Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
23. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Ett folk, to land - samme fjell
11.03.2019 15:31
Tarjei gjennomførte to vandringer i det koreanske fjellet, først en i det åpne og gjestfrie Syd-Korea, deretter i det totalitære og meget lukkede nabolandet i nord

 

Denne gangen ble ikke akkurat lokalet vårt i Huitfeldts gate sprengt, men vi som møtte opp 6 mars var både nysgjerrige og spente på hva Tarjei hadde å fortelle.

Noen av oss hadde jo hørt hans beretning fra den meget spesielle Shikoku 88 Temples Pilgrimage-vandringen i Japan høsten 2017, så vi visste at dette ville bli meget interessant, sikkert også med flotte bilder. 

Tarjeis koreanske fjellvandring var to-delt. Den første vandringen, i Syd-Korea, gikk i 2014, den neste, i nord, ble gjennomført i fjor.

Hele vandringen gikk langs fjellkjeden Baekdu Daegan som går gjennom østre del av Syd-Korea og fortsetter gjennom hele Nord-Korea og inn i Kina   Syd-Korea 2014

Tarjei startet helt i syd, han gikk alene, men kunne fortelle at det er mange som er ute og vandrer i fjellene. Det er også en jevn strøm av turister som kommer i busser.

Fjellene er høye, med meget bratte sider, og vandreveien går opp på omtrent alle toppene på vei nordover. Noen steder må man bokstavelig talt klatre opp eller ned, og det er hengt ut tau som sikring mange steder.  

Vandringen i Syd-Korea var på 760 km, og han brukte 45 dager. Ruten går gjennom sju nasjonalparker. 


Godt å fylle flaskene med rent fjellvann!

Hele fjellkjeden regnes som hellig, både i nord og syd. Fjellet kalles deres spirituelle ryggrad, og herfra renner det livgivende vannet både mot vest og øst. Koreanerne betrakter dette som den hellige livskraften, yi. Vannet i fjellet er stort sett helt rent, og kan drikkes.  

For å verne naturen er stiene mange steder dekket med planker, og flere steder er det ansett som helligbrøde å begi seg ut i naturen utenom disse stiene. Noen vandrere som beveget seg ut i naturen på egen hånd pådro seg virkelig lokalbefolkningens vrede.

Det er også mange templer og små paviljonger som man besøker i fjellene. Tarjei fortalte at han la seg til å sove i en slik paviljong, og våknet om natten av et reisefølge som kom med buss og lyste rundt seg med hodelykter.

Det var et problem at man måtte forhåndsbestille plass på hyttene, og at det kunne ta flere dager å få bekreftelse.  


Tarjei kunne ikke bare vente på det, og da ble det noen netter med andre løsninger. 

Etter 45 dagers vandring var han ved den demilitariserte sonen i nord, fornøyd og sliten.

Underveis har det vært mange opplevelser som ikke er referert her. Du kan hente frem disse historiene sammen med mange bilder på hans egen blogg.

Og hvem vet? Kanskje kommer det også en artikkel i Pilegrimen. 

    
      
Nord-Korea 2018

De fleste av oss var nok mest spent på vandringen i nord, og Tarjei kunne forsikre oss om at dette gikk veldig bra, selv om han var ganske skeptisk på forhånd. Det gjaldt ikke minst spørsmål om sikkerhet. Hva ville skje hvis man ble skadet eller alvorlig syk?  


Tarjei var overrasket over hvor enkelt det var å få visum og passere grensen, altså mot Kina, og han ble ønsket varmt velkommen med et bredt smil.

Men så ble det til gjengjeld gjennomført en utrolig detaljert kontroll av bagasjen ved inn- og utreise.

Hele vandringen var selvsagt planlagt i detalj på forhånd, også hvilke stier de skulle følge og hvor teltene skulle settes opp. 

   

Det er ingen ting som fungerer slik vi er vant til i dette landet. Mens mobilnettet er meget godt utbygd i Syd-Korea og Kina er det helt stengt i Nord-Korea.

GPS er heller ikke tillatt å bruke. Det er for øvrig lov å ta med en bibel, men kun for eget bruk. Alt man måtte ha av annen litteratur, også blader og aviser, ble konfiskert uten kommentarer. 

Men det var helt greit å spise blåbær, nesten som hjemme


 

Denne vandringen var en gruppetur med bare fire deltakere pluss gruppelederen, alle utlendinger. Det var overnatting i telt, matlaging over åpen ild osv.

For Tarjei ble dette en mye kortere vandring enn i syd, og den varte i bare 6 dager.


De var alltid fulgt av minst to vakter (kalt "guider"), men stemningen var god, maten helt ok og naturen var praktfull. Noen ganger ble de fulgt av lokale guider, og av folk som underholdt med sang og musikk.

Her er det to lokale guider som synger for de utenlandske gjestene.


Gruppen besøkte først hovedstaden Pyongyang, før de reiste helt nord i landet for å starte vandringen ved Den himmelske sjøen, Chonjji, på grensen til Kina (på den andre siden av sjøen).

Derfra fulgte de den nordre delen av den samme fjellryggen som Tarjei hadde vandret på i 2014, men nå gikk vandringen naturligvis sydover.


Også i dette landet hvor all religionsutøvelse undertrykkes anser man at fjellet er hellig, og det gjelder spesielt fjellet Paektusan helt i nord, med høyeste topp på 2750 meter. De regner at den hellige livskraften flyter fra Paektusan gjennom hele Korea og spres så til hele landet via fjellryggen Baekdu Daegan. 

Dette fjellet er også spesielt knyttet til Kim Il-Sung som ledet de koreanske styrkene mot japanerne i dette området under andre verdenskrig.

I dette fjellområdet var det mange hemmelige leire under krigen, og i dag er disse bevart som spesielle minnesteder. Tarjeis gruppe besøkte mange av dem, og det organiseres egne turer til disse leirene.

 I følge guidene ble Kim Jong Il født her, noe som kanskje ikke stemmer helt med offisiell historieskriving


      
En av mange små episoder på vandringen: Gruppen prøvde å krysse en bro for kabelbane for å slippe en del klatring. Men akkurat da kom selvsagt toget, og de måtte springe unna.


Det var greit å vaie med flagg som viste et felles Korea

De utenlandske gjestene fikk mye god mat

De organiserte vandringene til de "hemmelige leirene" har mye karakter av pilegrimsvandring, men her er det for å hylle deres store leder som dyrkes som en hellig person.

Så dermed har vi vel besvart spørsmålet fra Tarjeis tema på Pilegrimskontoret – om det er mulig å foreta en pilegrimsvandring i det lukkede land. 


Tarjei har også laget en meget detaljert beskrivelse fra vandringen i nord på sin egen blogg, med kart og bilder 

ToBePilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.