Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. juni 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Sommerinfo:

Lang sommerferie for nettsiden

Pilegrimskontoret er stengt i juliFelles vandring i Portugal uke 41Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Ønsker vi kommersialisering av pilegrimene?
06.08.2017 22:44
Fengselsprest Kjell A Nyhus stilte dette spørsmålet i en kronikk i fredagens Vårt Land, og ga flere dyre eksempler på ulike pilegrimstilbud

 
Han skrev om de sju pilegrimssentrene som er knyttet til pilegrimsveiene mellom Oslo og Nidaros. Han spør om hensikten med dem, og mener at de overhodet ikke har lykkes i sin basale målsetting. 

Han er ikke den første!

Men han hadde mer på hjertet, den kjære fengselspresten som har vandret sammen med fengselsfugler med åpne sanser, slik en god pilegrim skal gjøre.

Han registrerer at det ikke er mange som går, ja, at det nesten ikke er mulig å treffe på en norsk nordmann langs den norske pilegrimsveien.

Og han registrerer dårlig merking og dårlig vedlikehold. Er ikke dette nettopp en oppgave for pilegrimssentrene? 

Men så var det altså det kommersielle, og der slår han an strenger som vi i Pilegrimsfellesskapet St Jakob allerede har spilt på i mer enn 20 år. Det handler om mye mer enn økonomi, selv om det selvsagt er en del av det hele. Nyhus stiller blant annet spørsmål ved hvor mye et pilegrimsarrangement skal koste for den enkelte deltaker uten at det må kalles noe annet. 

Nyhus reiser vel egentlig spørsmålet om hva som er spesielt med en pilegrim, hva som skiller han eller henne fra turisten eller andre vandrere. Dette er viktige spørsmål som mange av oss har stilt mange ganger, og det er lett å trå feil. Nesten samme hva man sier er det noen som har noen argumenter i mot.

Likevel er det viktig at de verdiene som mange av oss har en tro på tas opp igjen og igjen. For hva vil vi at en pilegrim skal være?

I samme avis brukte Vårt Land også mye plass på kommentarer til Nyhus’ kronikk. Leder for Nasjonalt pilegrimssenter og Pilegrimssenter Oslo forsvarer at pilegrimsvandring skal betraktes med kommersielle øyne, at bærekraft og inntjening må være viktige elementer. 

Ja, etter hvert vil all pilegrimsvandring her til lands være knyttet til det kommersielle, altså firmaer som skal tjene penger på alt vi gjør. Riktignok sier vår nasjonale pilegrimsjef at det skal være mulig å be fadervår selv om man må betale for det. Du verden! http://borreminne.hive.no/aargangene/1998_99/Bilder/51-pilegrim1.jpg

Intervjuene med de statsansatte pilegrimslederne viser tydelig at situasjonen er på vei utfor i enda større grad enn Nyhus hadde tatt som utgangspunkt. De snakker der mer konkret om markedsvarer, tilbud om opplevelser som bedrifter skal tilby oss underveis, ja til og med åndelige opplevelser skal stå på menyen.

Kan det være slik at en vandring uten tilbud om åndelig innhold vil miste «kunder»? Og spiller det egentlig noen rolle? Hvis man altså ser på det ut fra et pilegrims-ståsted og ikke reiselivsnæringen? 

Eivind Luthen prøver å komme til orde med våre tradisjonelle synspunkter om grunnleggende verdier som har sammenheng med det indre liv og egne opplevelser, stillheten, roen, møte med naturen, andre mennesker og seg selv. Men han får alt for liten spalteplass! Dessverre!
 

Men i samme avis er det heldigvis et tankevekkende innslag av Karen Andrine Flatø, aktiv pilegrimsvandrer og aktiv i Norsk misjonsselskap. Hun veier opp! Og påpeker at pilegrimer har ulike behov og ulike ønsker, og at vi er nødt til å ha to tanker i hodet samtidig – minst! Hvis vi skal finne brukbare overnattingssteder må noen kunne tjene noen kroner på det.  

Og ja - det mener selvsagt vi også! 


Denne saken vakte stor medieinteresse. Vårt Lands Verdidebatt fikk en rekke innspill i løpet av noen få timer. Disse dreide seg fra tunge teologiske betraktninger til folk som ikke skjønte noe som helst. Men mange støttet Nyhus, og godt er det! Vi fikk også en ny runde om samme tema i NRKs P2 fredag ettermiddag.   

Det Nyhus sier harmonerer fullt og helt med det vi i Pilegrimsfellesskapet St Jakob har jobbet for i all år; at pilegrimsvandring er en grasrotbevegelse som baserer seg på frivillighetens fantastiske potensial.

Det er i dag mange hundre som jobber med pilegrimssaken på frivillig basis med pilegrimsveiene og infrastrukturen, informasjon og vandringsledelse rundt om i Norge, og ingen av oss får en krone av de anslagsvis 15 millionene som det offentlige bruker kun på den ene strekningen mot Nidaros.

En gang ønsket også vi varmt velkommen et statlig engasjement for å holde pilegrimsveiene i orden, men ikke for å innføre overstyring og byråkrati.


Vi er meget skuffet over utviklingen, og det som nå har kommet frem virker faktisk skremmende. Det betyr selvsagt at det er enda viktigere å støtte opp om miljøer som ikke aksepterer en slik utvikling, som vår egen pilegrimsforening.

Pilegrimsfellesskapet St Jakob jobber for en motkultur hvor vi fokuserer på det langsomme livet, og vi ønsker å legge til rette for en søken etter harmoni mellom den indre og ytre vandringen og den unike muligheten til å tenke en tanke ferdig uten avbrytelser. Vi snakker om langvandringens mystikk. Ikke som en vare man kan kjøpe, men som en verdi, noe som skjer i oss selv og med oss selv. 

http://borreminne.hive.no/aargangene/1998_99/Bilder/53-pilegrim-3.jpgJa da, vi inviterer til gnagsår og smerte, men også til gode møter, vakre solnedganger og rislende bekker, og lange samtaler som ikke avbrytes av mer eller mindre velmente og kostbare kulturinnslag. Vi vil at pilegrimene skal slippe inn i kirkene våre, og at det faktisk skal være gratis.

La gå at vi må betale noen kroner for en seng eller en madrass på gulvet, og det samme med maten.  Men alt dette andre er gratis i dag, og det skal det også være i fremtiden!  

Dette var kongstanken, det store som ble satt i gang her i Norge for 25 år siden. 

La oss beholde det slik! 

ToBe


Her kan du selv lese de omtalte artiklene i Vårt Land:
Ikke tenk - Gå! - Kjell A Nyhus
Pilegrimene druknes i ideologiproduksjon - Misje og Slettholm
Når ord mister mening - Karen Andrine Flatø


Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.