Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Pilegrimsvandring i Italia
28.05.2018 22:58
Stadig flere får øynene opp for pilegrimsvandring i det vakre Italia. Det er flere pilegrimsmål i landet, men de mest vanlige er selvsagt Roma og Assisi


Roma
I Roma er det Peterskirken som regnes som det egentlige pilegrimsmålet. Men det er også en lang rekke andre kirker som besøkes av pilegrimer i denne byen. Og naturligvis er byens mange kunstskatter og historiske bygninger og minnesmerker verdt et besøk, også for pilegrimer. 

Det finnes også flere vandringsopplegg for pilegrimer som vil gå fra kirke til kirke i Roma. Ett av disse bringer deg innom 54 kirker i løpet av en uke.


Mange nordmenn som besøker Den evige stad vil også gjerne besøke kirken San Carlo al Corso, et lite stykke Norge med vår egen St Olav over alteret.

I 2007 ble det stiftet en egen venneforening for det norske alteret. Her er det flere norske arrangementer og gudstjenester, og hvert år i oktober holdes det olavsfestdager med tilknytning til denne kirken.  

 
Assisi
Dette er det andre pilegrimsmålet som har fått økt oppmerksomhet fra norske pilegrimer de siste årene. Byen er knyttet til den hellige Frans (Francesco) som ble født i 1182 i Umbria. Han fikk i 20-årsalderen en åpenbaring om å tjene Gud i kirken San Damiano rett nedenfor byen Assisi. Han brøt radikalt med sin velstående familie, og valgte et liv som tiggermunk. 

Det naturlige mål i Assisi er den fantastiske basilikaen Basilica di san Francesco d’Assisi med sine mange fresker.

Pilegrimsveiene


Pilegrimer på vei til Roma langs Via Francigena en gang rundt år 1200

Via Francigena
Dette er Europas eldste pilegrimsvei, og var den viktigste pilegrimsveien nordfra til Roma i middelalderen. Den første dokumentasjon har vi fra biskop Sigeric som dro fra Canterbury til Den evige stad år 990.

Islendingen Nikolaus Bergsønn ga i 1150 ut en egen beskrivelse av en vandringsrute til Roma og videre til fots og med båt til Jerusalem i boken Leidarvisir. Denne følger bare delvis Via Francigena. 


  
Via Francigena starter altså i England og krysser Frankrike og Sveits før den kommer inn i Italia i Alpene. Traseen for pilegrimsveien er endret flere ganger, og det var til tider flere alternativer å velge på – ikke minst over fjellene og gjennom ulike pass. Denne pilegrimsveien går nå over Store St Bernhardpasset.

Inntil for noen få tiår siden var det kun noen få som kjente til og benyttet seg av denne gamle pilegrimsveien.

Antall årlige vandrere er foreløpig lavt, ca 1200 - 1500 i året, noe som betyr at infrastrukturen ikke er så god som i Spania og Frankrike.

Det er langt mellom herbergene, og relativt dyre hotell er ofte eneste mulighet. Dette gjør at mange foretrekker å ta med telt og sovepose. De siste årene har det imidlertid skjedd en markant forbedring, også fordi flere klostre nå tar imot pilegrimer til en rimelig pris. 


I Frankrike følger Via Francigena den nasjonale vandreveien GR 145. Det er også verdt å merke seg at sykkelveien EV5 også fører frem til Roma, men følger en mer østlig trase. Den kalles for øvrig Via Romea Francigena, så mulighetene for forvirring er absolutt tilstede.  Den går gjennom St Gotthard-passet. Det er selvsagt godt mulig å vandre langs sykkelveien.

Det er etablert en egen interesseforening for pilegrimsvandring langs Via Francigena: Confraternity of Pilgrims to Rome.

På Wikipedia kan du hente frem informasjon om Via Francigena med historiske etapper med kopling til dagens pilegrimsvei, med angitte avstander

 
    
Via Romea Germanica
Denne pilegrimsveien går fra Stade litt vest for Hamburg, hvor den er en naturlig forlengelse av Hærvejen gjennom Jylland, som igjen har tilknytning til vår egen pilegrimsvei gjennom Vestfold. Pilegrimsveien går sydover gjennom Tyskland og passerer grensen til Østerrike like syd for Garmisch-Partenkirkchen og kommer inn i Italia via Brenner-passet. 

Via Romea Germanica går mye lenger mot øst enn Via Francigena, og kommer i berøring med Adriaterhavet ved byen Ravenna. De to pilegrimsveiene møtes så ved Montefiascone, ca 130 km fra Roma. 


Via Francigena syd for Roma
Denne veien har flere navn, og den følger i grove trekk den gamle romerveien Via Appia som var hovedveien sydover til dagens Brindisi helt syd på «støvelhælen». Dette var den eldste veien som romerne bygget, de startet i år 312 f Kr, og den var strategisk viktig for kommunikasjon videre østover.

Fra andre siden av Adriaterhavet gikk veien Via Egnatia til de romerske provinsene der. Dette var en sterkt trafikkert vei. Via Francigena del Sud fører altså begge veier, både til pilegrimsbyen Roma fra syd, og sydover til andre pilegrimsmål.

Det var en sterkt trafikkert vei i middelalderen for pilegrimer på vei til Det hellige land med båt fra Brindisi. Dessuten har vi pilegrimsbyen Bari litt lenger nord på «hælen». 


Via di Francesco
Interessen for pilegrimsvandring til Assisi har økt kraftig de siste årene, også blant norske pilegrimer. Vi kan vandre til Assisi både nordfra og sydfra. Pilegrimsveien fra nord er ca 230 km og starter i La Verna noen mil øst for Firenze. Her er en bra beskrivelse av landskapet og veien, med forslag om 9 dagsetapper, gode kart og oversikt over herberger.

Veien fra syd starter i Roma, og er på ca 300 km. Her er et forslag til vandring med 14 etapper, med muligheter for å dele opp etappene.


 
Andre pilegrimsmål i Italia

Loreto er en liten by i provinsen Ancona på Italias østkyst. Basilikaen av Det hellige hus regnes som ett av Italias mest besøkte pilegrimsmål. Kirken er knyttet til en gammel legende om Jomfru Marias flygende hus som store flokker av pilegrimer besøker, spesielt 10. desember, dagen da huset landet her i 1294. 

San Giovanni Rotondo ligger sydøst i Italia ved Adriaterhavet. Byen var hjemsted for den kjente presten og kapusinermunken Padre Pio som døde her i 1968. Pio utførte mange undre, og var en kjent og samtidig meget omstridt person som det knytter seg mange historier til.  Hans kropp hadde «stigmata», dvs flere store sår som minnet om Jesu naglemerker. Denne byen besøkes av mange pilegrimer som vi minnes Padre Pio, og den nye pilegrimskirken er et naturlig pilegrimsmål. Du kan også lese om Padre Pio på Wikipedia


Santa Katarina hus i Siena. Den hellige Katarina ble født den 25. mars 1347 i Siena i Toscana, noen mil sør for Firenze. Hun var det 24. av i alt 25 barn av den velstående ullfargeren Giacomo di Benincasa og Lapa di Puccio di Piacenti. Allerede som barn fikk hun mange visjoner og syner, og hun var kjent som både en dyktig predikant og en pågående aktør i kirke- og statspolitikk. 

Hun levde samtidig som Hellige Birgitta, og de skal visstnok ha samarbeidet i bl a arbeidet med å få paven til å flytte fra sitt eksil i Avignon tilbake til Roma. Hennes hus i Siena er pietetsfullt bevart og besøkes av mange pilegrimer.

St Nikolas i Bari. Mange var ute etter liket av den kjente biskop Nikolas av Myra (Demre i dagens Tyrkia), og alle historiene om ham gjorde ikke interessen mindre. Det var store penger å tjene på å selge relikvier, og en kjent og kjær helgen som Nikolas var gull verdt.

I 1087 reiste en gruppe soldater, forkledd som munker, til Myra for å lure til seg levningene. Der viste det seg at innbyggerne var forsvunnet, de ventet angrep fra tyrkene og hadde rømt opp i fjellene. Dermed ble det en smal sak å ta med seg knoklene etter Nikolas til Bari. Og de fikk unnskyldningen for røvertoktet nesten gratis, de skulle jo bare redde Nikolas fra det ventede muslimske angrepet. 

I dag er Basilica di San Nicola i Bari, der levningene bevares, et godt besøkt pilegrimsmål på den italienske «støvelhælen».
Det er skrevet veldig mye om St Nicholas. Her er en lenke til Ane Ohrviks bok: Nisser – fra helgen til sinnatagg


Reise frem til startpunkt
Start St Bernhardpasset: Fly til Milano, tog og buss videre. 
Start Lucca: Fly til Pisa, tog til Lucca

Flere aktuelle lenker om Italia
Synnøve Skåksruds blogg fra vandringen fra Haslum til Roma i 2017: 
> Fra hennes besøk på Åpent hus 2 mai 2018

> Elins reiseblogg – Elin Grubba Rabben Via Francigena fra Store St Bernhardpasset.  

> Via Francigena på sykkel

> Ole Gjerdrums vandring Oslo – Roma høsten 2011

> Omtale av Lise Foss’ bok om Via Francigena

> Flemming Hartmann Larsens vandring på Via Francigena fra Lucca til Roma 2016. Med mange fine bilder


> Romerne hadde egne veikart. Cato Guhnfeldt/Aftenposten 


Denne oversikten er sammenstilt av ToBe med assistanse av erfarne Italia-pilegimer. Bilder er tatt av Bente Eliassen og Synnøve Skåksrud eller "lånt" fra Wikipedia og de mange italienske nettsidene som omhandler disse pilegrimsveiene.  

Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.