Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
20. januar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Påskepilegrimer på palmesøndag
18.04.2019 11:20
Etter et ganske så spontant initiativ stilte en gruppe pilegrimer opp ved Haslum kirke i Bærum for å nyte solen og den vakre naturen og fellesskapet. Det ble en suksess!


Er Tunsbergleden klar for vandring?

Vi har vist dette prosjektet og denne pilegrimsveien stor oppmerksomhet i det siste, og mer skal det bli. I den grad man mener en pilegrimsvei som er ryddet og merket, med overnattingssteder som står klare for å ta imot pilegrimer, så er nok svaret foreløpig NEI

Du finner en nærmere orientering om dette lenger ned på siden.

Tunsbergsledens venner, en gruppe entusiaster som arbeider aktivt for denne pilegrimsveien, er bare noen måneder gammel.

Bilderesultat for pilegrim vestfold

Initiativtaker Reidar Kjær hørte nylig om pilegrimer som hadde gitt opp da de ikke fant merker ute i terrenget i et forsøk på å følge denne pilegrimsveien. Ganske spontant inviterte han da til en dagsvandring for påske-pilegrimer på palmesøndag. Det resulterte i en gruppe glade pilegrimer som vandret fra Haslum kirke til Vøyenenga denne vakre vårdagen gjennom en praktfull del av Bærumsmarka.

Vi startet altså i Haslum kirke, hvor noen av oss var tidlig på plass og fikk med oss gudstjenesten. Det var bra med folk der, og en meget god preken holdt av Torunn Jåvold. Teksten var selvsagt knyttet til de mange hendingene som fant sted rundt palmesøndag med Jesu inntog i Jerusalem under folkets hyllest.

I dag var det fokus på noe som hadde skjedde like før denne hendelsen, nemlig Marias salving av Jesus med en meget kostbar salve, under protester fra Judas som snart skulle vise seg som en forræder. Jesus satte Judas på plass og  ga klar beskjed om hva som var rett og riktig. 

Torunn Jåvold ga oss også en historisk orientering om denne kirken som ble bygget rundt 1190, og det lå sannsynligvis en trekirke her tidligere. Kirken ble plassert langs en ferdselsvei som sikkert også ble brukt av pilegrimer, og i dag går Tunsbergleden rett forbi kirken.

Det var sannsynligvis 13 altere i denne kirken den første tiden, og en gang på 1200-tallet ble det plassert en Maria-skulptur i kirken. Den står nå på Oldsakssamlingen, og kirken har en kopi.  Hun sa at kirken er både et naturlig samlingspunkt og en naturlig del av folks liv i dette området.
 
 

Vår vandring

Reidar Kjær ledet oss trygt langs den foreslåtte pilegrimsleden sørover fra Haslum kirke denne vakre vårdagen. Vi gikk opp de bratte bakkene til Fleskumåsen, og fulgte den sørover.

Det var foreløpig ikke noe grønt løv å se, men mange gåsunger, og på marken var det flere steder hele tepper av blåveis.


Jeg hadde aldri før sett noe maken, og fikk forklaringen at det kommer av all kalkstenen i dette området. Vi så også en tysbast som blomstret villig og vakkert på bar kvist, også den satte tydeligvis stor pris på all kalken i grunnen.
 
Vi hadde også en god lunsjpause med matpakker og kaffe på termos. Og massevis av godt humør der vi slo oss ned på en gammel trestamme. 

Dette terrenget er helt spesielt, og dessuten flittig brukt av turgåere. Vi møtte mange av dem denne dagen. 

Det er ikke endelig bestemt at pilegrimsveien skal gå akkurat her, men etter vår mening ville dette være et godt valg. 


Vi kom etter hvert ned på flatere terreng, og gikk gjennom urbane strøk med Kolsås-toppen i bakgrunnen.

Vi passerte også gamle Wøyen gård med sin fantastiske allé av eiketrær. Dessverre er den ødelagt av veiutbygging de siste hundre år eller så, men det er nok igjen til å imponere.


Ikke langt derfra ligger Vøyenenga, og nettopp der, i et hus som Ingrid Marie pekte ut for oss, skal de første tankene om en nasjonal pilegrimssatsing i Norge ha funnet sted.

Der passet det også for oss påskepilegrimer å avslutte vår rusletur med Reidar. Det ble en snau mil, og det var greit nok.Mange takk til Reidar som tok dette initiativet og fikk organisert vandringen og sørget for supert vær! 

ToBe
Foto: ToBe og Ingrid Marie Liodden
Tunsbergleden i dag

Allerede i 1989 var Eivind Luthen ute og sjekket mulighetene for en pilegrimsvei gjennom Vestfold. Så tok det sin tid inntil han ledet en gruppe som vandret fra Oslo til Tønsberg i 1999. Deretter startet han arbeidet med guideboken Tønsberg - Oslo - Hamar i 2003. Her er det beskrevet en mulig pilegrimsvei, også med kartskisser.

Denne veien ble bare merket stykkevis, og da i enkelte kommuner som viste spesiell interesse. Men kartene i boken var gode nok til at det var mulig å følge dem, og mange har vandret denne veien i årene etter at boken ble utgitt.


Denne pilegrimsveien ble med enkelte justeringer også lagt ut for nedlastning i Google Maps her på nettsiden i 2015, og har hatt svært mye besøk.

Forrige vinter ble det startet en oppjustering av hele pilegrimsveien mellom Oslo og Tønsberg. Denne ble forlenget til Larvik for å muliggjøre tilknytning til de europeiske pilegrimsveiene via ferge til Hirtshals og Hærvejen gjennom Jylland. Dette arbeidet ble utført av en gruppe tilknyttet Pilegrimsfellesskapet St Jakob.

De bygde på Eivind Luthens tidligere trasé til Tønsberg og tok med store deler av et ruteforslag for pilegrimsveien i Lier som var utarbeidet av foreningen St Hallvard av Huseby. 

Dette forslaget er presentert i et oppdatert Google-kart som er lagt ut på denne nettsiden som erstatning for det gamle kartet. Se http://bit.ly/tunsbergledenskart.  
 
Den lille aksjonsgruppen opprettet en egen forening, Tunsbergledens venner, som følger opp arbeidet videre med denne pilegrimsveien. Dette initiativet ledes av Reidar Kjær, og fungerer som pådrivere overfor myndigheter, arrangerer vandringer og bidrar med informasjon om Tunsbergleden på sin Facebook-side: Tunsbergledens venner

Det er satt en dato, 3 august, for offisiell åpning av Tunsbergleden. Det viser seg nå at det er mye arbeid som gjenstår med å vurdere trasevalg, og ikke minst foreta den fysiske merkingen. Dessuten går denne pilegrimsveien gjennom tre fylker pluss Oslo by, og disse er foreløpig ikke helt samkjørt mht fremdriften. Det samme gjelder også derfor flere av kommunene som er berørt, og hvor det er mange som vil ha en mening om hvor pilegrimsveien skal gå. 

Foreløpig er altså 3 august satt av som innvielsesdagen i Tønsberg, men mye tyder på at dette ikke vil kunne li en "åpning" av hele strekket Oslo - Larvik.

Vi vil informere her så snart vi vet noe mer

Og til dere som ønsker å foreta pilegrimsvandring mellom Oslo og Larvik i år: 
Gjør gjerne det, men husk at merkingen ikke er på plass.
Benytt deg gjerne av GPS! 
Pilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.