Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


En varm pilegrimsdag i Oslo
16.05.2018 23:33
Det var mye sol og sommer denne søndagen i mai. Pilegrimsdagen ble markert med både grillfest ute i solen og gudstjeneste i Gamle Aker kirke, Oslos eldste. Og senere var det pilegrimsforedrag med en levende pilegrimslegende

Det er tradisjon at Oslo pilegrimssenter inviterer til et slikt vårarrangement, og de har Pilegrimsfellesskapet St Hallvard som fast følge.

Denne gangen var vi, altså Pilegrimsfellesskapet St Jakob, også invitert med, noe vi satte stor pris på. Og spesielt da vi fikk ha vår egen stand med vårt eget blad, våre brosjyrer og noen guidebøker.


Og selvsagt hadde vi St Jakob i egen lille person midt på bordet.

Som bordduk hadde vi lagt ut et Spania-kart med inntegnet første del av Camino Frances. De som ville følge veien videre til Santiago kunne bare besøke nabobordet, der hadde vår venn Karen fra det spanske turistkontoret rigget seg til med mye interessant om Spania, og hadde altså gjort som oss; brettet ut Spania-kartet på bordet. 

Jeg telte ikke hvor mange som hadde møtt frem, men det var sikkert 100.


Køen var lang for å få nygrillet urtepølse og vaffel, servert av de blide grillmesterne Birgitte og Kim. Og det smakte aldeles utmerket! Rundt om på bordene sto det kaffekanner, og det var bare å forsyne seg.

Det er meget god plass på Oslo pilegrimssenter, og det kom godt med denne dagen.


Her skjedde det ting både ute og inne; foredrag, boklansering, loddtrekning av gratislodd som var delt ut, og spanske vinflasker til folk som hadde besøkt Karen ved det spanske bordet. Så kunne man måle sine personlige fotavtrykk og få gode råd om vandresko.

Eller man kunne velge bare å sitte stille og prate med andre pilegrimer. 
 
Vi var meget godt fornøyd med besøket ved vårt Jakobs-bord. Folk sto i kø for å stille spørsmål, og mange tok med brosjyrene våre over pilegrimsveier i Spania og i vårt eget land, og likeledes en helt fersk presentasjon av pilegrimsvandring i Italia. Vår egen presentasjonsbrosjyre om Pilegrimsfellesskapet St Jakob gikk også unna.

Det var godt at vi hadde med folk med god erfaring og kunnskap om de viktigste pilegrimsveiene i Spania, Portugal, Frankrike, Italia – og Norge! 


En levende legende! 
Hans-Erik Lindström er pilegrimsprest med tilknytning til det svenske pilegrimssenteret i Vadstena. Han har arbeidet med pilegrimssaken i mange år, og mange knytter han til noen viktige grunnpilarer for «indre vandring», nemlig de syv nøkkelordene for pilegrimer.

Vi fikk høre mer om dette under foredraget i Gamle Aker kirke som avsluttet pilegrimsdagen.

Lindström var også med helt fra starten på dagen, nemlig gudstjenesten i den gamle kirken. Her holdt han en preken over temaet pilegrimsstaven - en ny vri, i alle fall for meg. Under gudstjenesten ble det også fremført vakker korsang av Consortium Vocale.  


En stor takk til Roger Jensen og hans flotte team for en fin dag! 

ToBe


Hans-Erik Lindström: Jesus som pilegrimsstaven
Fra pilegrimsgudstjenesten i Gamle Aker kirke 

Jesus ble født som en pilegrim, altså en fremmed, og i løpet av få år grunnla han verdens største religion. Han lærte oss mye, blant annet den viktige preposisjonen «i». Vi er i verden, vi skal være tilstede blant andre mennesker og i våre egne liv. Livet er vår viktigste læremester, og det er noe som ikke minst pilegrimer har erfart. Dette er viktig å holde fast på, men også vanskelig. 

Jesus hadde utvilsomt en fantastisk kondisjon. Han gikk lange strekninger, mil etter mil, og møtte mennesker i mange ulike situasjoner. Han brukte sikkert sandaler, men han gikk nok også mye barbent. Ja, vi er faktisk skapt for å gå, også vi mennesker i dag. Våre liv er begrenset, men vi behøver ikke engste oss for fortsettelsen. Dette er et fint motto for oss som tror dette: Han ble født for å dø, han døde for å leve.

Jesus er vår usynlige medvandrer, som den gode hyrden som leder saueflokken. Han holder staven i sin hånd, og dette kan gi oss noen gode bilder av Jesus som pilegrimsstav:

Når jeg setter staven i bakken foran meg: Jesus er foran meg, han er min veiviser og leder. Og det minner meg om Hellige Birgittas bønn: Herre, vis meg din vei, og gjør meg villig til å vandre den

Når jeg har tatt et par skritt, og har staven ved min side, kanskje jeg støtter meg litt til den: Jesus er min medvandrer på veien videre.

Når jeg til slutt har staven bak meg: Jesus følger tett bak meg, og han gir meg styrke som jeg kanskje ikke alltid ser.
 
Staven har mye å berette – om vår pilegrimsvandring sammen med Gud. En pilegrimsvandring er som livet i et nøtteskall. Att leva som en pilgrim –
Hans-Erik Lindstrøms foredrag i Gamle Aker kirke på ettermiddagen

La oss hilse hverandre med det gamle pilegrimsønsket Pax et bonum. I dag sier vi som regel bare «hei!» - er ikke det litt tamt i forhold? 

Jeg vokste opp med kjærlighet til skogen og naturen, og forsto etter hvert at jeg hadde noe av den hellige Frans i mitt sinn. Han som skrev så vakkert om moder jord og mine søsken vekster og dyr og mennesker. Vi er en del av noe stort, noe helt. Og der møtte jeg nettopp pilegrimen, i lengselen etter nærværet. 

Jeg er nær knyttet til Pilegrimssenteret i Vadstena. Det startet opp i 1997, og vi kan glede oss over at pilegrimsinteressen i Sverige vokser sakte, men tydelig i hele landet. Vi har i dag flere pilegrimsgårder, pilegrimssentre osv. Pilegrimsvirksomheten har åpnet vinduer, sluppet inn lys. Den er ikke en døgnflue! Den vil fortsette, og dette vil vokse. Etter 500 år er dette nå tatt opp igjen, og dette er viktig! Det er også viktig at vi går i en indre vandring i den ytre vandringens skall. Dette er jo vårt liv, vår egen livsvandring. 

Jeg opplevde etter en vandring at de syv nøkkelordene bare kom til meg. Det ble som en sammenfatning av nettopp den vandringen jeg hadde gjennomført, og jeg bringer dem gjerne videre til andre pilegrimer. Og for å huske dem tenker jeg på blomsterfamilien som på svensk kalles FETBLAD (på norsk: bergknapp), der hver bokstav er begynnelsen på ett av nøkkelordene, skrevet på svensk: 

Frihet: Vi skal få lov å legge fra oss de daglige oppgavene og alt strevet. Og vi skal for en tid legge til side all avhengighet; av mobiltelefonen, mailer osv, alt vi tenker at vi bare «må gjøre». For egentlig er det ikke så mye vi virkelig «må», ikke annet enn å leve her og nå. Åpne oss for nye ting, møte nye mennesker, opplevelser, inntrykk

Enkelhet: Pilegrimen lærer seg fort at man kan klare seg med lite på vandringen. Det meste ordner seg om man velger å leve enkelt. Men hvordan er det med overføringen til selve livet? Erkjenner vi at vi heller ikke hjemme behøver så mange ting rundt oss? Kanskje vi kan ta med oss noen erfaringer fra vandringen tilbake til det daglige livet. Og da kommer vi kanskje på at det meste og beste er gratis. 

Tystnad: Vi trenger stillheten! Mange lever i byer hvor det alltid er lyd, og de får sjelden oppleve stillhet. Dette er noe de fleste pilegrimer lengter etter, bevisst eller ubevisst. Stillheten kan bety at vi skjerper hørselen og blir bevisste på lyder som vi ikke har lagt merke til tidligere.

Bekymmerslöshet: Ingen av oss kan leve uten bekymring, det hører med til menneskets natur. Mange har kriser og traumer som de trenger å bearbeide, og da kan det være godt å ha pilegrimsvandringen som et enkelt og effektivt virkemiddel. Og så kan bekymringsløsheten være et siktemål. Det er også et godt råd å ta hver dag som den kommer, med sorger, gleder og utfordringer, og å velge bort all bekymring for ting som vi likevel ikke kan gjøre noe med. 

Långsamhet: Det er viktig å kjenne på hjertets rytme, og å åpne opp for det indre livet, gi det anledning til å utvikle seg under den langsomme vandringen. Det langsomme tempoet hjelper oss til å tenke en tanke ferdig, la drømmer og fantasier leve litt friere. Kanskje vi kan gå mer i dybden i en samtale med en annen vandrer. 

Andlighet: Vårt liv er så kort, vi må gripe de mulighetene vi har for å trenge inn i de dypere delene av vårt sinn. Har vi et mål for vår vandring, og for selve livsvandringen? Vi er alle en del av Guds skaperverk, vi hører sammen med hverandre og med naturen rundt oss. I ham er det vi lever og rører oss og er til.
 
Delandet: Vi er plassert her på jorden for å dele med hverandre. Det gjelder selvsagt materielle ting, men også mye annet. En hjelpende hånd, tid, penger og engasjement. For pilegrimer er det ofte en stor glede å kunne dele opplevelser med andre, også med fremmede mennesker, så blir de kanskje litt mindre fremmede. For mange pilegrimer er det et høydepunkt å kunne sitte sammen om kvelden og dele dagens opplevelser. 

Disse syv nøkkelordene kan utgjøre en vakker pilegrimsblomst for deg, og du kan selv velge hvilken. Kanskje du finner at det er ett av disse syv ordene som betyr litt ekstra for deg, og som du bør ha litt ekstra fokus på? Så kan du få lov å la det tre tydeligere frem, og heller la de andre hvile. 

Da vil jeg avslutte med å gjenta Hellige Birgittas bønn. Og så må du gjerne la den bli din bønn også: 
Herre, vis meg din vei, og gjør meg villig til å vandre den!


Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.