det oppstår til synes uoverstigelige hinder og vanskeligheter på veien. At det finnes sterke innvendinger og stor ytre motstand mot det hun har satt seg fore; å få paven til å flytte sitt sete tilbake til Roma og å selv etablere en egen klosterorden – for både menn og kvinner.

Berettelsen om Birgitta viste meg følgende: Birgitta var indre styrt i sin gjerning. Det var nettopp slik jeg også vil leve! 

Visa mig vägen och gör mig villig att vandra den!


I denne samme stund, i et klosterbibliotek utenfor Falun, i 1994, falt mitt blikk på en liten bønnebok: Trösta min själ. Jeg stod der med denne lille boken og innså at disse bønnene er jeg nødt til å gjøre noe med!

Nå, 23 år senere, er bønnene tonesatte. Arrangert for vokal, kontrabass, orgel/flygel og trommer. Innspilt i et av landets gjeveste lydstudio Rainbow, med produsentikonet Jan Erik Kongshaug ved spakene. Klare for utgivelse og turné!     

Hellige Birgitta oppover Gudbrandsdalen

I juli fosser Birgitta oppover Gudbrandsdalen i kjent stil: full av kraft, og utålmodig. Her skal hengivelse og den aller største kjærlighet benevnes og gestaltes. Tolkes av lyttende musikere som vet å plukke opp og utbrodere nyanser i musikken.

Hun gir seg ikke, Birgitta. Krever oppmerksomhet og plass. Lar seg ikke definere og begrense verken av århundrer eller musikalske stilarter. Hun finner sine veier enda inn i vår tid. Kraften som melder seg i det vokalist og musikere gir seg i kast med bønnene, den går det ikke å vise i denne enkle artikkel. Den må oppleves!

Full av forventning og glede ser jeg frem mot å dele den direkte opplevelsen av Birgittas kraft i kirkerommene langs pilegrimsleden i juli.Turnéplan - Hellige Birgitta - «Lär mig att älska»  - tonesatte bønner
(Endringer kan oppstå underveis)

Torsdag 13.7. kl 19: Gamle Aker kirke, Oslo
Lørdag 15.7. kl 19: Ringsaker kirke
Søndag 16.7. kl 18: Mariakirken på Gran
Mandag 17.7. kl 19: Hamardomen
Tirsdag 18.7. kl 19: Kvam kirke
Onsdag 19.7. kl 20.30: Lønset kirke Oppdal
Fredag 21.7. kl 19: Rennebu kirke
Lørdag 22.7. kl 19: Skaun kirke
Søndag 23.7. kl 14: Vår Frue kirke, Trondheim

Eli Helland

Eli Helland på Spotify
Se også Eli Hellands nettside


Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.