Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
21. januar 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017

NB: Fasttelefonen til Pilegrimskontoret er ute av drift.
Bruk mobilnummer 91 36 31 44

Vintervandring i Vestfold,
og nytt
digitalt kart


Tilbake til nyhetsoversikten _______________________________________________________________________


Det beste Pilegrimen noensinne?
22.12.2017 12:30
Det har allerede strømmet på med skryt, omfavnelser, gaver og godord - fra alle mulige og umulige kanter. Folk er rett og slett begeistret for årets siste nummer av medlemsbladet!


Det er egentlig litt rart at resultatet ble så bra. Bladet ble gjort ferdig på rekordtid, men vi hadde mange dyktige bidragsytere, og alle satset på å holde tidsfristen som altså var stram denne gang. Når den umiddelbare responsen nå er så god betyr selvsagt dette at redaksjonen har solide skribenter som skriver av lyst og entusiasme. Det er en fornøyelse å jobbe med så dyktige medarbeidere, som alle jobber på firvillig basis.

Det er også litt morsomt at vi denne gang hadde for mye stoff. Flere sider av neste nummer er  allerede klare.

 

Vi pleier å fremheve at bladet vårt har både dybde og bredde. Det gjelder også dette nummeret, men denne gangen er det mer stoff fra Norge enn det som er vanlig. Noe av grunnen er at den store jubileumskonferansen på Oppdal i november er prioritert.

Vi har med et fyldig referat fra hele konferansen og et par kommentarer, pluss et utdrag av en historisk artikkel av Odd Kjærem, med blikk tilbake drøyt 25 år. 


To beretninger fra sommerens seilaser langs vår lange kystled er også med. Denne gangen fra Kristiansund til Trondheim med seilkutteren Helt, og med Pilegrim i Nord fra Bodø til Harstad og andre pilegrimsmål i nordlige farvann med den etter hvert velkjente pilegrimsbåten Faxsen.

Vi forteller fra sommerens organiserte vandring fra Stiklestad til Nidaros, fra arbeidet med merking av den forlengede delen av Vestfoldleden fra Tønsberg til Larvik og innvielse av pilegrimssteinen på Nøtterøy.

Historien om en meget spesiell vandring fra Oslo til Trondheim er også med i dette nummeret; Beatrice Searle dro på en tralle med en sten på 35 kilo.

 
Noe utenlandsstoff er det riktignok også denne gang. Vi er med på en reise til pilegrimsmålene Ávila og Fátima, vi har med siste del av en fortsettelsesfortelling fra en vandring til Santiago, og vi vandrer på Via Francigena til Roma.

En omtale av den nye boken om den hellige Trifon er med, vi forteller om Berndt Lohse som nå har vært pilegrimsprest i Hamburg i 10 år, og vår danske venn Bent Jul har også denne gang skrevet en «klumme», en betraktning om pilegrimsvandring og – spesielt denne gang: pilegrimsmålene.

Det er også med en presentasjon av en meget spesiell og vakker film om pilegrimsvandring i Norge, og ikke minst må vi nevne en spansk betraktning om hvordan utviklingen etter hvert har blitt med et ubehagelig press på de siste 100 kilometerne frem til Santiago de Compostela. 

Vår redaktør har som vanlig kommet med noen dype pilegrimsrefleksjoner, og vår styreleder Trond Muri har bidratt med den eneste julebetraktningen i bladet. Det er jo et julenummer, dessuten har han kommet til Myra i år på sin lange vandring mot Betlehem.

Og hvis du ikke helt husker hva denne byen er kjent for så er det all grunn til å lese denne artikkelen meget nøye. 


Det var vel alt?
Nei da! Vi har også tatt med en presentasjon av vårt neste reisemål, Malta. Og hvis du ikke lar deg friste av denne beretningen til å bli med på påsketur dit, så skyld ikke på oss om du går glipp av en stor opplevelse! 

Malta er stappfull av kultur, historie og spennende opplevelser. Vi rekker ikke over alt på 10 dager, og du vil garantert ønske deg tilbake hit.

Men du som er medlem vet jo alt dette allerede, for du har sikkert mottatt siste Pilegrimen. Og kanskje har du fulgt det stadig gjentatte rådet om å kose deg med bladet i sofakroken over lengre tid. Ta for deg en og en artikkel, la det synke ned og godgjøre seg i tanker og sinn før du starter på neste. 

Og hvis du ikke har fått bladet kan du jo starte med å granske hjerter og nyrer. Kanskje du har flyttet og ikke oppgitt ny adresse? Eller kanskje du ennå ikke har gjort alvor av å melde deg inn i Pilegrimsfellesskapet St Jakob? Akkurat nå er det tid for å tegne abonnement for 2018, og hvis det skjer rimelig raskt får du julenummeret som en ekstra bonus. Vi ønsker deg mange hyggelige stunder med Pilegrimen!

ToBe

Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Husk pilegrimspass til vandringen
 


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.