Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Pilegrimskveld med Vintervei til Vestfold
14.01.2019 10:46
Vi har ofte omtalt pilegrimsveien mellom Oslo og Tønsberg. Den som egentlig går til – eller fra - Larvik, og med videre forbindelse til - eller fra - kontinentet. Den har lenge ligget der uferdig, men absolutt gangbar. Og i fjor ble det tatt noen viktige grep for å få alt på stell

Kan man være vinterpilegrim i Norge? Noen prøver seg, også over fjellet, og da er det tross alt litt vennligere forhold i Vestfold.  Selv om de også kan by på noen spennende utfordringer. Og i alle fall er det stort sette enklere for folk å komme seg hjem etter en dagstur ute i felten.

Dette fikk vi høre mye om sist torsdag på et temamøte som vår forening holdt som gjest i Oslo pilegrimssenter.


Vinterteam og sommergjest 
Det var Reidar Kjær og Kevin Utap som hadde bakset seg frem gjennom sneen, stort sett med god hjelp av truger. På deler av strekningen deltok også John Michael Hudtwalcker. Og da sneen var borte og temperaturen ble behagelig dukket også Vestfold-nestoren Eivind Luthen opp, uten truger! Da var det også blitt enklere å finne både stier og merker. Grovt sett brukte dette teamet hele året 2018 på Vestfold-prosjektet.

Poenget var ikke bare å ta seg frem mellom Oslo og Larvik, men også finne en mer hensiktsmessig trase enn den som Eivind Luthen beskrev i sin bok fra 2003.

Den gamle traseen er bare delvis merket, og har ligget ute som nedlastbar Google Maps-fil her på nettsiden. Hittil er den lastet ned av 7800, så mye tyder på at interessen for denne pilegrimsveien er stor. 

Reidar ledet oss gjennom vinterens strabaser fra Oslo og sørover med mange gode bilder sist torsdag. Foredraget var meget godt forberedt og gjennomført, og de 25 pilegrimene som møtte opp fikk en opplevelsesrik og meget informativ kveld. Reidar kombinerte en detaljert beskrivelse av veiene så å si steg for steg med en rekke historier om egne opplevelser underveis.
Og han hadde virkelig publikum med seg hele veien! 


Hvor går pilegrimsveien?
Våre Vestfold-vandrere hadde mange tanker om hvor pilegrimsveien bør gå, og vi fikk et godt bilde av utfordringer og vanskelige avveininger underveis. Det startet med starten i Oslo, og ledet ganske snart til spørsmålet om pilegrimene bør vandre rundt eller gjennom Norges mest besøkte turistmål (pilegrimsmål?), nemlig Vigelandsparken.


Og slik fortsatte det helt til endepunktet (eller startpunktet), i Larvik. Og der stiger jo spørsmålet snart frem; er det naturlig med fergeterminalen som startpunkt? Kanskje litt for sterilt og kommersielt? Og hva med historien rundt Larvik by, er ikke den interessant?
Vestfoldgruppen har klart svar:
Endepunktet må ligge ved kirken på Tollerodden, så får man med seg byens historie og herligheter, og de som kombinerer vandring og fergetur til eller fra Hirtshals kan jo bare ta en liten avstikker ned til/fra bryggen. Og Hirtshals er igjen utgangspunkt for pilegrimsveiene videre sydover, gjerne helt til Santiago de Compostela.
 


Slaget ved Nesjar
Slaget ved nesjar www.nesjarspelet.no
Men Reidar har en kongstanke, og i det minste er den historisk og pilegrimsmessig spennende: La oss forlenge pilegrimsveien litt vestover til Mølen og Helgeroa, og kalle forlengelsen Nesjarleden. Det er nemlig stedet hvor den 21-årige Olav Haraldsson blåste til strid mot Svein Jarl og hans overlegne hær av både skip og menn, men det ble altså Olav som vant etter en meget hard og blodig kamp. Dette var palmesøndag i år 1016, nærmere bestemt 25 mars, og dato og sted er altså like sikker som Olavs dødsdag på Stiklestad 14 år senere. 

Dermed trer dette stedet frem som kanskje det mest naturlige startstedet for en pilegrimsvei viet St Olav, med Nesjar/Helgeroa i den ene enden og Nidaros eller Stiklestad i den andre.

Det skal for øvrig være Olav selv som ga dette stedet navnet «Heilagroda». Omskrevet til dagens språk, kan det stemme godt med «Helgeroa». 

Sigvat Skald var øyenvitne, og beskrev slaget ved Nesjar slik: 

Skjoldene våre farget 
folk røde i kampen, 
da vi kom var de hvite, 
hvermann kunne se det. 
Der gikk den unge Konge 
opp på skipet, vi fulgte; 
sverdene ble sløvet, 
ravnen svelget blodet. 

Svein sjøl bad dem hogge 
raskt de svarte planker; 
vi hadde rodd litt nær ham, 
lystne på rikt bytte, 
da hæren til ravnens glede
 lot hogge skeidens stavner; 
Odins svarte fugler 
ble rikelig fødd med likmat.

Du kan lese mer om dette historiske slaget, som også minnes gjennom Nesjarspelet som arrangeres i Helgeroa. Du kan også lese mer om historien her

Digitalt kart

Hele pilegrimsleden mellom Oslo og Larvik, og ut til Helgeroa, altså resultatet av fjorårets prosjekt, er lagret i elektronisk kart. 

Link til traseen på Google Maps-kart er også lagt ut her på nettsiden under menypunktet Pilegrimsvandring i Norge - Norske pilegrimsveierTunsbergleden og Nesjarleden, og erstatter den gamle traseen som har ligget ute noen år. 

Den nye traseen avviker en del fra den gamle, og det er fortsatt flere uavklarte områder som vil bli justert etter hvert.

  


Til slutt: Forsamlingen som møtte opp sist torsdag ga Vestfold-teamet en stor takk, både for vel utført jobb og for en flott presentasjon. Nå gjenstår merkingen, men det er godt mulig å vandre allerede nå, eller så snart det blir bare forhold, ved hjelp av dette elektroniske kartet. 

ToBe  


Det er allerede mulig å følge tracket til Tunsbergleden 


Vi har valgt å legge ut link til leden Oslo - Larvik – Mølen - Helgeroa nå selv om ikke alt er på plass. Leden er heller ikke ennå merket i terrenget, men prosjektgruppen håper at noen allerede nå starter vandringer, og at vi får tilbakemeldinger. En led er under stadig utvikling, spesielt i fasen rett før den fysiske merking i terrenget kommer på plass. Følg derfor med om det er kommet endringer om du skal legge ut på vandring og det er noe tid siden du var inne sist. 

Har du spørsmål eller kommentarer, send mail til pilegrim@pilegrim.no og merk mailen «Tunsbergleden – Nesjarleden»

Det er allerede i dag fullt mulig å finne frem ved bruk av kartet på Google Maps.
Om kort tid vil vi legge ut ruten også på Den Norske Turistforening, DNT, sine sider www.ut.no. Link og opplysninger vil da ligge her. Derfra vil man selv kunne laste ned tracket i GPX-format for bruk i egne GPS systemer for de som er kjent med dette. Men i første omgang er det bare Google Maps-versjonen som nå er lagt ut.Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.