Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


En dag på caminoen
01.09.2018 12:33
Margunn Yndestad Samnøy har gått fra le Puy til Santiago tre ganger, siste gang nå i sommer. Hun la ut daglige beretninger fra turen fra Saint Jean Pied de Port på sin Facebook-side, og her gjengir vi hennes historie en av dagene


Søndag 29/7 Arzua - O Pedrouzo 19 km.

Mitt Pension Galleri i Arzua er absolutt å anbefale. Foruten å være helt nyoppusset har stedet vaskemaskin/ tørketrommel som koster meg 4 euro for å vaske/tørke mine sportsklær. Til sammenligning betalte jeg 30 euro på hotellet i Sarria for samme mengde. Selv om jeg bare har 2 dagers vandring igjen og rent tøy til det, får jeg skittentøyet vasket. Jeg kan ikke fordra og ha våte og svette tøy liggende.

Om byen Arzua kan følgende nevnes: Kirken Iglesia de Santiago har en medaljong på alterskapet som viser et bilde av Santiago, altså apostelen Jakob, som dreper maurerne i slaget ved Clavijo. Litt spesielt synes nå jeg, at en kirke liker å fremvise at vi dreper dem som ikke tror det vi vil de skal tro. Mon tro hva hans læremester hadde sagt til det? 

Jeg får ikke gått inn i den, denne gang. En messe skulle til å begynne, og kirken var fullsatt da jeg kom dit. Fant det da litt uhøvisk å gå frem og ta bilde av maurerdreperen. I stedet gikk jeg til augustinerkirken Capilla de La Magdalena, fra 1300 tallet. Der var en kunstutstilling som skulle ha 5 euro for å komme inn. Gnieren tok over her, og jeg gikk for middag i stedet. 

Arzua er også kjent for sin osteproduksjon. Butikkene er åpne, men for meg er det uaktuelt. Ennå 5 dager før jeg er hjemme.

Jeg ligger litt frempå idag, siden jeg bare skal gå 19 km. Været er overskyet og bare 14 grader. Klokken er blitt 07.30 da jeg går ut fra byen. Det skal jeg snart angre på. Det auler med pilegrimer. At jeg for to dager siden tippet på 200 pilegrimer i sporet må jeg kraftig oppjustere i dag. Det er rett og slett kø.

Dette har jeg aldri opplevd før! Jeg og flere med meg når igjen en gruppe på rundt 100 speidere og deres ledere. Det er umulig å passere dem. Heldigvis skal de ha en samlingsstund ved en kirke og jeg kommer meg foran dem. I god tro øker jeg opp tempo for å ta inn igjen tapt tid, det skal snart vise seg å ikke være så lurt. Jeg innhenter neste gruppe som er like tallrik og umulig å komme forbi. Farten blir for sen for meg. Jeg ligger bak og mitt fokus er rettet mot å finne en luke som kan sluse meg forover. I mot bakken, slår jeg til. Går på så svetten siler, puster slik at de hører jeg komme.  Skvetter til sides og slipper meg frem.

Før bakken er omme har jeg passert hele gruppen. Men det har kostet, må roe ned. De fremste i rekken når meg igjen. Hva gjør jeg? Skal jeg stanse og slippe hele gjengen foran meg igjen? Nei og atter nei, det gjør jeg ikke. Her er det bare å peise på. Bena er med, det er fortsatt lungene som protesterer. Stien fortsetter inn i skogen som fortsatt har hundreårige eiketrær. Her er det bare å nyte utsikten. Den er fantastisk. Jeg stanser og tar bilder, men må skynde meg. Hører gruppen nærmer seg.

Jeg kommer forbi et område som dufter noe helt herlig. Eukalyptustrær er blitt plantet her. Tilbake i tid, i år 1863 ble 134 eukalyptusplanter tatt inn fra Australia til Spania. Trærne er utmerket å bruke som byggemateriale, ettersom de er helt rette. De vokser fort, men fordriver samtidig lokale vekster.
Eukalyptustrær river opp jorden med sine røtter, blader og bark. I tillegg drikker de store mengder med vann. Vann er det heldigvis mye av i Galicia.


I landsbyen Calzada bestemmer jeg meg for å ta frokost. Da jeg kommer til første bar der har en tredje gruppe med et 100-talls speidere allerede inntatt baren. Jeg inntar min frokost og skynder meg videre, bare de tre gruppene med speidere utgjør trolig 300 totalt, i tillegg til de ordinære 200. Så i dag er vi nok langt over 500 pilegrimer i sporet.

   

På en bar utenfor Boavista lokkes det med at dersom du kjøper en øl her, vil du få ditt navn påskrevet flasken, og baren garanterer at de vil bruke den som dekorasjon. Nå drikker jeg ikke øl, så ingen flasker har fått mitt navn. Men en kuriositet er det så visst.

Fem av oss som har gått helt siden St. Jean Pied de Port har gått sammen store deler av dagen i dag. Alle er litt forundret over at i morgen går vi siste etappe. Noen vil ikke stanse.

Nå er det jeg kommer inn som erfaren vandrer og sier at nå er det snart over for denne gang. Nå må vi tilbake til virkeligheten.

Fem glade pilegrimer: Martine (Slovenia), Edward (Italia), Chantelle (Canada), Margunn (Norge) og Celine (Canada) sittende foran


Men tilbake til Caminoen kan vi komme et annet år. Det er noe som alltid vil trekke en pilegrim tilbake. Vegen er magisk og gjør noe med en som er vanskelig å sette ord på. Det må erfares.

Jeg ankommer mitt pensjonat like før kl 14 og har all verdens tid i dag. Men siden det er søndag er alle butikker stengt. 

Jeg er lei av det meste av menyer som er blitt tilbydd, så da jeg får tilbud om hjemmelaget pizza, slår jeg til med det i kveld. Kjempegodt, og rødvinen får varmen i meg igjen. Men flere enn meg har fått tilbud om pizza. Da en av speider-gruppene inntar restauranten er det ikke værenes der for andre. Støynivået stiger lagt over min grense for desibel. Her er det bare å bli ferdig og komme seg til ro! 

Margunn Y. Samnøy

Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.