Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Vandring langs Caminho da Costa
18.11.2018 22:40
Det er blitt stadig mer populært for norske pilegrimer å vandre Camino Portugues, enten fra Porto eller den mye lengre veien fra Lisboa. Denne veien, som også kalles Caminho Central, går i et behagelig og variert landskap inne i landet

Men det er også andre alternativer, og mange foretrekker nå kystveien Caminho da Costa nordover fra Porto. Man kan også her velge flere alternativ, avhengig av hvor langt man vil følge kysten. Denne veien møter Caminho Central i grensebyen Valença

Hvis man velger å følge kysten lengst mulig følger man først Sendo Litoral ut av Porto. Etter ca 35 km møter den Caminho da Costa som går mer direkte fra Porto. Ved Caminha, der kystveien svinger inn i landet, kan man ta ferje over fjorden til Spania og fortsette nordover langs kysten. Man kommer da inn på Caminho Central ved Redondela.

Anne-Sissel Bergum har fulgt Caminho da Costa fra Porto til Valenca, og Caminho Central videre nordover til Santiago de Compostela.

Her er gjengitt hennes erfaringer, kommentarer, tips og ikke minst: mange nyttige lenker knyttet til denne veien og dens infrastruktur.


Porto til Mercado 
Flyplassen i Porto ligger nord for byen, ikke langt fra begge caminoene. Ellers anbefales at du tar metro blå linje mot Matosinhos hvis du vil gå Kystveien. Gå av på nest siste stopp, Mercado. Du finner de gule pilene ved trappen til brua. Det er flere hotell og pensjonater i området.

Mercado til Labruge 
Labruge: Det er campingplass med hytter for pilegrimer. Hyttene har to rom. Pilegrimsmeny og frokost kan kjøpes i kafeteriaen. Det er matbutikk rett ved. Albergue ligger langt fra caminoen, og har 8 soveplasser.

Labruge til Vila do Conde
Vila Cha: En hyggelig fiskelandsby. Det er rom i pilegrimskafeen Sandra ved brygga. Det er et albergue i landsbyen, men det var vanskelig å finne.

Vila do Conde: Vær obs på pilene når du nærmer deg byen. Caminoen svinger brått mot høyre når du følger kystlinja.  Går du rett fram, kommer du ikke over elva. Albergue St Clara er nytt, en del av et kloster. OBS: Ligger ikke på høyden i klosteret, men nede i byen. Har kjøkken. Det er også spisesteder rett ved. 
 
https://www.gronze.com/portugal/oporto/vila-do-conde/albergue-peregrinos-santa-clara
Fra her kan du også velge å gå til San Pedro de Rates som ligger på centralruta. For beskrivelse av denne veien, se http://portugues.dk/dag%2016.html 

Vila do Conde  til Fao eller Esposende 

Spør på albergue eller gå til kirken bak albergue, der finner du pilene til kystruta. På caminoen ut av byen spiste vi frokost hos en hyggelig baker. 

Povoa de Varzim er en badeby. Herfra går det metro tilbake til Porto. Det er albergue rett ved stranden og kirken, flere hotell og spisesteder. Vi fant strandlinjen og fulgte den. Det er boardwalker noe av vegen, og noe er asfalt.

                        
Agucadadoura har matbutikk og spisesteder. Etter 1,5 km slutter boardwalker, vi kom til en fotball- og golfbane. Her er det lett å gå feil. Følg bilvegen fram til campingen som på portugisisk heter Orbitur Rio Alto. Du kan gå ned til havet ved campingen. Mulig det går veg/sti videre til landsbyen Apulla, men vi valgte bilvegen videre. Apulla ligger ned til venstre etter en kirke når vi følger bilvegen. Caminoen fortsetter rett fram på brosteinsveg.  I Apulla er det hotell, matbutikk, en fin strand og flere spisesteder. Og taxiholdeplass.                                                                                                            
Fao: Her kan vi sove på vandrehjemmet. https://pousadasjuventude.pt/pt/pousadas/ofir
Flere caminoer kommer nå sammen. Følg Caminho Costa over brua til byen Esposende. Den går mye langs strandlinjen forbi et gammel fort. Vi sov i denne byen på Hotel Zende. I byen finner du minibank, matbutikk, spisesteder og apotek.                                                                   

Esposende til Viana do Castelo   
Senda Litoral går en annen veg. Caminho Costa går nå inn i landet, og vi fulgte den. Albergue fant vi i neste landsby Marinhas.  Mye av denne dagsetappen går på asfaltveger. Det er noen farlige kryss, så vær obs! Du trenger ikke gå alle de 26 km til Viana do Castelo, det er flere overnattingsteder underveis.

Viana do Castelo har albergue i et kloster. http://cruzdoscaminhos.blogspot.com/
Byen har et gammelt historisk sentrum og museum, og flere vakre kirker. En ligger på toppen av et fjell. Her er det også jernbanestasjon og flere hotell. 

Viana do Castelo til Caminha 
Skaff deg et bykart, og be om hjelp til å tegne inn vegen ut av byen. Muligens på grunn av veiarbeid ble det ugreit å finne vegen da vi var der.

Hvis du likevel leter foreslår jeg at du finner fortet og denne kirken. Gå til venstre for kirken hvis du vil gå Senda Litoral ved havet, og til høyre for kirken går Caminho Costa (indre vei). 

                                     
 Vi valgte å gå ved havet til vi kom til fyret i Montedor. Man må gå opp til fyret for å finne veien videre langs havet. Klippen på utsiden må ikke klatres! Det var ikke merking her, og vi snudde.  Det er en kafeteria rett ved.                                     

NB: Det er dårlig merket herfra på begge ruter fram til byen Vila Praia de Ancora. Vår app wisepilgrim hjalp oss. Ruta skal være ferdig merket i 2020.

I Paco, rett etter landsbyen Carreco er det en oase av et herberge som er et must å besøke. Med hengekøyer i hagen, hest som vil ha kos, og verter som byr på seg sjøl. Albergue Casa do Sardao er på booking com og you tube. Man må betale kontant, men vi fikk kjøpt felles måltider, og det er kjøkken og vaskemaskin.
Her er lenken: https://www.gronze.com/portugal/viana-do-castelo/carreco/albergue-casa-do-sardao                                                                              

Herberget ligger et stykke opp fra sjøen, så flere velger derfor å gå den indre ruten herfra. Vi har prøvd begge. Den indre kystruten går i skog, er steinete og ulendt, og i tillegg fant vi ikke merkene. Den ved havet er lettere å gå. Gå til fyret fra herberget, eller spør dem om vegen. Men denne delen av caminoen var en ensom veg.                                                                                                              
Før fyret og i herberget møtte vi pilegrimer som gikk alene. De valgte å ta toget fra Carreco til neste by, mye på grunn av den manglende merkingen og den sterke vinden.                                                 

Når du nærmer deg Vila Praia de Ancora kan du gå på sanden inn. Dette er en fin liten badeby med mange overnattingsteder, men ingen herberger. Her er det dessuten mange spisesteder, minibank og en vakker kirke på torget. Du kan deretter følge strandlinjen ut av byen. Etter ca 2 km ved et kapell finner du boardwalker. Du ser nå Spania i det fjerne, og her er merkingen bedre.           
 
Vi forlater havet og stranden. Gå under jernbanebroa, caminoen svinger til venstre etter den. Vær obs på merking her, før jernbanebroa står gamle piler rett fram. I landsbyen Moledo er det matbutikk, overnattingsteder og spisesteder.

Caminha: Albergue var slitt, og dette var en plass hvor vi ikke trivdes. Et bedre sted finner du ved jernbanestasjonen: Pensjonatet Residencial arca Nova. Det er på booking.com https://www.gronze.com/portugal/viana-do-castelo/caminha/residencial-arca-nova 

Videre inn mot Spania
Her er det mulig å komme over til Spania ved hjelp av en ferje. Den er avhengig av tidevann.  Du kan så gå videre til A Guarda, og fortsette langs havet til Vigo og Redondela ved Camino Central. Det er 4 til 5 dagers vandring før du kommer frem hit.                                        

Vi gikk imidlertid inn i landet på portugisisk side til den gamle byen Valenca, to dagers vandring, og fulgte så Camino Central videre. Fra Valenca er det ca seks dager til Santiago. Du er nå i Galicia, en gang et eget land, med eget språk og kultur. Husk å stille klokka! 
   
      


Gode veivisere 
       
For etapper videre kan man bruke https://www.gronze.com/camino-portugues  og app:  https://shop.wisepilgrim.com/  som må kjøpes. 

På mine turer har jeg brukt den og guideboka skrevet av John Brierley. Helst ikke eldre utgave enn 2018.  Den kan bestilles fra Pilegrimskontoret.

Den tyske guideboken er også veldig bra. Vi har også nylig fått inn Cicerones guidebok, og har fått tilbakemelding om at den også er bra. Du kan også få bra informasjon om denne pilegrimsveien på bloggene: http://www.friefodspor.dk/caminoen/  
og https://followingthearrows.com/camino-portuguese-jun-2014/       
Her er det fine bilder, men vær obs på at den er litt gammel. Noen etapper er lagt om, derfor kan den ikke følges alle steder.

http://www.gubsi.dk/vandreture/vandring-paa-camino-portugues-costa-2017 har også fine bilder fra vandring i 2017. De fulgte kysten også på spansk side til Redondela, dvs at de tok fergen fra Caminha til A Guarda. 

Ruta som her er beskrevet er gått opp i mai 2018 og høst 2017 av meg og friefodspor.dk 

Anne-Sissel Bergum                                                       
Pilegrimsveileder, Pilegrimsfelleskapet St Jakob    

Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.