Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
27. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Pilegrimen på vei til deg!
27.03.2019 10:19
Til alle våre medlemmer: Nå kan du glede deg! Årets første nummer av vårt medlemsblad daler snart ned i en postkasse nær deg. Og til dere som ikke er medlemmer: Det er faktisk mulig å gjøre noe med saken!


Dere kan vente dere et nummer av Pilegrimen som er av topp kvalitet. Bladet er en super kombinasjon av bredde og dybde, det nære og praktiske, det morsomme og alvorlige, lette og tunge, Norge og Spania - og mange andre land. Dere kommer til å kose dere! 

Et godt råd: Ikke sluk bladet, bevilg deg heller mange gode stunder i godstolen, gjerne med litt god musikk og en god kopp kaffe. Les bladet rolig, en artikkel eller to hver gang, og la det du leser synke inn! Her er hva du kan glede deg til:

Reidar Kjær starter opp med å fortelle om fjorårets vintervandring fra Oslo og sørover gjennom Vestfold. Det var tre venner som ruslet sammen på truger, og de fant det mest praktisk med dagsvandringer. Det var nok ikke pilegrimsmotivet som var drivkraften bak denne fikse ideen, men ganske snart fant de ut at det var nettopp det de var, nemlig pilegrimer. 

Reidar har også tatt med noen gode personlige refleksjoner om hva det vil si å være pilegrim, spesielt i Vestfold, og spesielt om vinteren.  


Vandringen ble snart til et eget prosjekt, nemlig å gå opp og kartlegge pilegrimsveien mellom Oslo og Tønsberg. Det er nå avsluttet fra deres side, og det stanser ikke i Tønsberg, men går videre til Larvik. Eller, forresten; det forsetter enda en bit vestover, til Helgeroa, og nettopp der, ved Nesjar, vant Olav Haraldsson et sjøslag i 1016. Så kan vi knytte sammen de to Olavs-stedene Nesjar og Stiklestad i hver sin ende av denne lange pilegrimsveien. 

Bente Berg har reist mye, i mange land, og suger til seg spennende historier og historie samme hvor hun drar. Denne gang har hun besøkt Hadrians mur nær grensen mellom England og Skottland. Dvs: En gang for veldig lenge siden, altså i romertiden, ble denne bygd for å holde skotter og keltere og andre skumle folkeferd på god avstand. Lenger syd ligger en by som romerne anla, og som senere ble inntatt av vikingene, det er Jorvik, dagens York. Om denne byen og dette området er det også veldig mye å fortelle, og nettopp det klarer Bente på en mesterlig måte. 
 
 

Den samme Bente har utgitt en rekke vandrehefter for de spanske caminoene, blant annet Via de la Plata. Det er kommet meldinger om problemer med å finne hvor den starter i Sevilla, og nå har hun tatt med en redegjørelse som forhåpentligvis kan være til hjelp.
 
Gunnar Hokstad har gjennom mange nummer av Pilegrimen gledet oss med historier knyttet til Spania. Denne gangen skriver han om bacalao, altså klippfisk som gjerne importeres fra vårt land. En riktig festlig og smakfull beretning som sikkert vil glede mange, spesielt dem som selv setter pris på denne matretten.   

Bente Eliassen deltok sammen med en liten gruppe fra vår forening på årets pilegrimsmesse i Hamburg, og informerte der om Norge som pilegrimsland. Våre representanter på messen registrerte meget stor interesse. Det er helt tydelig at tyskere elsker landet vårt og vandringer både i norske fjell og langs vår kyst. 

Bente har også skrevet om muslimer og kristne som oppsøker noen av de samme pilegrimsmålene i Europa.

Og så har hun intervjuet Anne-Sissel Bergum - vår meget aktive praktiserende pilegrim, som ofte er å treffe på kontoret, også nå som hun egentlig har valgt å ta en lang ferie. 


Gry Folge elsker Portugal, og hun har dessuten meget god peiling på portugisiske pilegrimsveier. Dette deler hun villig med oss i en fin oversikt med et skikkelig kart. Vi vil også ha dette tilgjengelig her på nettsiden etter hvert. 


Unni Ottosen forteller fra et lite anderledesland i Himalaya. Det heter Bhutan, er et demokrati som styres av en konge som selv har sagt at han skal pensjonere seg når han blir 65 år. Men mer spennende er det at landet er mer opptatt av å måle tilstanden i bruttonasjonal lykke enn bruttonasjonal produksjon, og det er verdens grønneste land, med negativ karbonutslipp. 

Og enda bedre: dette er et land med vennlige mennesker som bryr seg om hverandre og tar vel imot besøkende, og et land med fantastiske vandringsveier og en storslagen natur.

Bent Jul, vår gode, danske pilegrimsvenn og skribent, har også denne gang kommet med sin klumme. Han følger her opp sine tidligere dypsindige betraktninger om pilegrimer i møte med det hellige, ofte med nye og spennende vinklinger på kristen tro og forholdet til kirken. Denne gang konsentrerer han seg om Maria, Gudfødersken:  

Jeg opdaget Jomfru Maria som ”Vejviseren”. En guddommelig kraft der igennem århundrederne flere gange har skiftet toning og fortalt kristne opinionsdannere – influentere - hvad der aktuelt kan udvikles i samfundet og i det enkelte menneske.


Vår historiker Eivind Luthen har funnet frem mye materiale, og skrevet en spennende historie om Via Egnatia. den første veien som romerne bygde utenom sitt eget land, altså dagens Italia. Veien ble sannsynligvis bygd rundt år 146 før Kristus, etter erobringen av Makedonia, og strekker seg 1100 km fra Adriaterhavet til Konstantinopel.

I dag er dette en pilegrimsvei, og den fikk spesiell aktualitet for oss etter at Trond Muri som første nordmann vandret den som pilegrim med Betlehem som mål. 

 
Eivind har denne gang også tatt oss med inn i sin egen forhistorie, gjennom hans fars brev fra FN-tjeneste i Jerusalem i det unge landet Israel i 1949. Også Eivind Luthen senior så på seg selv som pilegrim, og besøkte mange av de hellige stedene i dette området. Han forteller også om det hellige året 1950 og forventningene om stort innrykk av pilegrimer til Jerusalem. 

Kjersti Marken har foretatt et intervju som bringer oss til vakre Nordfjord. Der ligger Ulvesund fyr, og det er gjort om til pilegrimsherberge. Vertinnen her heter Sølvi Helen Hopland Aemmer, og hun har mye å fortelle, både om historie og dagens pilegrimer. 

Kjersti har også fortalt historien om amerikaneren Ann Karen Sieben som er fulltids pilegrim, dvs hun er stadig på vandring, og denne vinteren har hun vandret her i vårt land. Hun kalles for en medikant pilegrim, en som ikke har med seg noe mat eller penger, men lever av det andre vil gi henne. 

Hun har også tatt en prat med Tor Karlsen i Halden Rotary som har deltatt i det praktiske arbeidet med oppgraderingen av Borgleden etter at den først var merket og klar fra svenskegrensen og frem til Moss i 2005. Den er nå merket helt frem til Oslo.

Caroline Serck-Hanssen forteller om Hellig Olav som en gang var en viktig helgen i den ortodokse folkefromheten, i alle fall frem til korsfarernes angrep på Konstantinopel i 1204. 

Anne-Grete Toft har vandret Via Francigena, og startet med en overnatting på Sankt Bernhards hospits på grensen til Sveits. Hun gikk sammen med venninner, og deler mange opplevelser med oss. De kom ikke helt frem til Roma på denne vandringen, men ikke så langt unna. 

Eiliv Andreas Larssen uttrykker skuffelse over at det ikke er mulig å lage mat på offentlige herberger i Spania. Grunnen er visstnok at dette vil ta bort noe av næringsgrunnlaget for spisesteder i nærheten. Før var det de innfødte som holdt liv i pilegrimene, nå er det visst motsatt; altså at pilegrimene holder liv i lokalbefolkningen. 
 
Vandrehistorier fra pilegrimsveiene har selvsagt en naturlig plass i vårt blad, og nå har redaksjonen startet med Mitt pilegrimsminne, en ny spalte som kanskje blir fast inventar i bladet. Denne gangen er det Gry Evjen som forteller om fortryllelsen hun opplevde siste dag på sin vandring til Santiago de Compostela. 

Du er også velkommen til å dele ditt minne med andre gjennom våre spalter. Redaksjonen hører gjerne fra deg! 
 
Som vanlig er det også en rekke småsaker i dette nummeret. Vi kan nevne i fleng: Pilegrimer skal ikke være natursvin. Vis at du er miljøbevisst når du er ute og går! Eivind Luthen har skrevet om pilegrimsklovner, og om De hvite bussene. Han har også skrevet om pilegrimen Willy Brandt på forsoningsferd til Polen i 1970.

Ellers kan du lese om den nasjonale, spanske narre-dagen 28 desember, hvilke sko som egner seg for pilegrimsvandring, og en påminnelse om at det i år ikke blir holdt messe for pilegrimer i katedralen i Santiago

Kort sagt: Du har virkelig mye å glede deg til! 

Får du ikke bladet?
Hvis du ikke er medlem kan du selvsagt møte opp på vårt hyggelige kontor i Huitfeldts gate og kjøpe ett eller flere nummer av bladet vårt. Det er en dyr løsning, men fullt mulig. Og hvis du er god til å prute kan du jo slippe relativt heldig fra det.
 
Men en bedre løsning er å melde seg inn i fellesskapet vårt, og så få dette nummeret av bladet ettersendt. Da støtter du samtidig vårt arbeid med pilegrimssaken, ikke minst driften av kontoret hvor vi tar imot en strøm av pilegrimer hver eneste dag. 

Eller kanskje du egentlig er medlem, men hører med blant de mange som har somlet med å betale kontingenten?  Da får du tilsendt dette nummeret av bladet hvor det også følger med en påminnelse, men snart er det stopp. Så da er det vel på tide å ordne opp i saken? 

Vi kan også minne om at mange blader kommer i retur etter hver eneste utsending. Det er utrolig mange som glemmer å melde adresseendring. Du er vel ikke blant dem? 

ToBe

Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.