Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Pilegrimsvandring under middelalderuka i Numedal
12.08.2018 00:12
For femte år på rad arrangerte menighetene i Numedal pilegrimsvandring under Middelalderuka i Numedal. Dette arrangementet faller alltid sammen med olsok


Det var menighetene i Rollag prestegjeld, med ildsjelene sogneprest Audun Opland og kirkeverge Åse Bergan i spissen, som sto for arrangementet.

Lørdag 28. juli satte 21 forventningsfulle personer seg i bussen utenfor Rollag stavkirke for å bli transportert opp til Veggli fjellkirke der vandringen formelt skulle starte.

Vandringsleder Audun Opland


Inne i den karakteristiske fjellkirken tente deltakerne et lys før sognepresten ønsket velkommen til vandring og holdt en kort andakt med musikkfølge av organisten, bluesmusikeren og perkusjonisten Lars-Erik Brevig. Pilegrimene fikk deretter velge seg en passende pilegrimsstav før de ble transportert opp til Killingskaret der selve vandringen begynte.

Arrangørene var blitt «bønnhørt», og det dårlige været som var meldt holdt seg på avstand. Innover fjellet bar det, med innlagte kulturinnslag som omfattet så forskjellige ting som fortidens bruk av dyregraver, sauehold i fjellet og tidlige tiders bispereiser over farlige fjellstrekninger. 

Einar Engebretsen forteller om dyregraver og fangstmetoder i gammel tid


Ved Slepeskaret kom pilegrimene inn på Nordmannsslepa, som så ble fulgt ned fra snaufjellet og ned mot tidligere setervoller.

På denne strekningen fikk vi møte alle slags værtyper; sterk vind, kraftig regn, tåke, lyn og torden. Men uværet gav seg, og da vi nærmet oss dagens mål fikk vi oppleve enda en attraksjon;

Vegglifjell: Nordmannsslepa øst for Slepeskaret


sauebonden som med en fantastisk gjeterhund viste oss hvor viktig samspillet mellom mann og hund var når det gjelder å holde styr på en saueflokk. 

Vel fremme på Dalhøgd fjellkapell ble det tid for skift og klestørk før vi etter en kort kveldsbønn med musikk, blant annet Erik Byes vakre «Blå salme», fikk et kraftig måltid med rømmegrøt og spekemat. Utover kvelden ble det mer musikk, nå supplert med sanger og trekkspiller Hans Vidar Bråten etter at lokalhistoriker og spelemann Even Tråen hadde gitt oss et interessant kåseri om nordmannsslepene og handelsveiene gjennom Numedal både før og etter middelalderen. 

Neste morgen hadde regnet gitt seg og vi vandret nedover i retning av Veggli.
Underveis hadde vi som dagen før en periode vandret i stillhet - utrolig hvilken effekt det har - før vi tok rast på Glanarberget med fantastisk utsyn over bygda og dalen.

Frokost i Fjellhøgd fjellkirke 


Her dukket tidligere skogsjef Narve Lid opp og ga oss en innføring i geologi og historie, med vekt på skogbrukets betydning på disse kanter. 

I deilig solskinn gikk vi de siste kilometerne ned til garden Kjemhus - hvor folk i tusen år har «kommet i hus» etter å vandret over Hardangervidda.

Åse Bergset på Kjemhus gård i Veggli

 

En kort avslutning i Veggli kirke rundet av selve vandringen.

Men helt slutt var det ikke - bussen tok oss tilbake til utgangspunktet, Rollag stavkirke, hvor pilegrimene så gikk i prosesjon inn i kirken og satte fra seg sine pilegrimsstaver ved alterringen som innledning til dagens kombinerte olsokmesse og pilegrimsgudstjeneste.

Sognepresten hadde i sin tale tatt utgangspunkt i Sigrid Undsets pilegrimsbeskrivelser i "Kristin Lavransdatter», som ble lest av en av pilegrimene. Som i tidligere pilegrimsgudstjenester la de som ønsket det fra seg en stein på alteret som et symbol vi kjenner fra pilegrimsvandringer andre steder, bl.a. på Caminoen. 

Rollag stavkirke
 
Pilegrimssuppe og kirkekaffe i Kyrkestugo avsluttet to fine dager, hvor 21 mennesker sammen hadde opplevd nærhet og opplevelser i riktig pilegrimsånd. 

Svein Ingebretsen

Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.