Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
22. august 2019


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Sommerinfo:

Lang sommerferie for nettsiden


Felles vandring i Portugal uke 41Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Åpent hus med Lindisvandring og mye mer
16.03.2018 21:42
Noen tror at vi som pilegrimer går og tenker på Gud og alvorlige ting. Nei, sannheten er at vi konsentrerer oss mest om de fire basis-elementene: Gå, hvile, spise og sove

Dette blir det viktigste for oss, og da behøver vi egentlig ikke så mye. Dette er helt motsatt av det reklamen presser inn i oss.

Nei, vi trenger ikke flere ting, vi trenger mindre! Når vi nærmer oss det eksistensielle, det vesentligste i tilværelsen, så opplever vi at i klarer oss med utrolig lite. 


Noen kaller det en renselse, på alle måter, og kanskje litt anderledes enn de tenkte på forhånd. «Jeg har aldri tenkt så lite på Gud, men likevel vært så nær ham» var det en pilegrim som uttrykte, og han var dessuten prest.
 

Det er Sven Aasmundtveit som deler disse tankene med oss. Egentlig skal han fortelle om sine mange vandringer fra Melrose i Skottland og frem til The Holy Island, altså Lindisfarne. Og det gjør han også, men han deler gjerne med seg av sine personlige pilegrimserfaringer - og -tanker.

Og han trekker frem historien, det skulle bare mangle. Det var jo her vikingene startet sine herjinger, visstnok i 793, og nå kan vi glede oss over munkenes snarrådighet den gang, slik at de klarte å gjemme unna noen av kostbarhetene i en hule før vikingene røvet alt. Det hører med til pilegrimsvandringen å besøke denne hulen. 


Vandringen tar 4-5 dager, og pilegrimsveien beveger seg gjennom praktfullt landskap. Mange åpne områder, som for eksempel siste dag da man sakte med sikkert nærmer seg kysten og ser at målet stadig rykker litt nærmere. Veien snor seg gjennom små landsbyer og noen større byer, og noe vandring på asfalt hører naturlig med. 

Sven fortalte litt mer om selve målet, Lindisfarne. Dette er en tidevannsøy som altså er landfast ved lavvann. Da kan man gå mer eller mindre tørrskodd de 4 kilometerne frem til øya. Denne vandringen som skjer barbent er en selvfølge for pilegrimene, selv om det finnes en kjørevei. Men kjøreveien er for turister, og nettopp på Lindisfarne er det tydelig forskjell på turister og pilegrimer.

Ved lavvann er det et yrende liv, butikkene er åpne, og det er en del mas og ståk. Når vannet stiger forsvinner turistene og roen senker seg over den hellige øya, folk trekker pusten og senker tempoet. Idyllene trer frem fra skyggene, og vi opplever hvor fint det er å vandre rundt på øya.
     

Kveldens foredragsholder hadde flere tanker om forskjellene på turister og pilegrimer: En turist får en vare som han eller hun har betalt for, en pilegrim skaffer selv opplevelsene og finner løsningene på utfordringene.

I en gruppe av pilegrimer, som f eks de som går fra Melrose til Lindisfarne, kjenner man dessuten den gode opplevelsen av fellesskap når man står sammen om både opplevelser og utfordringer. 


I juni arrangerer vi også en pilegrimsvandring langs den samme pilegrimsveien, og denne vandringen er for lengst fulltegnet. Flere av de fremmøtte denne onsdagskvelden har meldt seg på, og mange flere har en drøm om å vandre en gang det passer bedre. Og noen hadde vært der og nikket anerkjennende til det Sven fortalte. 

Vi var rundt 30 samlet i Huitfeldts gate denne kvelden. Det vil si at noen måtte sitte på gulvet, men hva gjør vel det? Stemningen og interessen for temaet var upåklagelig, og som alltid tok vi også opp andre temaer som pilegrimene ville prate om.

Blant annet fortalte Bente Eliassen med stor entusiasme om arbeidet med det siste nummeret av Pilegrimen, det som er skrevet av kvinner, stort sett om kvinner, men for alle!   

ToBe


Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.