Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Mikkelsmesse
29.09.2018 14:17
Dagen i dag, 29 sept, er fra gammelt av viet til erkeengelen Mikael. Middelalderens pilegrimstradisjon var sterkt knyttet til Mikael og Mikaelskulten, og fortsatt feires mikkelsmesse i vårt land


Høyt oppe på Nidarosdomen, på ett av de høye spirene, ser vi ansiktet til den kjente protestsangeren Bob Dylan. Det er så høyt oppe at vi ikke kan se ansiktstrekkene nedenfra. Men det vi kanskje kan se, hvis vi ser godt etter, er at det er en engel. En menneskeskikkelse med vinger, slik kunstnere har fremstilt engler til alle tider.

Det er 2000 statuer, ansikter og relieffer på Nidarosdomen. Mange er hugget ut med historiske og kjente mennesker som modeller. En av dem er Kong Haakon. Og han er ikke modell for statuen av Olav den hellige! 

Mikkelsmesse er en av de få helligdagene fra katolsk tid som overlevde reformasjonen, i alle fall frem til 1770. Så ble Mikael tatt inn i varmen igjen for 100 år siden, i 1918. 

Denne dagen, 29. september, varslet at vinteren var i anmarsj, og nå skulle avlingen være i hus. Dyrene skulle inn fra beite og grindene skulle stå åpne. Mikkelsmesse var også flyttettid for leiefolk på gårdene. Dette var en stor og viktig dag, nesten som julekvelden. Det var stor festivitas, fest og glede. Med rømmegrøt eller annen god mat. Man snakket om tiden før og etter mikkelsmesse, omtrent som vi snakker om jul nå.

Over hele kristenheten ble St. Mikaelskapell bygd på toppen av høyder og fjell. Ett av dem er på Skirrid Fawr nær Abergavenny i Wales, og hit ble det valfartet også etter reformasjonen.

Den afro-amerikanske sangen "Michael, row the boat ashore! Alleluia!" synes å romme en reminisens av den meget gamle tradisjon om erkeengelen Mikael som tar imot og veier sjelene på dommens dag. Han er menneskehetens beskytter, og minner oss om at djevelen finnes og er virksom. Det er godt å anrope den hellige Mikael som vern mot djevelens renkespill.

Mikael var regnet som alle menigheters beskytter. Kirkebilder viser gjerne den fromme Mikkel enten som sjeleveier med en vekt, eller med et spyd eller sverd som det ondes bekjemper, gjerne i form av en drage.  

Kunstneren som hugget ut Mikaelsfiguren på Nidarosdomen og ga han ansiktet til Bob Dylan mente at Mikael skulle symbolisere motstand mot atomvåpen. Samtidig er han skytshelgen for jødefolket, for soldater, riddere, og en lang rekke yrker, symbol for miljøvern og altså en aktiv motstander mot all ondskap.

Langs pilegrimsveiene i katolske land er det vanlig med Mikaelskirker, og de fleste kirkene har egne Mikaelsaltere. Ofte ser vi at Mikaels-figurene er høyt plassert, eller vi finner et eget Mikaelskapell i kirketårnet. I Nidarosdomen er det, i tillegg til figuren høyt oppe i tårnet, også et Mikaelskapell høyt plassert i katedralen.

Mikkelsmesse feires fortsatt mange steder i Norge, blant annet i Tønsberg som hadde sin Mikaelskirke på Slottsfjellet, dette var et stort pilegrimsmål i middelalderen.   

I 1999 ga Eivind Luthen ut boken Tusenårsengelen, som nettopp handler om St Mikael. Dette er den eneste boken av sitt slag som er utgitt i Norden, og den byr på spennende kulturhistorie. Vi har noen få eksemplarer igjen for salg fra Pilegrimskontoret. 

Mikael ble regnet som vokter av Himmelens port. Han leder sjelene frem for Guds trone, og sjekker nøye alle som vil inn. Og det er da han finner frem skålvekten. I den ene skålen legger han sjelen vår og våre gode gjerninger, i den andre legger han alt det gale vi har gjort: tanker, ord og gjerninger. Han behøver ikke sjekke så grundig, det er vektskålen med alle syndene som tipper ned, alltid! Og det har den gjort hos absolutt alle han har sjekket! Når vi kommer frem til han, så ser han opp og sier: Min venn. Vekten viser at dette ikke er plassen for deg, du er dessverre ikke verdig til å slippe inn her. Men Jesus har sagt til meg at Han lar nåde gå for rett. Det er Hans store gave til deg. Så derfor, min venn, velkommen til Paradiset! Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.