Tilbake til start
Velkommen
Bli medlem!
Klikk her!
27. februar 2020


Hovedmeny
Om Pilegrimsfellesskapet St Jakob
Pilegrimsvandring i Norge
Pilegrimsvandring i Spania
Anbefalte nettsteder
GPS-kart for pilegrimer
Pilegrimsblogger
Pilegrimsvandring i ItaliaWeb-kamera
Santiago de Compostela:
 

Fra Obradoiro-plassen foran katedralen i Santiago de Compostela akkurat nå.
Klikk for større bilde og valg av andre motiv


Nyhetsbrev fra SpaniaANNONSER

Ønske om vandrefølge på Via de Francesco


Aktiv ferie og pilegrimsvandringer - på sykkel eller til fots - prøv:

Pilegrimsopphold
27 april - 5 mai på
Bente Berg
Gunnar Hokstad:

Caminominner

Anne Kristin Aasmundtveit:
Alle mine veier -
en pilegrims vandring

Synnøve Skåksrud:
Min tur nå!
Vandring fra Haslum til Roma 2017Tilbake til nyhetsoversikten

_______________________________________________________________________


Velkommen til pilotvandring på Helgelandskysten
19.05.2019 22:56
Den nystartede interessegruppen Pilegrim Helgeland følger opp arbeidet som er utført av Pilegrim i Nord og inviterer til vandring langs kysten fra Dønnes til Tjøtta 24 -29 juniHistorien
Det begynte for nesten 1000 år siden når pilegrimer valgte å legge ut på ferden mot Nidaros, bare få år etter Olav den helliges død.

Gjennom middelalderen var Nidaros og Hellig Olav et viktig pilegrimsmål for hele Nord-Europa. Mange fulgte sjøveien langs kysten og vandret når de kunne. Vi vet at pilegrimer også kom nordfra. På Trondenes er det for eksempel funnet et middelaldersk pilegrimsmerke fra Nidaros.
Pilegrim i Nord
Pilegrim i Nord er et treårig utviklingsprosjekt for å etablere en offentlig godkjent pilegrimslei, en seilingsled fra Trondenes til Trondheim. Prosjektet avsluttes 1. sept 2019. Prosjektleder melder at godkjenning er i sikte. Vandringsled fra Dønnes til Tjøtta vil dermed bli del av en offentlig godkjent Olavsled.

    


Pilegrim Helgeland
Vi er en gruppe som vil utvikle en pilegrimsvandring mot Nidaros fra Dønnes til Tjøtta. De to høvdingsetene på Olavs tid danner rammen. Asbjørn av Dønnes og Hårek av Tjøtta gjorde forskjellige valg og sto på hver sin side i slaget på Stiklestad.

De tre steinkirkene fra middelalderen Dønnes, Herøy og Alstahaug er pilegrimsmål på veien. Museene i Nordvik på Dønna, på prestegården på Herøy og Petter Dass museet på Alstahaug kan formidle kultur og historie.
Helgeland utpeker seg som et naturlig sted for etablering av et regionalt pilegrimssenter med statlig finansiering.


Hvem er vi?
23. januar 2019 inviterte prost Olav-Rune Ertseid og initiativtaker Kim Astrup til møte om Pilegrim Helgeland. Det ble opprettet en plangruppe. Medlemmer i gruppa er: Tor Henning Jørgensen, Rådmann Dønna, Stig Sørra, Daglig leder Helgeland Regionråd, Olav-Rune Ertzeid, prost, Den norske kirke, Johanne Markvoll, formidlingsleder ved Petter Dass museet og Kim Astrup, initiativtaker

Hva vil vi?
Vi arbeider med å få til et 3 årig utviklingsprosjekt med en budsjettramme på 750.000 pr år, med prosjektleder i 50% stilling.
Målet med utviklingsprosjektet er å utvikle et bredt engasjement for pilegrimsideen og få status som regionalt pilegrimssenter med samme tilskuddsnivå fra staten som de andre regionale pilegrimssentrene. Søknad om prosjektstøtte er under utarbeidelse.


Pilotvandring denne sommeren
Mens vi venter på svar på søknadene om midler til utviklingsprosjektet Pilegrim Helgeland arrangerer jeg som privatperson en pilotvandring i sommer gjennom mitt enkeltpersonforetak.

Mitt mål er at pilotvandringen skal bidra til å utvikle pilegrimsvandringen mot Nidaros fra Dønnes til Tjøtta. 

Leden går langs eksisterende sti og vei. Dette er ikke en krevende tur. Det er korte dagsetapper på ca 15 km, den lengste er på 21 km. Leden går i ganske flatt terreng gjennom varierende og vakkert kystlandskap.

Denne pilotvandringen er en «hvite duker»- vandring: Vi sover og spiser godt på etablerte turistdestinasjoner som Dønnes Gård, Tre Kalver, Augustbryggo, Rorbuene på Flostad og Offersøy Camping.

Klikk på kartet så får du frem et zoombart kart som viser hele ruten


Som arrangør av pilotvandringen har jeg et ønske om å høste erfaringer av hvordan vandringen, leden, overnattingssteder, museumsbesøk etc fungerer for deltakerne for å ta dette inn i det videre arbeidet med utvikling av pilegrimsleden. 

  

Jeg tilbyr vandringen til kr 5000 pr deltaker. Vandringen er subsidiert fordi jeg ønsker evalueringer. Som deltaker i pilotvandringen må du være aktiv i å gi tilbakemeldinger om alle erfaringer av vandringen. Det blir en kort evaluering hver kveld og du vil bli bedt om å fylle ut et evalueringsskjema i etterkant av turen.

Du kan lese mer om vandringen på Facebook: Pilegrim Helgeland og på nettsiden til Visit Helgeland 


Kim Astrup
Fotos: Kim Astrup og Visit HelgelandPilegrimskontorets
åpningstid:

mandag-torsdag
kl 11-15 -
eller etter avtale


Husk!
Pilegrimspass
til vandringen


 


Nyttige guidebøker
fra Pilegrimskontoret

Noen spanske vandringsveier

Guidebøkene fra Verbum


Camino Frances på norsk


De spanske nordveiene


Camino Portugues
Oslo-Nidaros


Oslo-Nidaros på engelsk


Via Francigena, del 2


Luthens litteratur
Pilegrim ved verdens ende


Skjærgårds-
historier fra Nøtterøy


Selja, Sunniva-
kulten og pilegrimsmåletPilegrimsfellesskapet St. Jakob, Norge Huitfeldtsgate 11, 0253 Oslo, Tlf 22 33 03 11
Feil og kommentarer kan meldes nettredaktør.