Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. mai 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

Advarsel:
Det er nå stor pilegrimstrafikk langs Camino Francés
Forhåndsbestilling av overnatting anbefales!
Eller velg en annen camino!

Velkommen til
pilotvandring på
Helgelandskysten

Dakotatur til Bornholm
23-25 august
Blir du med?


Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Pilegrimspåske på Malta
25.11.2017 10:06
Påskefeiring i mange av landene rundt Middelhavet skiller seg radikalt fra det de fleste er vant til her hjemme, og på Malta feires påsken med mer glød enn de fleste andre steder. Denne påsken skal vi få oppleve alt dette, og DU inviteres til å være med!

 

Påsken i Malta er både jublende folkefest, sjelefylt pasjonsspill og 17 mai-opptog, og det er ingen tvil om at påsken feires for å minnes Jesu lidelse, død og oppstandelse. Hele landet deltar i feiringen, de 365 kirkene er fulle, det er store prosesjoner som er forberedt i mange måneder.

Malteserne står samlet i en dyp sorg på langfredag, og en tilsvarende jubel på påskedag. De største kirkene tar 7000 mennesker, og de er stappfulle disse dagene! 


Tusenvis av store flagg blafrer over byen, «Dannebrog", Vatikanflagg, Jerusalemflagg, bydelsflagg og kreative flagg fra alle slags fotballklubber.

I tettpakkede gater arrangeres påskeprosesjoner som består av store skulpturer av Jesus og Maria, eller tunge flåter med figurer som forestiller scener fra Jesu lidelse, død og oppstandelse. Flere steder løper de med disse flåtene.


Vi skal oppleve dette!
Nettopp dette skal vi få oppleve påsken 2018, vi skal få være en del av feiringen! Noen av oss har prøvefeiret den maltesiske påsken allerede, og nå vil vi ha med så mange som mulig fra foreningen vår. Vi reiser nedover lørdag 24 mars, og er da klare for den første feiringen dagen etter, som er palmesøndag.
 
Noen dager senere er vi med på prosesjonene på langfredag, og selvsagt den store festen på påskedag. Før vi til slutt vender nesen hjem 2.påskedag. 

Men Malta er utrolig mye mer, og vi skal oppleve noe hver eneste dag. Tenk deg å utforske templer som ble bygget i forhistorisk tid, merkelige bygninger til ære for glemte fruktsommelighetsgudinner som ble oppført tusenvis av år før Stonehenge eller pyramidene i Egypt i det hele tatt var påtenkt.

Vi skal selvsagt besøke den vakre og meget spesielle hovedstaden Valletta med mye spennende historie. Malteserne er stolte av sin historie, og vet hvordan de skal ta vare på den og formidle den videre. Sentralt står selvsagt historien om johannitterne, som her ble kalt maltesere.

 For 450 år siden klarte noen hundre riddere og lokalbefolkningen å stå imot en av de største og lengste beleiringer Europa har sett. Kirkeklokker i Madrid, Palermo, Roma og Paris ringte i jubel da det ble kjent at tyrkiske muslimer fra Konstantinopel ikke hadde klart å erobre den strategisk viktige øya.

Johannitternes sykehus 
Johannitterne drev også avanserte sykehus, legene var kristne, jøder eller muslimer. Sykehuset i Valletta var berømt, den store hallen med 250 senger var 150 meter lang, den største i Europa.

I 1989 var hallen åsted for en internasjonal begivenhet: inngåelse av avtalen mellom USAs president George Bush og Sovjetunionens president Mikhail Gorbatsjov om å gjøre slutt på Den kalde krigen.

Men det er også en mørk historie knyttet til Malta, nemlig inkvisisjonen som varte i mer enn 200 år. 

Maltas strategiske beliggenhet midt mellom Europa og Afrika har gjort landet til en magnet siden tidenes morgen. Den som behersker Malta, behersker verden, heter det om det lille øyriket i Middelhavet. Fønikere, karthagenere, grekere, romere, muslimer og engelskmenn har seilt inn og påvirket historien.

Og fortiden er der, lett synlig, uansett hvor du velger å vandre eller hva du velger å se.


Gamle Valletta
Valletta er fortsatt fanget mellom sine festningsmurer, og fremdeles kan vi rusle gjennom gatene og fornemme gammel storhet. Men byen bør utforskes på egen hånd. "Gå deg bort" fikk jeg beskjed om da jeg kom hit første gang for 15 år siden.

Gatene er anlagt slik at de byr på labyrintiske problemer, med tanke på beleirings- og krigssituasjoner som Malta har hatt mange av opp gjennom historien. Og over alt er det vakre bueganger, utsmykkede fasader, balkonger, våpenskjold og ikke minst Johannitterordenens vakre dekorerte klosterkirke St. Johns’ Co-Cathedral, som vitner om storhetstiden. Den har et av de vakreste gulv i verden! 

Noe av forklaringen på landets store samling av kunstskatter og historiske bygninger, er nettopp de rike ridderne. De var europeiske adelsmenn uten familie som bygde seg storslagne paleer og reiste noen av verdens mest praktfulle kirker.


På Malta kan du besøke en ny kirke hver dag hele året! Og nettopp dette forteller også om et svært religiøst folk.

Malteserne har tatt sin kristendom alvorlig helt siden apostelen Paulus seilte sin skute på grunn her i år 60.


Vår pilegrimsreise 
Vår påskereise til Malta inkluderer flere turer ut i det grønne, og vi skal vandre langs en av de mange vandreveiene. På denne tiden er øya overstrødd med ville planter i alle slags vakre farger. Men du finner ikke et eneste skogsområde her. Det finnes heller ikke fjell eller elver på noen av de sju øyene. 

Vi har dessuten bestilt en årgangsbuss fra 1958. Bussen tar oss med til den prospektkortvakre fiskerlandsbyen Marsaxlokk på sørkysten. Her er Maltas største fiskehavn, og den er full av de karakteristiske fargerike maltesiske båtene – luzzuen – med sine Osiris-øyne i baugen. De skal beskytte mot havets farer.

EL 

                 


Mer om vår reise 24 mars – 2 april 2018

Vi skal bo på et meget bra hotell, Topaz, som ligger ved St Pauls Bay på østkysten et stykke nord for Valletta. Reisen er tilrettelagt gjennom det svenske reiseselskapet King Tours som vi også har brukt tildigere.

Prisen på 15. 900 SEK dekker flyreise, hotellopphold i delt dobbeltrom med halvpensjon, fire gode treretters middager med vin på restaurant, og inngangspenger på alt som inngår i programmet. 


Påmelding skjer direkte til reisebyrået, men hvis du synes at det er problematisk kan du også henvende deg til Gry Folge i vår reiseklubb Jakobs reiser for hjelp med påmeldingen (tlf: 957 96 728, e-post: gryfolge<>gmail.com - sett inn @). Hun kan også svare på spørsmål som du måtte ha. Som vanlig har vi med Eivind Luthen som også denne gang er meget villig til å dele med seg av sine historiske kunnskaper. De som kjenner han vet at dette er saker han har meget god greie på, og som han mer enn gjerne formidler til andre.  

Ellers er dette en medlemsreise for Pilegrimsfellesskapet St Jakob, og hvis du ikke er medlem kan vi lett ordne den saken. 

Lenker: 

Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.