Pilegrimsvandring i Spania
De spanske pilegrimsveiene ligger klare og inviterer til gode møter, store opplevelser, nydelig mat og historie og kultur i mengder. Helligdommen i Santiago de Compostela er det naturlige pilegrimsmålet, slik det har vært i 1200 år. Det finnnes mange veier til Santiago, trykk deg inn på de forskjellige og finn den veien som passer for deg.
På Pilegrimskontoret vårt tilbyr vi god hjelp og veiledning til vandringer i Spania. Der har vi også kart, guidebøker og pilegrimspass for vandringen.
Camino Francés er den mest kjente av pilegrimsrutene til Santiago de Compostela i Spania, og hvis noen snakker på generell basis om caminoen i Spania, så er det nok denne ruten de snakker om. Ruten starter i den lille landsbyen Saint Jean Pied de Port i Frankrike, som ligger rett nord for grensen til Spania og Pyreneene. Men mange starter også sin vandring fra Roncesvalles, som er det første stedet man kommer til etter å ha krysset grensen fra Frankrike. Saint Jean Pied de Port er også stedet hvor Paris, Vézelay og Le Puy-en-Velay rutene gjennom Frankrike møtes.
Fra Saint Jean Pied de Port er det omlag 778 km til Santiago de Compostela. Fra Roncesvalles i Navarra krysser caminoen Castilla y León og går gjennom byene Pamplona, Logroño, Burgos, León, Astorga og Ponferrada, før den går inn i Galicia ved O Cebreiro. Underveis har man da krysset mesetaen, den store høysletten. I gjennomsnitt bruker man mellom 4 til 6 uker på å gå ruten.
Det var kongene Sancho den Store og Alfonso VI som grunnla Camino Francés, etter å ha gjenerobret området fra maurerne. De la til rette for at klostre, pilegrimsherberger og annen infrastruktur ble etablert på ruten for å støtte pilegrimene på deres vei til Santiago. Det ble også gitt intensiver til lokalbefolkningen om å bosette seg langs ruten. Alt dette jobbes det fortsatt med, og Camino Francés er nå den mest gåtte og kjente av pilegrimsveiene i Spania.
Ruten er særdeles godt merket, med gule piler som er malt på steiner, trær og bygninger, samt skilt og milepæler med stiliserte kamskjellsymboler på. Og i tråd med det økende antall pilegrimer har også antall overnattingstilbud økt. Den mest brukte overnattingstypen er pilegrimsherbergene, men underveis vil man også finne hoteller, gjestehus, hosteller og andre tilbud.
Noen guidebøker for Camino Francés:
Cicerone (Sandy Brown): Camino de Santiago: Camino Francés.
John Brierley: A Pilgrim’s Guide to the Camino de Santiago (Camino Francés).
Ulf Luthman: Pilegrimsveien til Santiago de Compostela.
Noen nyttige sider om Camino Francés:
Vía de la Plata, også kjent som Sølvveien, er en av de alternative rutene til Camino Francés som øker i popularitet, men som fortsatt er ett fredelig alternativ for de som ønsker å gå en pilegrimsvandring med færre pilegrimer. Denne pilegrimsveien starter offisielt fra Sevilla og går man hele ruten vil man tilbakelegge bortimot 1000km før man ankommer Santiago de Compostela, noe som gjør Vía de la Plata til en av de lengste pilegrimsrutene i Spania.
Dette var ruten som ble brukt av de kristne (mozarabiske) pilegrimene under den muslimske okkupasjonen og av alle de som kom fra Sør-Spania, inkludert de som ankom sjøveien fra Nord-Afrika og andre deler av Middelhavet. Den er kjent som Sølvveien da den følger en gammel romersk vei med det navnet, selv om den veien egentlig ikke er den ekte sølvveien.
Fra starten i Sevilla i Andalucia går ruten nordover og passerer gjennom kjente byer som Mérida, Cáceres, Salamanca og Zamora. I Salamanca deler ruten seg og pilegrimene må velge om de skal følge ruten som går videre mot Astorga eller ruten som går i retning Ourense og derfra videre til Santiago og katedralen. Velger man å gå til Astorga vil man følge Camino Francés videre til Santiago. I tillegg finnes det andre avleggere fra Vía de la Plata, hvorav enkelte også krysser inn i Portugal.
Ruten er godt merket hele veien, men man vil merke at den er mer sparsommelig merket enn den mer kjente Camino Francés. Det er heller ingen mangel på overnattingsmuligheter underveis, men i likhet med veimerkingen er det og på denne ruten lengre mellom dem. I tillegg er det lengre mellom hver pilegrim og, dette er et billedskjønt alternativ til de mer befolkede rutene. Å gå hele ruten tar omtrent 7 til 8 uker.
Noen guidebøker for Vía de la Plata:
Gerald Kelly: Walking Guide to the Vía de la Plata and the Camino Sanabrés.
Rother (Cordula Rabe): Vía de la Plata.
Noen nyttige sider om Vía de la Plata:
https://www.gronze.com/via-plata
http://santiago-compostela.net/via-de-la-plata/
http://www.rutadelaplata.com/en/
Camino del Norte, eller Kystruten (Ruta de la Costa), var den ruten pilegrimene tok når maurerne kom så langt nord at det ble forbundet med fare å gå Camino Francés og pilegrimene ble fortrengt fra å gå den ruten. I tillegg ble denne ruten brukt av de som kom reisende over havet. Offisielt starter ruten fra Irun og er på rundt 820km.
Kystruten er stort sett et dekkende navn for denne pilegrimsruten, der man fra Irun følger den nordlige kysten til Spania på sin ferd med Biscayabukten som sin nærmeste nabo. Ruten er også interessant sett med historiske øyne, da den også følger den gamle romerske veien Via Agrippa. Selv om ruten innimellom tar snarveier inn i landet, følger den stort sett kysten hele veien til Galicia, derfra settes kursen inn i landet mot Santiago de Compostela.
Det er ikke få byer Camino del Norte leder pilegrimene gjennom, San Sebastián / Donostia, Bilbao, Castro Urdiales, Santander, Ribadesella, Gijón, Avilés, Luarca, Ribadeo, Mondoñedo, og Sobrado dos Monxes, hvor den til slutt slutter seg til Camino Francés in Arzúa. For den matfrelste bør navnet San Sebastián lyse opp. For både den kunstneriske og den historisk interesserte bør Guernica lyse opp.
Ruten er godt merket og i senere stund har overnattingstilbudene langs Camino del Norte blitt så gode at dette må sees på som et fullverdig alternativ til Camino Francés. Skulle man velge å gå denne ruten, må man derimot være oppmerksom på at denne ruten inneholder mere opp- og nedstigninger enn sin mer kjente rute lengre sør.
Mange pilegrimer velger også å forlate Camino del Norte i Villaviciosa for å besøke det største klosteret i Asturias, El Conventín de San Salvador i Valdediós, for deretter å følge Camino Primitivo videre mot Santiago.
Noen guidebøker for Camino del Norte:
Cicerone (Dave Whitson, Laura Perazzoli): Camino del Norte and Camino Primitivo.
Rother (Cordula Rabe): Jakobsweg – Camino del Norte.
Henrik Tarp: Langs kysten til Santiago de Compostela.
Michael Matynka Iglesias: The Camino del Norte – A Wise Pilgrim Guide to the Northern Camino, from Irún to Santiago de Compostela.
Noen nyttige sider om Camino del Norte:
Camino-Norte.co.uk
Santiago-Compostela.net
Gronze.com
WisePilgrim.com
Med historiske øyne er Camino Primitivo av mange å regne som den første av pilegrimsrutene til Santiago de Compostela. Det sies at etter å fått høre at restene av apostelen St. James hadde blitt oppdaget i Compostela på 900-tallet, vandret Kong Alfonso II til Santiago fra Oviedo, som da var hovedstaden i Spania.
Camino Primitivo er omlag 365km lang og starter offisielt fra Oviedo. I tillegg til å regnes som å være den første, regnes den og som å være blant de mest utfordrende av pilegrimsrutene til Santiago. Dette da den beveger seg høyere oppe enn de normale pilegrimsrutene, gjennom fjellene i Cantabria og Asturias. I tillegg til at det er litt lengre mellom steder å finne overnatting på enn de andre rutene. Når det gjelder å finne fram så er Camino Primtivo veldig godt veimerket. Ruten kommer inn på den franske ruten (Camino Francés) i Melide.
Fra Oviedo med sin bykjerne fra Middelalderen, går Camino Primitivo gjennom kjente og gamler byer som Grado, Cornellana, Salas, Tineo og Lugo. Like fullt setter de små stedene, som Grandas de Salime, Fonsagrada og Castroverde sitt preg på ruten, i tillegg til stedene som bærer historiens sus med seg, Montefurado, Capilla de Santa Marina de Buspol og Montouto.
Underveis byr også Camino Primitivo på en mulighet til å oppleve den gamle ruten forbi tre herberger fra Middelalderen, nå i ruiner, ved å følge Hospitales-ruten. De tre middelalder-herbergene er La Parodiella, Fanfaron og Valparaiso. Denne ruten tar en høyere opp i fjellet enn der den opprinnelige ruten går, som passer Pola de Allande før rutene igjen møtes etterpå. Den anbefalte ruten er Hospitales-ruten, men i veldig dårlig vær bør man vurdere å gå via Pola de Allande. Fra Camino del Norte kan man og komme inn på Camino Primitivo, ved å følge merkingen fra Villaviciosa til Pola de Siero og videre til Oviedo.
Noen guidebøker for Camino Primitivo:
Cicerone (Dave Whitson, Laura Perazzoli): Camino del Norte and Camino Primitivo.
Outdoor (Raimund Joos): Spanien: Jakobsweg Camino Primitivo.
Noen nyttige sider om Camino Primitivo:
Santiago-Compostela.net
Caminoen kalder
Gronze.com
WisePilgrim.com
Camino Inglés er en av de korteste pilegrimsrutene til Santiago de Compostela. Dette var ruten som pilegrimene fra Nord-Europa som hadde seilt til Galicia ofte tok og spesielt gjaldt det pilegrimene fra England, derav navnet. Ett annet navn på denne ruten er El Antiguo Camino Real (den gamle kongeruten).
Opprinnelig var startstedet på Camino Inglés i A Coruña, fra den kongelige havneporten (som for øvrig befinner seg på en tørr plass bak Santiago-kirken). Men etterhvert ble det mer og mer vanlig å starte fra kaiene i Ferrol. Fra Ferrol er det omlag 115km til Santiago de Compostela, mens det fra A Coruña bare er 75km. Dette har gjort at de færreste nå velger å starte fra A Coruña, da avstanden ikke er lang nok til å få sin Compostela etter å ha ankommet Santiago, og de fleste begynner sin vandring i Ferrol.
Fra Ferrol bruker man rundt fem dager på å gå ruten, mens fra A Coruña trenger man ikke mer enn tre dager for å komme til Santiago de Compostela. Rutene møtes i den lille grenden Hospital de Bruma.
Går man Camino Inglés vil man hele tiden befinne seg i Galicia. Dette er en rolig pilegrimsvei som ikke ser like mange pilegrimer som den franske ruten. Underveis besøker man de to veldig trivelige småbyene Pontedeume og Betanzos.
Noen guidebøker for Camino Inglés:
Cicerone (Dave Whitson, Laura Perazzoli): The Camino Ingles and Ruta do Mar.
John Brierley: A Camino Pilgrim’s Guide Camino Ingles + Santiago – Finisterre/Muxía.
Noen nyttige sider om Camino Inglés:
For mange er det å ankomme Santiago de Compostela etter å ha gjennomført en av de mange pilegrimsrutene gjennom Spania noe av et antiklimaks. Mange har lagt seg opp en rutine i hverdagen, man har blitt vant med å legge ut om morgenen med sekken på ryggen med et felles mål, og det er derfor vanskelig å stoppe selv om man har nådd målet som så lenge har ligget der fremme i det fjerne. Mange pilegrimer velger derfor å fortsette å gå videre fra Santiago mot Finisterre, eller verdens ende (vandringens ende?).
Camino Finisterre er en utvidelse av pilegrimsrutene til Santiago, lenge assosiert med myten om St. Jakob. Dette er den eneste ruten som er veimerket i en retning ut fra Santiago. Til Finisterre er det rundt 90km og man bruker vanligvis 3 dager på å gå den. De vanligste overnattingsstedene underveis er Negreira og Olveiroa. Fra Finisterre og odden med fyrtårnet på går det også en rute opp langs kysten til Santuario de Nuestra Señora de la Barca i Muxía. Det er også mulig å gå direkte til Muxía fra Santiago istedet for å gå til Finisterre, etter den lille grenden Hospital vil man komme til krysset der disse to rutene skilles.
Dette er en nydelig liten rute som til tross for sin økende popularitet ser langt færre pilegrimer enn på de andre større rutene. Å ankomme havet og odden med fyrtårnet på utenfor Finisterre er en utrolig opplevelse, etter mange dager på vandring gjennom Spania. Det har lenge vært en tradisjon å brenne ett klesplagg man har bært med seg på pilegrimsvandringen ute ved fyrtårnet om kvelden, men dette er nå blitt forbudt.
I Finisterre og Muxía kan man også få egne spesielle bevis for å ha gjennomført vandringen, La Fisterrana og Muxiella. Camino Finisterre er også merket i retning Santiago, men ikke like godt som ut fra byen. Men det gjør at man også kan gå til Santiago og gjør man det fra Muxía om Finisterre er man og legitim for å få Compostelaen.
Noen guidebøker for Camino Finisterre:
John Brierley: A Camino Pilgrim’s Guide Camino Ingles + Santiago – Finisterre/Muxía.
Cicerone (Dave Whitson, Laura Perazzoli): The Camino Ingles and Ruta do Mar.
Cicerone (Dave Whitson, Laura Perazzoli): Camino del Norte and Camino Primitivo.
Cicerone (Sandy Brown): Camino de Santiago: Camino Francés.
Noen nyttige sider om Camino Finisterre:
En annen pilegrimsvei som kommer inn i Spania fra Frankrike er Camino Aragonés, denne pilegrimsveien krysser over Pyreneene gjennom Somportpasset og kommer inn på Camino Francés ved Puente La Reina like syd for Pamplona. Går man i motsatt retning kan man fra Somportpasset komme seg til byer som Lourdes, Toulouse og Arles, med videre tilknytning til Via Francigena som fører til Roma.
Camino Real de Invierno, eller Vinterveien, er en alternativ rute til en del av Camino Francés hvor det kan være vanskelig fremkommelig om vinteren. Den forlater hovedtråkket ved tempelridderbyen Ponferrada og går i et lavere område syd for fjellområdet med O Cebreiro. Vinterveien knytter seg til Via de la Plata i Laxe ved den lille byen Silleda.
Fra Camino Francés kan man også gå til Camino Primitivo og Camino del Norte, dette gjøres via en kort camino på 12 mil mellom León og Oviedo som heter Camino El Salvador. Dette er et bra alternativ for dem som vil slippe køen av pilegrimer på Camino Francés, og gir flere valgmuligheter den siste delen frem til Santiago.
Camino Mozárabe er en tilknytningsvei til Vía de la Plata sydfra. Denne pilegrimsveien har to grener, en fra Málaga og en fra Granada. Veien fra Málaga kommer inn på Camino Mozárabe ved Baena. Tilknytningen til Via de la Plata er ved Mérida, og det er også en tilknytningsvei fra Jaén som kommer inn ved Alcaudete.
En annen tilknytningsvei til Vía de la Plata er Vía Augusta, denne går fra en av Europas eldste byer, Cadiz, og passerer flere andre kjente byer, som sherry-byen Jerez.
Med norske øyne er Camino de San Olav interessant, dette er en ”norsk” pilegrimsvei på 60 km som starter i Burgos og ender i Covarrubias, hvor den norske prinsesse Kristina av Tønsberg er begravet. I 2011 ble Olavskapellet i denne byen innviet.