Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Noen fine dager i Danmark
04.11.2018 21:14
Sen oktober med kald og våt vind fra alle kanter er ikke nettopp hva nordmenn flest drømmer om i Danmark. Men vi er pilegrimer, så vi tenker litt anderledes

Så vi hadde det helt ok! Ikke minst fordi vi skulle møte våre danske venner og delta på deres årsmøte i Ringsted, en times togreise sydover fra København. Danske Santiagopilgrimme holder nemlig sitt årsmøte om høsten, og vi var invitert med! 

Gjester hos pilegrimsvenner
Vi stilte med tre representanter, vår tiltredende styreleder Gry Folge, foreningens nestor og daglige leder Eivind Luthen, og så undertegnede som ikke har vært på så mange utenlandske pilegrimsmøter, og i alle fall ikke i Danmark.

Men det er jo artig også for meg å møte andre foreninger og nye mennesker. Dette gir også litt ekstra inspirasjon og nye perspektiver i min oppgave som nettredaktør. 

Jeg må innrømme åpent og redelig at jeg har et problem: Jeg skjønner dansk dårlig. Dessuten er jeg svakhørt, og høreapparatet er på reparasjon. Det betyr at jeg ikke fikk med all diskusjonen, og heller ikke alle de morsomme replikkene som dukket opp. For danskene har en lun humor og en varme som smitter, og det gjelder ikke minst de danske pilgrimme! 

       


Engasjerende årsmøte
Men jeg opplevde engasjementet fra den store forsamlingen på rundt 80 som hadde møtt frem denne lørdags formiddagen. Det var stor pågang av folk som ba om ordet, ikke minst i økonomiske spørsmål. Kontingenten er ganske lav sett med våre øyne, og mange ville heve den. Det ble også, etter lang diskusjon, vedtatt en mindre øning. Danskene har et litt annet opplegg enn vi, de har innført familiemedlemskap, og da ligger kontingenten 100 kr høyere enn for ordinært medlemskap. 

    

Det ble brukt mye tid på opplesning av årsberetningen, som var en fin blanding av statistikk og styreleder Vibeke Mørdrups utfyllende kommentarer om virksomheten. 

Det er bare å fastslå at foreningen driver et meget vidt arbeid, både når det gjelder Santiago-vandringer og lokale vandringer i Danmark.

De har blant annet laget et årsprogram med lokale vandringer over en dag eller en weekend, og disse var presentert i en smakfull folder: Tag med på Den danske Pilgrimsrute

Danske pilegrimsruter – og kontakten mot nord og syd
Det er nå merket 985 km pilegrimsveier langs fire ruter gjennom Danmark. Vi kjenner jo godt Hærvejen gjennom Jylland, som ble forlenget nordover til Hirtshals og Frederikshavn for noen år siden. Men det er også en rute nord/syd på Sjælland og en forbindelse vestover fra denne til Hærvejen, pluss en lenger syd, nærmere grensen til Tyskland. Disse presentasjonene, sammen med en vervebrosjyre var delikat utført av et designfirma. 
              
  
Våre danske venner markerer tydelig at deres pilegrimsveier er en del av veien både mot Santiago de Compostela og Nidaros. I den forbindelse fortalte Eivind om arbeidet med Vestfoldveien som en del av en sammenhengende vei mellom disse to pilegrimsmålene. Gry overleverte et gyllent kamskjell som en gave til den danske foreningen, og vi lanserte en idé om å plassere dette lett synlig i Hirtshals og et tilsvarende i Larvik. Så foretar vi en høytidelig innvielse av den sammenhengende pilegrimsveien en gang til neste år. 

Musikk og sang
Og så sang vi! Velkommen i den grønne lund av Grundtvig, og andre sanger. Og etter min mening var det et virkelig toppunkt på dagen at vi fikk en konsert av gruppen Vindens Vej etter at selve årsmøtet var i havn. Dette var musikk og sang av virkelig klasse, og de hadde mye å by på.

Det meste var keltisk, og det glir rett inn i hjernebarken og videre ned i gladfoten hos undertegnede. 

Og så avsluttet vi med å synge tre ganger Må din vej gå dig i møde, den keltiske velsignelsen som også ofte brukes av pilegrimer her hjemme. Her ble den fremført med stor kraft og styrke, og med skikkelig rytme. Nydelig! 

Pilgrimmen og hjemmesiden

Vår søsterorganisasjon utgir sitt medlemsblad to ganger i året. Det har mindre ytre format enn vårt, men innholdet på de drøyt 100 sidene er av meget høy kvalitet. Solide artikler og flotte bilder. Her er det grundige omtaler av spanske caminoer, vandrehistorier, informasjon om danske pilegrimsvandringer og foreningsinformasjon.

I siste nummer er det spesielt fokus på Camino de Madrid, og det er også tatt med hele seks bokomtaler. 

Nettsiden redigeres nå av Marie Lau Florin som også står bak friefodspor.dk, en meget interessant og innholdsrik bloggside som absolutt anbefales. Jeg syntes det var fint å få en prat med henne, vi har helt klart noen felles interesser!

Ellers må jeg si at den danske nettsiden, som deres magasin, er meget tiltalende og lett å finne frem i. Deres nettside ble revidert i fjor, og registrerer nå meget stor tilslutning. 

 

Og ikke minst ---
Vi må jo takke for maten! Og i dette tilfellet var det meget god grunn for det: Smørrebrød, kaffe og vand da vi kom, en herlig «frokost» litt senere, og mer mat før vi avsluttet.  

Foreningen feirer sitt 20 års jubileum neste år, og vi inviterte oss selv. Noe som ble godt mottatt. 

Ringsted 
Vi hadde valgt å ikke reise rett hjem fra årsmøtet, men tilbringe litt mer tid i denne idylliske gamle byen.

Søndag morgen fikk vi mulighet for å ta en nærmere titt på den meget gamle Sct Bendts kirke, en klosterkirke fra 1170, men selve klosteret ble nedlagt etter reformasjonen. Dette er dessuten Nordens eldste kirke i teglsten, og er ellers kjent som den danske kirken med flest kongegraver nest etter Roskilde domkirke. Det var mye vakkert og mye historisk å betrakte i kirken, og gode informasjonstavler.


Samtidig er dette en levende og aktiv kirke, noe vi selv erfarte da vi pent trakk oss tilbake da gudstjenesten skulle begynne søndag formiddag. Det var meget godt fremmøte ved gudstjenesten av folk i alle aldre, også mange unge.
 

Og så er det kanskje verdt å nevne at Eivind sin vane tro fant en gammel sten som han tok med seg hjem til sin historiske samling i Tønsberg.

I en nylig oppgravd grøft ved kirken fant han en korsformet teglsten fra det gamle klosteret. Kanskje den er nærmere 900 år gammel?  Roskilde

Domkirken er et «must» i denne byen, men den var ikke åpen for allmenheten akkurat da vi ankom. Dermed dro vi ned til sjøen og vikingskipsmuseet, og fikk et par meget lærerike og hyggelige timer der.


Domkirken bygget i Lego

Dette er litt som en blanding av Bygdøy og Tønsberg, selv om de skipene som er gravd opp og tatt vare på her neppe kan måle seg med våre egne. Men det er funnet mange skip, og de er godt preservert og presentert.

Informasjonen rundt skipene er også meget god, og gir et bra bilde av hvordan skipene ble brukt, livet om bord og i land, og hele vikingkulturen.


Det ble en fin stund, og vi slo oss løs med en aldeles nydelig lunsj inne på verftsområdet hvor det bygges kopier av de gamle skipene.
 


En fin prat med kapteinen på et av kopiskipene som nå klargjøres for vinteren


En helt nødvendig inspeksjon av knarren Ottar, litt kortere enn Klåstadskipet som nylig ble sjøsatt i Tønsberg

Det ble liten tid i domkirken da vi slapp inn der litt senere, men vi rakk i alle fall å ta en runde. Dette er en meget fin og spesiell kirke. Ikke minst med alle sarkofagene til de danske (og dermed mange av våre egne) konger og dronninger.

Dronning Margrethes sarkofag står klar til den dagen hun dør, men den er foreløpig tildekket.  København 
Togbilletten ga oss mulighet for å gå av i København og fortsette til Kastrup senere. Vi hadde et par timer til rådighet, men tok ikke sjansen på å slå ut håret i Kongens by. Det ble bare en kort tur ved stasjonen, en kopp kaffe, og et oppstilt bilde med Tivoli i bakgrunnen. Resten av den gamle hovedstaden får vente til neste tur. 

ToBe Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.