Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Stappfull Assisi-kveld
10.02.2019 23:35
Når kan vi si at det er "stinn brakke" på Pilegrimskontoret? Svaret må vel være at da renner det over -

Og nettopp det gjorde det onsdag kveld! Vi hadde Åpent hus, men folk kom likevel ikke inn. 
I alle fall ikke alle, noen måtte snu i døren. Inne var ikke bare alle stolene i bruk, men også bordkanter, søppelkasser osv. Mange måtte nøye seg med en ståplass. Så fikk de stående støtte hverandre, og det gikk bra. Folk som klarte å holde hodet klart, og som hadde oversikt til alle kroker og kriker kunne fastslå at vi var 42!


Pilegrimsvandringen til Assisi


Tre erfarne og godt voksne pilegrimer hadde med seg en del mil i bagasjen fra hjemlige trakter da de startet opp i la Verna en dag i slutten av april, midt i den vakreste blomstringstiden i Toscana, og snart etter også i Umbria. To av de tre, Hans Enger og Kristen Mathias Hyrve gikk hele veien til Assisi, mens tredjemann, Rune Hvisten, var med i begynnelsen og møtte de andre ved målet. 
Det ble fotografert flittig underveis, og siden målet var den hellige Frans’ by ble det mange bilder av naturen, men også av det vide landskapet og mange kirkene.

Denne kvelden på Pilegrimskontoret delte Hans og Kristen sine flotte bilder raust med oss. Og dermed kunne vi vandre med dem bit for bit de 10-11 vandringsdagene pluss en hviledag i Gubbio.  

Vi fikk en fin kombinasjon av vandrernes egen historie og den historien som de ville oppsøke i Italia. Vi snakker selvsagt om Frans av Assisis historie, rikmannssønnen med sine fine og dyre vaner som en dag brøt over tvert med sin familie og alle forventninger som lå på han, og begynte et liv som tiggermunk. Nå fikk også vi være med våre pilegrimer til de historiske stedene som man vet eller formoder har tilknytning til Frans’ liv - den gangen rundt år 1200. 


Den hellige Frans

Selvsagt ble det ikke tid til å få med oss hele den spennende historie om helgenen som vi alle har hørt om. Men vi fikk noen glimt; av hans oppvekst som sønn av en rik kleshandler og dertil hørende utagerende livsførsel.


Vi fikk høre om drømmen om å bli ridder, og det bedrøvelige resultatet av hans innsats på slagmarken, hans deltakelse i ett av korstogene, hans interessante møte med kalifen og hva dette betød for hans egen bevisstgjøring om verdien av at mennesker med ulik tro kan snakke sammen i stedet for å drepe hverandre.
Og så hørte vi om Frans som en glad gutt som gjerne tok noen dansesteg, men også en alvorlig bønnemann, kirkebygger og sykepleier, hvor han spesielt tok seg av de spedalske som ble ille behandlet i samfunnet. Ellers var han selv mye syk, og døde som en ung mann, bare 44 år gammel.

I følge våre Assisi-vandrere finnes det tre ulike fransiskanske klostersamfunn, med ulike farver på kappene; sorte, brune og grå. De grå kalles gråbrødrene og er de mest utadvendte og omgjengelige. Her har de fått god kontakt med en av munkene. Han er riktignok brunkledd, men likevel har de det svært så hyggelig.  

Mange tenker nok på Frans som en spesiell dyrevenn, og det går mange historier om hans nære kontakt med dyrene.

Våre pilegrimer kunne også fortelle om dette, og trakk spesielt frem en historie om Frans som var blitt budsendt til en landsby hvor de var terrorisert av en ulv som ikke bare hadde forsynt seg av husdyr, men også av landsbyens barn. Frans fikk ulven i tale, og inngikk et forlik med den; hvis han sluttet å terrorisere landsbyen skulle folket der sørge for å legge ut mat til den. Fra da av var det fred og fordragelighet mellom ulv og mennesker – i alle fall på det stedet.Gode vaner og god hjelp
Pilegrimene Hans og Kristen fortalte at de hadde tatt med seg en god vane fra pilegrimsvandringer i Valdres, nemlig å vandre i stillhet.

Ellers hadde de en samlingsstund om morgenen, litt "reisekost" for dagen, og da sang de gjerne Solsangen, som nettopp er herfra, skrevet av Frans selv. De hadde håpet at hele forsamlingen hos oss også skulle synge Solsangen sammen, men det var dessverre ikke praktisk mulig.

Som bønn for vandringen hadde de naturligvis valgt Frans’ kjente bønn: Gud gjør meg til et redskap for din fred ---   

http://www.kristinflood.com/images/libri/tutti_libri/FRANS-pocket-cover.jpg

Vandrerne skrøt av den hjelpen de hadde fått på Pilegrimskontoret før de la i vei, også med valg av guidebok, nemlig Cicerone-boken Trekking the Way of St Francis

De hadde også lest Kristin Floods bok om Frans av Assisi, både før og etter vandringen. Dessuten siterte de for oss noe av det vakre som Jens Bjørneboe hadde skrevet om Frans.

De hadde valgt å vandre i månedsskiftet april/mai, og det var helt ypperlig, både med hensyn til været og naturen. Toscana og Umbria dekket av vårblomster var et vakkert syn, noe vi også fikk et godt inntrykk av gjennom bildene. 


Denne pilegrimsveien, Via di Francesco, kan følges både fra la Verna i nord (evt fra Firenze) eller fra Roma.

Pilegrimsveien er godt merket med blå og gule merker. Det er også andre pilegrimsveier som går via Assisi, og underveis kan man finne både gule piler og de røde og hvite merkene som brukes på de franske GR-rutene. 


Det er også godt tilbud av ulike overnattingssteder underveis, og over alt var det høy kvalitet på maten som ble servert. Mange steder er det utplassert kraner for friskt kildevann.

Det var en ulempe at man måtte bestille overnatting på forhånd, og deretter avvente positivt svar før man kunne satse på soveplass for natten.


Det er også verdt å merke seg at det mange steder ikke er praktisk mulig med betalingskort, så et godt stalltips er å ta med seg euro. 

Dette var første åpne hus som var ledet av vår nye styreleder Gry Folge, og hun fikk samtidig gleden av å gi en varm takk og overlevere en flaske italiensk pinnevin til de to Assisi-pilegrimene.
 
Våre iherdige pilegrimsvenner har laget en grei oversikt over sin egen vandring med avstander, høyder og valg av overnattingssteder.
De har dessuten laget en totaloversikt over avstander og tilgjengelige herberger på hele strekningen mellom Firenze og Roma, dvs vandringsveiene nordfra og sydfra til Assisi. 

ToBe

Les mer om Frans av Assisi
Og her kan du lese mye mer om pilegrimsveiene dit
 

         

Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.